Το πρόβλημα της έλλειψης νερού στα νησιά μας επιδεινώνεται διαρκώς, με τις δημοτικές αρχές να απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις για λελογισμένη χρήση. Οι γεωτρήσεις στεγνώνουν, τα φράγματα κρατούν όλο και λιγότερο νερό, ενώ οι αρχές προειδοποιούν για πρόστιμα σε περιπτώσεις κατασπατάλησης του πολύτιμου αυτού πόρου.

Σε ορισμένα νησιά, η μόνη λύση είναι η προμήθεια νέων συστημάτων αφαλάτωσης. Ωστόσο, αυτά τα συστήματα είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, με υψηλό ενεργειακό κόστος και σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε άλλα νησιά, αναζητούνται λύσεις με τη γεώτρηση σε μεγαλύτερα βάθη. Επιπλέον, οι αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και η οικονομική κρίση, που οδηγούν σε φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, δυσκολεύουν περαιτέρω την κατάσταση. Τα απλήρωτα δημοτικά τέλη και οι απαρχαιωμένες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης αποτελούν επιπλέον προκλήσεις.

Ευρεία σύσκεψη στα Ιόνια Νησιά

Οι ελλείψεις σε νερό οδήγησαν σε ευρεία σύσκεψη μεταξύ του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή, και των τριών δημάρχων της Κέρκυρας. Στη σύσκεψη αυτή, συζητήθηκαν διάφορες προτάσεις για την παροχή νερού στους πολίτες. Οι λύσεις που εξετάζονται περιλαμβάνουν την παροχή νερού από το Γαλάζιο Μάτι της Αλβανίας και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στην περιοχή της Θεσπρωτίας, συγκεκριμένα στη Σαγιάδα. Και οι δύο λύσεις απαιτούν ανάλυση των τεχνικών και οικονομικών παραμέτρων, καθώς και των διακρατικών ή διαπεριφερειακών συνεργασιών που θα χρειαστούν.

Ο Περιφερειάρχης Τρεπεκλής και οι δήμαρχοι Στέφανος Πουλημένος και Γιώργος Μαχειμάρης εξέφρασαν την αγωνία τους για την ομαλή υδροδότηση της Κέρκυρας. Η κατάσταση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και τα επίπεδα της υπόγειας υδροφορίας της Κέρκυρας προκαλούν έντονο προβληματισμό, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Η αυξημένη κατανάλωση νερού εκείνη την περίοδο μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των αποθεμάτων.

Έκκληση για λελογισμένη χρήση νερού

Γι’ αυτό το λόγο, οι αρχές απευθύνουν έκκληση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κέρκυρας για λελογισμένη χρήση νερού, ιδιαίτερα κατά τους κρίσιμους μήνες του καλοκαιριού, ώστε να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της κατασπατάλησης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός από τον Περιφερειάρχη, ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, Στέφανος Πουλημένος, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης και εκπρόσωποι του Δήμου Νότιας Κέρκυρας. Όλοι τόνισαν την ανάγκη για συντονισμένες ενέργειες και καλή συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση νερού και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της υδροδότησης στο νησί.

Οι δημοτικές αρχές ελπίζουν ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και τη συνειδητή συμμετοχή των πολιτών, θα μπορέσουν να διαχειριστούν την κρίση αυτή αποτελεσματικά. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και απαιτεί άμεση και αποφασιστική δράση.