Η ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων αλλά και του υλικοτεχνολογικού εξοπλισμού παραμένει βασικός στόχος του νέου προέδρου του Συνδέσμου Ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού – Σ.Π.Α.Υ., δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης.
Με τα πύρινα μέτωπα των προηγούμενων ημερών να…πολιορκούν την Αττική, η ανάγκη για προστασία του Υμηττού, έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, κρίνεται επιτακτική. Είναι ενδεικτικό πως το έργο που έχει γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια κατάφερε – με εξαίρεση τη φωτιά του 2019 – να κρατήσει ανέπαφο το βουνό που απέχει μόλις 7,5 χιλιόμετρα από την πλατεία Συντάγματος σε ευθεία γραμμή. Μέσα από την ψηφιοποίηση του ΣΠΑΥ, άλλωστε, τα αντανακλαστικά είναι άμεσα και η αντιμετώπιση των μικροεστιών πραγματοποιείται πολύ γρήγορα.
Με την εκλογή του στην προεδρία του ΣΠΑΥ, μετά την παραίτηση του δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτου, ο κ Μάδης δίνει, μιλώντας στο CityHub, το στίγμα των προτεραιοτήτων και της επόμενης μέρας του Συνδέσμου. Εξάλλου, όπως είχε δηλώσει όταν εξελέγη, «το πέπλο προστασίας που απλώσαμε θα ενισχυθεί, θα γίνει πιο ισχυρό, να καλύψει κάθε σημείο του βουνού μας».
Σύμφωνα με τον κ. Μάδη, βασική προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου είχε συνάντηση με τις εθελοντικές ομάδες Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης του Υμηττού, στο πλαίσιο της κοινής προετοιμασίας για την θωράκιση του βουνού. «Τη σημερινή κατάσταση του βουνού και την προστασία του την οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό τους εθελοντές. Γι’ αυτό θα επιδιώξω μία φορά το μήνα – ιδίως κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου – να κάνουμε συναντήσεις με τις ομάδες, καθώς οι προτεραιότητες και η πορεία που θα ακολουθήσουμε προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία και ιδιαίτερα με τους ανθρώπους που βρίσκονται καθημερινά στο πεδίο».
Την ίδια στιγμή, στόχος, όπως προαναγγέλλει ο κ Μάδης, είναι η ενίσχυση του εθελοντισμού, κυρίως, στους δήμους της ανατολικής πλευράς του βουνού, όπου ακόμη φαίνεται πως το εθελοντικό κίνημα δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριο.
«Παράλληλα, βρισκόμαστε στην προσπάθεια να ολοκληρώσουμε το έργο με θερμικές κάμερες, μέσω του προγράμματος Αντ. Τρίτσης. Με την αξιοποίηση και της τεχνολογίας, εξάλλου, περιορίζεται στο ελάχιστο το ενδεχόμενο ατυχήματος». Υπενθυμίζεται πως ήδη drones του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν τοποθετηθεί πέριξ του Υμηττού. Στα επόμενα, δε, σχέδια είναι ο εντοπισμός σημείων για τη δημιουργία νέων πυροφυλακίων αλλά και η συνέχιση των φυτεύσεων.
«Αυτό που έχει μεγάλη σημασία στην προστασία του Υμηττού είναι να αφήσουμε πίσω μας τις πολιτικές αφετηρίες μας και στην άκρη τις αυτοδιοικητικές μας αντιπαλότητες. Εάν έπρεπε να στείλω ένα μήνυμα σε όλους όσους ανεβαίνουν στον Υμηττό είναι όπως το βουνό το χρησιμοποιούμε αλλά θα πρέπει να έχουμε αναπτυγμένη τη φιλοδασική και περιβαλλοντική μας συνείδηση».