«Με ενδιαφέρει πάρα πολύ και από πολλές πλευρές. Θα προσπαθήσω να συμμετέχω στο να οργανωθεί αυτό το πολιτικό πλαίσιο γιατί βλέπω ότι δεν υπάρχει χρόνος».

Η δήλωση ενδιαφέροντος της Άννας Διαμαντοπούλου ήλθε να επιβεβαιώσει τη φημολογία των τελευταίων ημερών. Η πρώην υπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ένας από τους δρομείς στην κούρσα για την ηγεσία του ΠαΣοΚ. Η πιθανότητα να είναι υποψήφια η κυρία Διαμαντοπούλου προκαλεί κινητικότητα και συζητήσεις στα επιτελεία όσων έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιοι καθώς δεν θα είναι μια υποψηφιότητα που, απλά, θα έλθει να προστεθεί στις υπόλοιπες 5. Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που της προσδίδουν μια δυναμική που, όπως λέγεται, ότι μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω. Της προσδίδουν, όμως, δυναμική επικράτησης; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα. Και στο Πασοκικό σύμπαν δεν ισχύουν οι συνήθεις κανόνες της πολιτικής. Ειδικά όταν το διακύβευμα είναι η ηγεσία του κόμματος.

Η αλήθεια είναι ότι η κυρία Διαμαντοπούλου, το προηγούμενο διάστημα δέχθηκε εισηγήσεις αλλά και πιέσεις από τους πολιτικούς της φίλους να είναι υποψήφια για την ηγεσία του ΠαΣοΚ. Τις άκουσε προσεχτικά όπως και τη γνώμη δεκάδων στελεχών του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου με τα οποία είχε επαφές. Το μήνυμα που έλαβε είναι ότι στην παρούσα φάση, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό, με όλα τα κόμματα να δοκιμάζονται από εσωτερικές αναταράξεις, η υποψηφιότητά της «δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη». Αυτή τη στιγμή η κεντροαριστερά, επί της ουσίας, βρίσκεται στην αναζήτηση του αντίπαλου δέους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και όπως παρατήρησε η κυρία Διαμαντοπούλου «το αντίπαλο δέος πρέπει από την πρώτη στιγμή να έχει χαρακτηριστικά πρωθυπουργού και θετική ατζέντα».

Επί, της ουσίας, όπως λένε στελέχη του ΠαΣοΚ, «έδειχνε τον εαυτό της. Η κυρία Διαμαντοπούλου, επισημαίνεται, έχει «πρωθυπουργίσιμη εικόνα» και «κυβερνητική εμπειρία» και «μπορεί να σταθεί στο ίδιο βάθρο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που δεν μπορεί να την κοιτάξει αφ υψηλού». Οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας της επισημαίνουν μια ακόμα παράμετρο. Θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στρίψει το τιμόνι της ΝΔ προς τα δεξιά. Η κυρία Διαμαντοπούλου είναι το πρόσωπο το οποίο μπορεί να επαναπατρίσει ένα μεγάλο μέρος των κεντρώων ψηφοφόρων που προτίμησαν, στις τελευταίες εθνικές αναμετρήσεις, τη ΝΔ. Αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της υποψηφιότητας της πρώην υπουργού και ένα ακόμα. Ότι δίδεται τέλος στα διάφορα σενάρια που θέλουν μια συμπόρευση με το ΣΥΡΙΖΑ η οποία δεν βρίσκει σύμφωνο μεγάλο μέρος της βάσης του ΠαΣοΚ.

Το νόμισμα του Μητσοτάκη

Αυτό το νόμισμα, «το αντίπαλο δέος του Κυριάκου Μητσοτάκη» έχει δύο όψεις. Η μία ότι η κυρία Διαμαντοπούλου μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι στον Πρωθυπουργό. Η άλλη είναι ότι για μεγάλο μέρος της βάσης του ΠαΣοΚ έχει έλθει και πολύ κοντά του. Υπάρχουν δηλώσεις της κυρίας Διαμαντοπούλου, υποστηρικτικές για τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος το 2020 την είχε προτείνει για τη θέση της γ.γ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Για κάποιους στο ΠαΣοΚ η κυρία Διαμαντοπούλου έδειχνε να είναι πιο κοντά στη ΝΔ του Μητσοτάκη παρά στο ΠαΣοΚ του Νίκου Ανδρουλάκη ή παλαιότερα σε αυτό της Φώφης Γεννηματά. Επίσης η πρώην υπουργός είχε αποχωρήσει από το ΠαΣοΚ, το 2013 και μαζί Γιώργο Φλωρίδη είχαν δημιουργήσει την πολιτική κίνηση «Ώρα Αποφάσεων». Όλα αυτά θα ριχτούν στην προεκλογική μάχη. Θα θελήσει η κυρία Διαμαντοπούλου να μπει σε αυτή την αρένα; Και να αρχίσει ζητώντας σε πρώτη φάση τη στήριξη 50 μελών της Κεντρικής Επιτροπής; Τα έχει;

Η τελική απόφαση, που δεν αναμένεται να ληφθεί τις αμέσως επόμενες μέρες, δεν είναι εύκολη. Ναι, η κυρία Διαμαντοπούλου έχει μια πλούσια κυβερνητική εμπειρία. Πράγματι, η συμμετοχή της στη διαδικασία εκλογής αρχηγού του ΠαΣοΚ, θα της δώσει άλλο ενδιαφέρον αφού ανακατεύει για τα καλά την κομματική τράπουλα. Αλλά η απόφαση, αν ληφθεί, δεν έχει να κάνει σε σχέση με τη συμμετοχή. Δεν κατεβαίνεις στην κούρσα για να κάνεις μια καλή εμφάνιση αλλά για να επικρατήσεις. Πόσο εύκολο είναι; Η κυρία Διαμαντοπούλου μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη δεκάδων στελεχών σε όλη την Ελλάδα που υποστηρίζουν τις δραστηριότητες του Δικτύου. Αλλά φτάνουν για να τα βάλουν με τους καλά οργανωμένους στρατούς άλλων υποψηφίων; Και μπορεί μέσα σε ένα διάστημα λιγότερο των 100 ημερών να υπάρξει μια τέτοια οργάνωση σε όλη την Ελλάδα που να δίνει (σοβαρές) πιθανότητες νίκης;

Η κυρία Διαμαντοπούλου αφήνει το ενδεχόμενο υποψηφιότητας της ανοιχτό, ωστόσο έμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι τελικά δεν θα είναι στην αφετηρία της κούρσας για την ηγεσία του ΠαΣοΚ. Λένε ότι τελικά δεν θα το ρισκάρει. Και υπογραμμίζουν ότι ακόμα και αν είναι υποψήφια δεν θα καταφέρει να κόψει πρώτη το νήμα. Θεωρούν ότι όλος αυτός ο θόρυβος γίνεται «για να παίξει το όνομα της». Όμως, η μάχη για την ηγεσία του ΠαΣοΚ μόλις έχει ξεκινήσει. Ο χρόνος για τα μπάνια του λαού έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Και μέχρι τον Σεπτέμβριο πολλά μπορεί να αναθεωρηθούν. Δεδομένα μπορούν να αλλάξουν. Και το να περιμένεις να δεις πως εξελίσσεται η κατάσταση και πόσο μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα με τη δική σου παρουσία είναι σε αυτή τη φάση, ίσως, η καλύτερη επιλογή.