Πρωτοπόρος της ανανέωσης του ντοκιμαντέρ, με κορυφαία την πολυβραβευμένη εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης «Μονόγραμμα» μια από τις σημαντικότερες σειρές ντοκιμαντέρ της χώρας μας, ο Γιώργος Σγουράκης άφησε την τελευταία πνοή του την Τρίτη 2 Ιουλίου.

Με τη συνεργασία δεκάδων νέων Ελλήνων σκηνοθετών υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση τόσο του ίδιου του Γιώργου Σγουράκη όσο και της γυναίκας του Ηρώς Σγουράκη, το «Μονόγραμμα» επί δεκαετίες κάλυψε όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού πολιτιστικού τοπίου.

Γεννημένος την πρώτη χρονιά του Εμφυλίου, ο Σγουράκης ανήκε «στη γενιά που μόνη υποχρέωση έχει, βγαίνοντας από τον εθνικό εφιάλτη, το όνειρο» είχε πει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του στα ΝΕΑ. «Το όνειρο ενός πνευματικού προσανατολισμού της χώρας, μιας πολιτιστικής ανάστασης, που θα έχει δημόσιο βήμα, θα διασώζει και θα μεταδίδει σε όλους τους πολίτες μέσα από τη δημόσια τηλεόραση τον λόγο και την εικόνα των ποιητών, των συγγραφέων, των ιστορικών, των πεζογράφων, των καλλιτεχνών, των πνευματικών εν γένει ανθρώπων.»

«Ο Γιώργος και η Ηρώ Σγουράκη δημιούργησαν, με πείσμα απέναντι σε κάθε αντιξοότητα, μια μοναδική κιβωτό, συνδυάζοντας, όσο ελάχιστοι άλλοι στο είδος τους, την υψηλή ποιότητα με τη μαζικότητα που είναι σύμφυτη με το μέσο το οποίο τίμησαν» αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού σε συλλυπητήριο μήνυμά του απευθυνόμενο ιδιαίτερα προς τους γιούς του ζεύγους, Στέλιο και Νίκο, καθώς επίσης στους πολλούς φίλους και συνεργάτες του.

«Επανακαθόρισαν τι σημαίνει πολιτιστική τηλεόραση, χωρίς εκπτώσεις, αλλά με μεγάλο σεβασμό για το κοινό. Το έργο ζωής του Γιώργου Σγουράκη, το «Μονόγραμμα», θα αποτελεί εσαεί σημείο αναφοράς, κατέχοντας περίοπτη θέση στην πνευματική κληρονομιά ενός εξαιρετικά πολυσχιδούς ανθρώπου, που μας κατελείπει ένα σπάνιο αρχείο τηλεοπτικών παραγωγών του. Επιτακτικό χρέος η πολύπλευρη ανάδειξή του».

«Ο θάνατος του Σγουράκη μας γεμίζει συγκίνηση και υπογραμμίζει ένα ανεκπλήρωτο κενό στο χώρο του ελληνικού Πολιτισμού» αναφέρει από την δική της πλευρά σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αποχαιρετώντας με θλίψη τον Έλληνα σκηνοθέτη και παραγωγό ο οποίος υπήρξε μέλος της.