Ήταν ίσως χθες η πρώτη φορά που οι υπουργοί δεν αντίκρισαν, στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου, εκείνα τα συνηθισμένα γλυκανάλατα μπισκοτάκια που τους κερνάει κάθε φορά ο Πρωθυπουργός. Η αλήθεια είναι ότι τα βαρέθηκαν, μόνον ο Άδωνις κάπως τα άντεχε. Αλλά πώς θα την βγάλουν τόσες ώρες συνεδρίασης στο Υπουργικό, έστω και χωρίς τα μπισκοτάκια;
Και ξαφνικά άνοιξε η πόρτα της αίθουσας του Υπουργικού και «εισέβαλαν» διάφοροι δίσκοι, με κάθε λογής… μπόμπες, όπως μπόμπες με σολομό, μπόμπες με γαλοπούλα, μπόμπες… νηστίσιμες, μπριός με προσούτο και μοτσαρέλα και τυροπιτάκια, κάνοντας τον Πρωθυπουργό να πει χαμογελώντας «προσφορά της κυρίας Αγαπηδάκη». Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρωτής υπουργός Υγείας, επαναστάτησε. Έως τώρα αυτή έλεγε στον Πρωθυπουργό να μη προσφέρει στο Υπουργικό ανθυγιεινά κεράσματα (και τα μπισκοτάκια τα θεωρούσε ανθυγιεινά, λόγω ζάχαρης) και να προσφέρει μπάρες δημητριακών και κάσιους ψημένα αλλά ανάλατα. Δικαίως λοιπόν διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι αυτός που έφερε τις μπόμπες στο Υπουργικό ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με την ευκαιρία της ονομαστική του εορτής.
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μαρινάκης εδώ και καιρό δεν ήθελε τα μπισκοτάκια και πρότεινε να φέρνουν στο Υπουργικό σαντουιτσάκια. Άλλωστε πολλά μέλη έχει το Υπουργικό, πολλές ώρες συνεδριάζει, μόνον με τα μπισκοτάκια να την βγάλουν; Έτσι ήρθε η ώρα να δικαιωθεί και τις μπόμπες τις τίμησαν όλοι και όλες ακόμα και η κυρία Αγαπηδάκη, αλλά επέλεξε μπόμπα μαύρο ψωμί με ελιές και ντομάτα (κάπως νοστιμότερο ήταν από τις μπάρες δημητριακών που πρότεινε). Αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση έδειξε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας τόσες ημέρες (και νύχτες) σε επιφυλακή για τις πυρκαγιές τίμησε τις μπόμπες δεόντως. Ως εκ τούτου υπήρξε σοβαρή πρόταση από τον κ. Μαρινάκη να καθιερωθούν μονίμως οι μπόμπες στο Υπουργικό.
***
Οι ομάδες ποδοσφαίρου Ολυμπιακού και μπάσκετ Παναθηναϊκού στο Προεδρικό Μέγαρο;
Εφέτος με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (αλλά και 50 χρόνων από την βάρβαρη εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο), η Προεδρία της Δημοκρατίας ετοιμάζεται για την καθιερωμένη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο. Αυτή τη στιγμή στην Προεδρία της Δημοκρατίας οι προτάσεις για το ποιοι θα παραστούν εξετάζονται προσεκτικά. Μαθαίνω λοιπόν ότι μία πρόταση η οποία βρίσκει ευήκοα ώτα είναι να κληθούν στο Προεδρικό η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού και η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Για τις άλλες ομάδες δεν έχω μάθει τίποτα, αλλά δεν έχουν κερδίσει και κανένα ευρωπαϊκό έπαθλο;
***
Ποιος έχει την ευθύνη της ΕΥΠ στο Μαξίμου
Η αλήθεια είναι ότι πολλές ανακατατάξεις έχουν γίνει και στο Μέγαρο Μαξίμου. Άλλοι (όπως οι Στ. Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος) έφυγαν, άλλοι (όπως ο Μάκης Βορίδης και Γιώργος Μυλωνάκης) ήρθαν. Την εποπτεία της ΕΥΠ, όμως ποιος την έχει; Σας πληροφορώ ότι μετά την καρατόμηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, η ΕΥΠ πέρασε στον κ. Μπρατάκο και μετά την καρατόμηση του κ. Μπρατάκου η ΕΥΠ πέρασε στην εποπτεία του Άκη Σκέρτσου και η εποπτεία αυτή παραμένει έως σήμερα.
***
Άννα Διαμαντοπούλου: Καλώς γίνονται εκλογές στο ΠαΣοΚ
Η Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι καλώς γίνονται εκλογές και τόνισε πως «αυτές οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλη σημασία για τη χώρα», ενώ προσέθεσε ότι «το αντίπαλο δέος πρέπει από την πρώτη στιγμή να έχει χαρακτηριστικά πρωθυπουργού και να υπάρχει θετική ατζέντα».
Για το ενδεχόμενο να καταθέσει η ίδια υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η κυρία Διαμαντοπούλου απάντησε πως θα προσπαθήσει να συμμετέχει στο οργανωτικό πλαίσιο των εκλογών του κόμματος, γιατί – όπως είπε – «δεν βλέπω να υπάρχει χρόνος και ίσως φθάσουμε σε μια διαδικασία πολλών μικρών κομμάτων».
***
Στα λημέρια της 17Ν ο Μιχαλολιάκος.
Η επιστροφή του «αρχηγίσκου» της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, στις φυλακές δημιούργησε έναν πονοκέφαλο στις αρχές για το πού θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. Αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών Δομοκού. Όμως, με αίτημα των δικηγόρων υπεράσπισης του ζητήθηκε η μεταφορά του από εκεί. Ίσως να μην ήθελε ο ίδιος την παρέα του πρώην εκπροσώπου τύπου του, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος ασκεί μεροκάματα στο οδοντιατρείο αυτών των φυλακών. Έτσι λοιπόν, αρχικά, μεταφέρθηκε στις αντρικές φυλακές του Κορυδαλλού. Αυτό όμως δημιούργησε ζήτημα ασφάλειας στις σωφρονιστικές αρχές αλλά, όπως μάθαμε και στον ίδιο τον Μιχαλολιάκο που σίγουρα αισθανόταν άβολα με την παρέα αλλοδαπών ποινικών κρατουμένων.
Η λύση δόθηκε τελικά λίγες ημέρες πριν με την μεταφορά του στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, στα κελιά που είχαν εκτίσει την ποινή τους τα μέλη της 17 Νοέμβρη. Δεν ξέρουμε αν τα πολιτικά άκρα μπορούν να έχουν βίους παράλληλους στην πολιτική αλλά φαίνεται ότι στον σωφρονισμό μπορούν να βρουν.
***
Δεξιά στροφή της Λεπέν
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των Βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία ήταν αναμενόμενο καθώς η πρωτιά της Λεπέν είχε προβλεφθεί με εξαιρετική ακρίβεια από τις γαλλικές εταιρείες δημοσκοπήσεων. Σε αναμονή του δεύτερου γύρου των εκλογών, οφείλουμε να δούμε κάποια πράγματα με νηφαλιότητα. Όπως για παράδειγμα την εγκόλπωση των δεξιών και συντηρητικών ψηφοφόρων στο κόμμα της Λεπέν. Αυτοί οι ψήφοι της γκωλικής δεξιάς είναι που έφεραν την πρωτιά στο ακροδεξιό σχηματισμό.
Η ίδια η Μαρίν Λεπέν δούλεψε πάνω σε αυτό τον στόχο για πάνω από μία δεκαετία. Με την αλλαγή του ονόματος του κόμματος, με την πολιτική και ιδεολογική απομάκρυνση από τον πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν. Ακόμα και στο θέμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, επικεντρώθηκε στο ζήτημα των μουσουλμάνων μεταναστών, καταφέρνοντας να πάρει με το μέρος της, την πλειοψηφία της εβραϊκής κοινότητας της Γαλλίας. Δεν δίστασε, παραμονές των πρόσφατων Ευρωεκλογών, να διώξει από την ομάδα της στο Ευρωκοινοβούλιο το γερμανικό Afd, στο πρώτο ίχνος φιλοναζισμού του τελευταίου. Όλα αυτά, μαζί με την στροφή προς το κέντρο του Μακρόν, της έφεραν την ποιοτική και ποσοτική εισχώρηση στον μέσο συντηρητικό ψηφοφόρο, ο οποίος σίγουρα δεν είδε ως λύση το νέο λαϊκό μέτωπο της αριστεράς.
***
Λεπέν όπως… ΕΠΕΝ
Με το παραπάνω σύνθημα πανηγύριζαν, όπως θυμούνται οι παλαιότεροι, οι οπαδοί του δικτάτορα Παπαδόπουλου κάθε εκλογική επιτυχία του Ζαν Μαρί Λεπέν την δεκαετία του 80′. Πράγματι, η ελληνική ακροδεξιά και δεξιά πολυκατοικία έχει κάθε λόγο να χαίρεται για τις εξελίξεις στην Γαλλία, ελπίζοντας και αυτή να πάρει κάτι από την επιτυχία της Λεπέν. Με τη διαφορά όμως ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει Λεπέν. Δηλαδή δεν υπάρχει η ηγετική προσωπικότητα που μπορεί πολιτικά να εκφράσει δεξιούς, συντηρητικούς, θρησκευόμενους, ακροδεξιούς, φιλοναζιστές και γενικά διαμαρτυρόμενους ψηφοφόρους.
Στην Γαλλία, με σημαντικές διαφορές στην πολιτική γεωγραφία από την Ελλάδα, αυτό το αμάγαλμα ψήφων πέτυχε να το κερδίσει η οικογένεια Λεπέν. Με δουλειά δεκαετιών, με επιμονή, ικανότητά στις πολιτικές στροφές και τύχη φυσικά. Στην Ελλάδα αντίθετα ο κατακερματισμός του πολιτικού αυτού χώρου, ο τυχοδιωκτισμός, η πολιτική προχειρότητα των εκφραστών του, δεν αφήνει περιθώρια τέτοιας επιτυχίας. Όμως, και αυτό είναι που θέλει προσοχή, το πολιτικό αντικείμενο μίας δεξιάς στροφής στην κοινωνία υπάρχει. Η οικονομική ανασφάλεια, το μεταναστευτικό, η εγκληματικότητα, η στροφή προς το κέντρο των κομμάτων εξουσίας, αφήνουν πολιτικά περιθώρια στα άκρα της δεξιάς.
***
Μπακογιάννης εναντίον Δούκα
Σφορδή επίθεση κατά του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα εξαπολύει με ανάρτηση του στα social media ο πρώην δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης. Μα αφορμή τις φωτιές του Σαββατοκύριακου στο λόφο του Κολωνού και στου Φιλοπάππου, καλεί τον δήμαρχο της Αθήνα για το χρονικό διάστημα που είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να μεταβιβάσει το σύνολο των αρμοδιοτήτων στον αναπληρωτή του. «Η Αθήνα δεν είναι πάρεργο και δεν αντέχει δήμαρχο μερικής απασχόλησης», αναφέρει ο Κώστας Μπακογιάννης.
***
Όταν τα ελληνικά F-16 τιμούν τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ
Σε μια κρίσιμη καμπή και συγκυρία για την παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια, συμπληρώνονται φέτος 75 χρόνια από την ίδρυση της μεγαλύτερης στρατιωτικής αμυντικής συμμαχίας, αυτής του ΝΑΤΟ. Έχοντας ως έτος ιδρύσεως το 1949, η συμμαχία απαριθμεί σήμερα 32 κράτη – μέλη, αυξάνοντας μέσω διαδοχικών διευρύνσεων των αρχικό αριθμό των 12 ιδρυτικών μελών της. Η χώρα μας η οποία αποτελεί έως και σήμερα μέλος του ΝΑΤΟ, προσχώρησε σε αυτό το 1952. Εξαίρεση το χρονικό διάστημα από το 1974 έως το 1980, κατά το οποίο αποσύρθηκε από το στρατιωτικό σκέλος, ως αντίδραση στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο (με απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή του γηραιότερου).
Πληροφορούμαι λοιπόν ότι σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας δεν θα μπορούσε να λείψει από τις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου των 75 ετών από την ίδρυσή της συμμαχίας. Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα συμμετείχε τις προηγούμενες ημέρες με αεροσκάφος F-16, καθώς και προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων, σε δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στην αεροπορική βάση των Σεβρών του Βελγίου (Chievres Air Base). Αναμφισβήτητα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προβολή της σημαίας μας, καθώς και των δυνατοτήτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον βελγικό ουρανό.