Στόχος της συνάντησης ήταν η παρουσίαση της προόδου των εργασιών κάθε πόλης και η ανταλλαγή επιτυχημένων πρακτικών.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων στη Βαλένθια

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, παρευρέθηκε προσωπικά στο συνέδριο, επιλέγοντας να εμπλακεί ενεργά στις εργασίες. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει δημιουργήσει πολλές προσδοκίες αλλά και ερωτηματικά, που απαιτούν τόσο πολιτική διαχείριση όσο και τεχνική διευκρίνιση.

«Η δημοτική μας αρχή έχει αποφασίσει να πορευτεί με διαφάνεια και ειλικρίνεια απέναντι στους δημότες, ενημερώνοντάς τους για τα μικρά και μεγάλα θέματα και καθιστώντας τους συμμέτοχους στη λήψη αποφάσεων. Σήμερα θα επιχειρήσω να σας μεταφέρω όσα αποκόμισα από τις συναντήσεις και τις εισηγήσεις του συνεδρίου», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

Η Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε 100 πόλεις για να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030, ως πιλότοι για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις.
  2. Κάθε επιλεγμένη πόλη όφειλε να καταρτίσει ένα κλιματικό σύμφωνο με την Ε.Ε., εξηγώντας πώς θα πετύχει τον στόχο των μηδενικών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.
  3. Το κλιματικό σύμφωνο των Ιωαννίνων εγκρίθηκε και πλέον η πόλη κατέχει το επίσημο σήμα της πόλης-πιλότου.

Τα Οφέλη και οι Προκλήσεις

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις δυνατότητες αλλά και στα εμπόδια που προκύπτουν από τη συμμετοχή της πόλης στο πρόγραμμα:

  • Δυνατότητες: Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αναβάθμιση καθημερινότητας, βελτίωση συνθηκών διαβίωσης και οικονομίας.
  • Εμπόδια: Υποστελέχωση υπηρεσιών, έλλειψη επικαιροποιημένης κατάρτισης, δυσκίνητες διαδικασίες του κεντρικού κράτους, αδυναμία τεχνοκρατών στην Ε.Ε. να προσδιορίσουν με ακρίβεια το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης.
  • Προσδοκίες: Αξιοποίηση του προγράμματος για τη βελτίωση των γειτονιών και των δημόσιων χώρων με δίκαιο και ισόρροπο τρόπο.
  • Υποχρεώσεις: Εντατική δουλειά από τον Δήμο, ενεργή συμμετοχή των δημοτών, αναθεώρηση της νοοτροπίας, εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή επικαιρότητα.

Η Συνάντηση στα Γιάννενα

Ως αφετηρία για τις διεκδικήσεις, ο δήμαρχος Ιωαννίνων κάλεσε τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις-πιλότους σε σύσκεψη εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη στα Γιάννενα. Σκοπός της συνάντησης είναι η πολιτική δικτύωση και η τεχνοκρατική συνεργασία για τη διαμόρφωση προτάσεων προς το κεντρικό κράτος.

Στις 18 Ιουλίου, τα Γιάννενα θα υποδεχθούν τη σύμβουλο της πόλης από την Ε.Ε. για να αποτυπωθεί η τρέχουσα κατάσταση και να επικαιροποιηθεί ο οδικός χάρτης με ρεαλιστικά δεδομένα.

Η Χρηματοδότηση

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Θωμάς Γιωτίτσας, επισήμανε ότι η χρηματοδότηση αποτελεί το μεγαλύτερο θολό τοπίο, τονίζοντας ότι θα είναι ένας συνδυασμός δημοτικών, κρατικών και ευρωπαϊκών πόρων καθώς και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η Συμμετοχή των Δημοτών

Η ειδική σύμβουλος του δημάρχου, Έλενα Σιόντη, αναφέρθηκε στην τεχνική συμμετοχή του δήμου στις εργασίες του συνεδρίου, επισημαίνοντας τη σημασία της εμπλοκής των κατοίκων και των τοπικών φορέων για την επιτυχία και βιωσιμότητα των παρεμβάσεων.

«Η επιτυχία βασίζεται στη δική μας διάθεση για αλλαγές και στην υιοθέτηση ενός κοινού λεξιλογίου, με στόχο τη συλλογική ευημερία μακροπρόθεσμα», κατέληξε η κ. Σιόντη.

Το στοίχημα της κλιματικής ουδετερότητας είναι μεγάλο και απαιτεί συλλογική προσπάθεια, τόσο από τον Δήμο όσο και από τους δημότες, για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων.