Μιλήσαμε με τρεις δημάρχους της Περιφέρειας της Ελλάδας, που συγκεντρώνουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Γεωγραφική έκταση και αυξομειώσεις στους πληθυσμούς τους αναλόγως των εποχών. Χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να διαμορφώνουν και το ύψος των κρατικών πόρων που κατευθύνονται στα δημοτικά ταμεία ετησίως. Και οι τρείς περιέγραψαν με μελανά χρώματα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν: «Άνιση μάχη», «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα», «Ζούμε με την καθημερινή αγωνία». Ίσως να βοηθήσει τους αναγνώστες η παράθεση κάποιων στοιχείων. Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας είναι 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, της Νέας Σμύρνης 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αντίστοιχα των Γρεβενών 1.859 τ.χ και του Αγρινίου 1.247 τ.χ.
Δήμαρχος Αγρινίου, Β’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, Γιώργος Παπαναστασίου
«Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα»
Η έκταση του δήμου Αγρινίου είναι 1247 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μεγαλύτερη έκταση και από Χερσαίους Νομούς όπως ο Νομός Πρέβεζας. Δεν είμαστε ούτε προνομιακός δήμος, ούτε τουριστικός δήμος και αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε πόρους του δήμου για να μαζέψουμε τα υπολείμματα κλαδεμάτων σχεδόν σε όλη αυτή την έκταση. Δεν μπορεί να βγαίνουν χρήματα για τους δήμους της Αθήνας, με 2 και 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση και όχι σε δήμους με εκατονταπλάσιο μέγεθος. Το θεωρώ άδικο. Όταν είμαι αναγκασμένος να μισθώσω μηχανήματα από ιδιώτες με το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό που τα λειτουργεί για να μαζέψω όλα αυτά τα υπολείμματα, καταλαβαίνετε πως αυτά τα χρήματα αφαιρούνται από άλλες δράσεις και υπηρεσίες. Και αυτό δεν είναι δική μας υποχρέωση. Είναι των ιδιωτών. Για λόγους Πολιτικής Προστασίας αναγκαζόμαστε να κάνουμε δαπάνες δυσανάλογα αυξημένες σε σχέση με τους δήμους της Αθήνας και δεν χρηματοδοτούμαστε. Δεν είναι μόνο η Αθήνα η Ελλάδα. Οι Δήμοι έχουν καταβάλλει τεράστια προσπάθεια να καλύψει ότι η Πολιτεία δεν μπορεί. Δεν πρέπει να υπάρχουν λοιπόν δήμοι 2, 3, 4 και 5 ταχυτήτων. Πρέπει οι δήμοι να χρηματοδοτούνται ανάλογα με τον πληθυσμό, ανάλογα με την έκταση, ανάλογα με τις πραγματικές τους ανάγκες. Να προσθέσω ότι ο Δήμος Αγρινίου έχει 68 κοινότητες. Τα χωριά είναι 130 και οι οικισμοί 200. Κατανοείστε το μέγεθος του Δήμου. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Ως αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ μεταξύ άλλων έχω δεχθεί σχεδόν από όλη την Ελλάδα παράπονα. Γιατί χρηματοδοτούνται μόνο οι δήμοι της Αθήνας. Πρέπει όλοι οι δήμοι να είναι καθαροί ώστε να μην κινδυνεύσει κανείς.
Δήμαρχος Γρεβενών Κυριάκος Ταταρίδης
«Όταν ο Υπουργός Εσωτερικών δει το οργανόγραμμα του δήμου θα τρομάξει»
Ο Δήμος Γρεβενών είναι γεωγραφικά ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της χώρας καταλαμβάνοντας 1859 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο Δήμαρχος Γρεβενών Κυριάκος Ταταρίδης δήλωσε στο cityhub: «Είμαστε ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος και έχουμε πάνω από 150 κοινότητες και οικισμούς. Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταπεξέλθουμε των απαιτήσεων. Για να φανταστείτε, ένα απορριμματοφόρο του δήμου για να πάει από τα Γρεβενά στην Σαμαρίνα χρειάζεται τουλάχιστον 2 ώρες σε μια δύσκολη διαδρομή που εκτός από χρονοβόρα είναι και πολυδάπανη. Είναι μια ορεινή διαδρομή, δύσβατη. Αυτή την περίοδο μάλιστα πολλοί συμπολίτες μας ανεβαίνουν από τα πεδινά στα ορεινά διότι έχουν κτηνοτροφικές μονάδες. Αυτό γίνεται εδώ και χρόνια. Άρα πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες των περιοχών αυτών όπως και ο πληθυσμούς τους με ότι αυτό συνεπάγεται. Καταλαβαίνετε πόσο αυξάνονται οι ανάγκες στην καθαριότητα. Σκεφτείτε επίσης, τι συμβαίνει με τα μεγάλες εκτάσεις που έχουμε να διαχειριστούμε σε σχέση με τα ζητήματα πολιτικής προστασίας. Ζούμε με μια τεράστια αγωνία στα θέματα της πολιτικής προστασίας. Με τους καθαρισμούς όλων αυτών των περιοχών αλλά και με την αποκομιδή κηπευτικών υπολειμμάτων. Τα δάση των Γρεβενών είναι τα μεγαλύτερα της χώρας. Έχω σκοπό να ταξιδέψω στην Αθήνα με το οργανόγραμμα του Δήμου και να επισκεφτώ τον Υπουργό Εσωτερικών. Μόλις το δει θα τρομάξει. Θα δει το προσωπικό να μειώνεται δραματικά λόγω συνταξιοδοτήσεων και κινητικότητας. Χρειαζόμαστε το διπλάσιο προσωπικό από ότι έχουμε σήμερα για να ανταποκριθούμε στοιχειωδώς στις ανάγκες.
Δήμαρχος Νέας Προποντίδας Εμμανουήλ Καρράς
«Η μάχη είναι άνιση»
«Από τα μεγαλύτερα προβλήματα των Δήμων είναι η έλλειψη προσωπικού, ειδικά στον τομέα της καθαριότητας. Και για να μιλήσω συγκεκριμένα για τον Δήμο μας έχουμε να διαχειριστούμε μία μεγάλη έκταση. Γεωγραφικά καλύπτουμε μία μεγάλη περιοχή, από τα όρια του νομού Θεσσαλονίκης μέχρι και τα όρια του Δήμου Κασσάνδρας. Επιπλέον, υπάρχουν ιδιαιτερότητες, όπως η άναρχη δόμηση σε οικισμούς πρώην αυθαίρετων κατοικιών, χωρίς σωστή ρυμοτομία, που δυσχεραίνουν ακόμη και το πέρασμα των απορριμματοφόρων.
Αν προστεθεί σε αυτό, ο πολλαπλασιασμός των εξυπηρετούμενων που τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνει τις 500.000 χιλιάδες από τους 37.000 χιλιάδες των μονίμων, καταλαβαίνετε τόσο το μέγεθος των αναγκών, όσο και του προβλήματος. Επιπλέον, υπάρχει πλήθος παραθεριστικών κατοικιών, που ανήκουν σε Θεσσαλονικείς, και μοιράζουν τον χρόνο τους ανάμεσα στις δύο κατοικίες τους.
Οι κρατικές επιχορηγήσεις για όλους τους τομείς, ακόμη και για τον ευαίσθητο τομέα της πολιτικής προστασίας, δεν επαρκούν, καθώς δίνονται με κριτήριο τον μόνιμο πληθυσμό. Η πολιτεία χρειάζεται να ενσκήψει στους δήμους, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με τον πολίτη, εξετάζοντας κατά περίπτωση την κατάσταση και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν.
Απαιτείται, επιπλέον, προσωπικό, που τα τελευταία χρόνια δεν έρχεται. Ακόμη και το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, έχει πάνω από δύο χρόνια να υλοποιηθεί. Το μόνο «εργαλείο» που διαθέτουμε και μας δίνει ανάσα είναι το επιδοτούμενο πρόγραμμα για τις ηλικίες 55-67.
Ζητάμε να δίνεται η δυνατότητα να παραμένουν έως τη συνταξιοδότησή τους αλλά να προσλαμβάνονται με βεβαίωση πίστωσης για το 25 τοις εκατό (κι όχι για το συνολικό ποσό που ισχύει), εφόσον αυτό καλούμαστε να καταβάλλουμε. Τέλος, ζητάμε απλούστευση των διαδικασιών και διαφορετική αντιμετώπιση των τουριστικών δήμων. Διαφορετικά, όσο και να προσπαθούμε με τα μέσα που διαθέτουμε, θα βρισκόμαστε, πάντα ένα βήμα πίσω. Η μάχη είναι πραγματικά άνιση».