Κατά τη συνεδρίαση αυτή ξεκίνησε η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης.

Έναρξη της Συζήτησης

Τη συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας τη σημασία της ημέρας. «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τις Περιφέρειες της χώρας. Αρχίζει επιτέλους, με καθυστέρηση ετών, η διαβούλευση για τον νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης,» ανέφερε. Τόνισε τη σημασία των Περιφερειών ως βασικών αναπτυξιακών μοχλών και την ανάγκη για την ενδυνάμωση, τη θεσμική θωράκιση, την οικονομική ανεξαρτησία και την πολιτική αναβάθμισή τους.

Κρίσιμος Ρόλος των Περιφερειών

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών ως αναπτυξιακού μοχλού και την εγγύτητά τους στους πολίτες, που τους επιτρέπει να έχουν βαθιά γνώση των τοπικών προβλημάτων και δυνατοτήτων. «Οι Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να χαράξουν και να εφαρμόσουν πολιτική από κάτω προς τα πάνω,» σημείωσε, καλώντας το Υπουργείο να σκεφτεί τη μεγάλη εικόνα για ένα νέο, αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης στη χώρα.

Θέσεις και Προτάσεις της ΕΝΠΕ

Ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε ότι είναι καιρός να μεταβούμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, τονίζοντας ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσα από πράξεις και όχι απλά θεωρητικές ανακοινώσεις. Τόνισε την ανάγκη για στενότερη συνεργασία και την εισαγωγή των απαραίτητων αλλαγών ώστε οι Περιφέρειες να υπηρετούν ακόμη πιο αποτελεσματικά τους πολίτες.

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών

Ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, κηρύσσοντας την έναρξη της συζήτησης για τη σύνταξη του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, τόνισε τη σημασία του διαλόγου για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης. «Αρχίζει ο διάλογος για τη σύνταξη του Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης,» δήλωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση προς όφελος όλων των πολιτών.

Άμεσες Προτεραιότητες

Ο κ. Λιβάνιος έθεσε ως άμεση προτεραιότητα τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ των επιπέδων διοίκησης. «Είναι αναγκαίο να υπάρξουν καθαροί ρόλοι μεταξύ των επιπέδων διοίκησης,» τόνισε, σημειώνοντας την ανάγκη για σαφήνεια στις αρμοδιότητες των Περιφερειών, των Δήμων και του Κράτους.