Απίστευτη εξέλιξη και απίστευτη πρόκριση στα προημιτελικά του Euro 2024 για τους Πορτογάλους, που νίκησαν στα πέναλτι τη Σλοβενία, με τεράστιο πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα, Ντιόγκο Κόστα, ο οποίος απέκρουσε τρία στα τρία!

Στην κανονική διάρκεια οι δύο ομάδες έμειναν στο «λευκό» για 120 λεπτά, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να χάνει πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης και τον Σέσκο να αστοχεί σε τετ-α-τετ μετά από τραγικό λάθος του Πέπε.

Ο αγώνας

Η πρώτη ευκαιρία ήρθε από τους Πορτογάλους στο 3′, όταν ο Βιτίνια σέντραρε, η μπάλα πέρασε πάνω από το κεφάλι του Κριστιάνο και κατέληξε κόρνερ από προβολή αμυντικού. Από αυτό, ο Ντίαζ βρήκε μια τελική από πλάγια θέση, όμως κατέληξε άουτ.

Οι Ίβηρες συνέχισαν να μπαίνουν τακτικά στην περιοχή της Σλοβενίας, σημαδεύοντας κατά κύριο λόγο τον Ρονάλντο, ο οποίος αποτύγχανε όμως να βρει τη μπάλα. Το παιχνίδι της ομάδας του Μαρτίνεθ, πάντως, ήταν οργανωμένο και δεν άφηνε περιθώρια και ελπίδες στους αντιπάλους της, που δε… γνώριζαν την αίσθηση της μπάλας.

Στο 35ο λεπτό, ο Κριστιάνο έστησε τη μπάλα για φάουλ σε καλή θέση, εκτέλεσε προς την κλειστή γωνία και… τρόμαξε τον γκολκίπερ, ο οποίος όμως είδε το σουτ να καταλήγει λίγο πάνω από το δοκάρι του.

Η μεγαλύτερη ευκαιρία, πέρα από μικρές απειλές, ήρθε στην τελευταία φάση των καθυστερήσεων, όταν ο Παλίνια “όπλισε” έξω από την περιοχή και έστειλε τη μπάλα πολύ κοντά στο δεξί δοκάρι του Γιαν Όμπλακ με ένα συρτό σουτ.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό σλάλομ του Ζοάκο Κανσέλο μέσα στην περιοχή, όμως το σουτ του Μπερνάρντο Σίλβα δεν ήταν καλό και η ευκαιρία χάθηκε. Στο 55′ ήρθε το δεύτερο φάουλ του Κριστιάνο, ο οποίος έβαλε παρά πολλή δύναμη, όμως έστειλε τη μπάλα απευθείας στον Όμπλακ. Στα επόμενα δευτερόλεπτα, οι Πορτογάλοι δημιούργησαν πάλι προβλήματα από τα δεξιά, εκμεταλλευόμενοι τον… χαμό, που δημιουργούσε ο Κανσέλο, όμως δε βρήκαν ποιοτική τελική.

Τρίτο φάουλ από τον Κριστιάνο στο 71′, αυτή τη φορά μακρινό, όμως η κατάληξη ίδια με το πρώτο: πάνω από το δοκάρι. Ο άλλοτε κορυφαίος επιθετικός, είχε σπουδαία ευκαιρία στο 89′, όταν βγήκε… φάτσα με το τέρμα από πλάγια θέση μετά από κάθετη του Ζότα, όμως δεν τελείωσε καλά και «έχασε» από τον Όμπλακ. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση…

Η Σλοβενία ήταν η πρώτη ομάδα που απείλησε στο πρώτο πεντάλεπτο της παράτασης, με τον Βέρμπιτς, ο οποίος έκλεψε τη μπάλα στο κέντρο, εκτέλεσε έξω από την περιοχή και κέρδισε κόρνερ, από το οποίο η ομάδα του δεν επωφελήθηκε.

Ιστορική χαμένη ευκαιρία

Η Πορτογαλία και ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχαν μία ανεπανάληπτη ευκαιρία να ανοίξουν το σκορ λίγο πριν τη συμπλήρωση των 105 λεπτών, όταν ο «CR7» έστησε τη μπάλα στη βούλα του πέναλτι για να εκτελέσει αυτό που λίγο νωρίτερα είχε κερδίσει ο Ζότα.

Η εκτέλεση δεν ήταν κακή, όμως ο Όμπλακ έπεσε σωστά κάτω αριστερά και απομάκρυνε τη μπάλα, με τον Ρονάλντο να ξεσπά σε έντονα κλάματα καθ’ όλη τη διάρκεια του ημιχρόνου της παράτασης.

Στο 108′ μία κεφαλιά του Ντίαζ απείλησε τον Όμπλακ, που έβγαλε όμως ξανά σε κόρνερ, ενώ καθάρισε και λίγο αργότερα κερδίζοντας φάουλ.

Στο 115′, οι Σλοβένοι είχαν τη μεγαλύτερη ευκαιρία της κανονικής ροής, με τον Σέσκο να εκμεταλλεύεται το… τσαφ του Πέπε και να βγαίνει τετ-α-τετ με τον Κόστα, όμως να εκτελεί άσχημα, χάνοντας μία τεράστια ευκαιρία. Η Πορτογαλία κράτησε τη μπάλα για τα επόμενα λεπτά, όμως δε μπόρεσε να απειλήσει και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Ώρα για… ρουλέτα

Η διαδικασία ξεκίνησε με χαμένο πέναλτι του Ίλισιτς, ο οποίος είδε τον Κόστα να αποκρούει.

Αμέσως μετά ο Κριστιάνο εκτέλεσε σωστά κάτω αριστερά και αυτή τη φορά νίκησε τον Όμπλακ (1-0).

Ο Μπάλκοβετς δεν κατάφερε να νικήσει τον Ντιέγκο Κόστα και έδωσε σαφές προβάδισμα στους Πορτογάλους (1-0).

Ο Μπρούνο Φερνάντες σούταρε όπως ο Κριστιάνο και έβαλε τη χώρα του σε ξεκάθαρη θέση οδηγού (2-0)

Ο Βέρμπιτς δεν κατάφερε να νικήσει ούτε αυτός τον Κόστα, που έκανε το 3/3 με… επικό τρόπο (2-0)

Ο Μπερνάρντο Σίλβα έστειλε από την άλλη τον Όμπλακ και έστειλε την Πορτογαλία στους «8» (3-0)