Θα είναι η 7η Ιουλίου η D-Day του ΣΥΡΙΖΑ; Θα είναι η ερχόμενη Κυριακή η μέρα χωρίς αύριο; Θα είναι η πιο κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης; Θα υπάρξουν νέες αποχωρήσεις; Θα αμφισβητηθεί ευθέως ο Στ. Κασσελάκης ή απλά θα τεθεί θέμα για πτυχές της στρατηγικής του; Αυτά και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα που κυριαρχούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα. Οι ημέρες είναι «γκαστρωμένες» κατά μια παλαιά κομματική ρήση που κυριαρχούσε στην Αριστερά και ουδείς δύναται να εκτιμήσει τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα.

Η επιστροφή σήμερα του Στ. Κασσελάκη από τις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν επί δυο εβδομάδες εκκινεί την εσωκομματική διαδικασία και πλέον η σύγκρουση των δυο κόσμων, των κασσελίστας και των αντιπάλων του πλέον μεταφέρεται στα όργανα του κόμματος, πρώτα στην μεθαυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή.

Το παρασκήνιο οργιάζει και όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι, ενώ όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον τι θα πει ο Στ. Κασσελάκης απόψε στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη (δελτίο ειδήσεων Alpha) και κυρίως εάν θα πετάξει εκ νέου το γάντι ή όχι στον Αλέξη Τσίπρα. Το τελεσίγραφο Κασσελάκη στον Τσίπρα από τον οποίο πολλοί ζητάνε άμεσα ενεργή συμμετοχή και να πάρει θέση μετά την ευθεία σύγκρουση, έχει πυροδοτήσει σωρεία αντιδράσεων και όλοι είναι εναντίον όλων.

Υπάρχει σενάριο νέας διάσπασης; Οι πιθανότητες είναι αρκετές, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο που θα κινηθεί ο Στ. Κασσελάκης και κυρίως εάν θα μείνει στη σκληρή γραμμή χωρίς να ρίξει νερό στο κρασί του.

Οι συζητήσεις είναι έντονες, μετά και την ισχυρή τάση (7 και 8 στους 10) για ενιαίο σχήμα στο χώρο της κεντροααριστεράς. Το κλίμα έχει αλλάξει περαιτέρω και τα σύννεφα αμφισβήτησης πυκνώνουν πάνω από την Κουμουνδούρου, ειδικά μετά και το άκρως ενδιαφέρον στοιχείο της Κάπα Research σύμφωνα με το οποίο το 51% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν νέο πρόσωπο στην ηγεσία του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πλέον τίθεται υπό καθεστώς αμφισβήτησης και από σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων του κόμματος και τα δεδομένα άλλαξαν τις τελευταίες δυο εβδομάδες με τις συνεχείς επιθέσεις στον Αλ. Τσίπρα. Ο Στ. Κασσελάκης πέρασε τις κόκκινες γραμμές και αυτό η αποφασή του να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τον Αλ. Τσίπρα μπορεί να του στοιχίσει πολλά ειδικά εάν ο πρώην Πρωθυπουργός αποφασίσει να κάνει τις κινήσεις που του ζητάνε διάφορα στελέχη.

Σε αυτό το κλίμα πληθαίνουν οι συνάξεις των βουλευτών και των στελεχών για το πως θα οργανώσουν την παρουσία τους, όχι τόσο στην Π.Γ. αλλά κυρίως στην ΚΕ και πως θα τοποθετηθούν σε πιθανές προκλήσεις του Στ. Κασσελάκη. Για σήμερα και αύριο είναι προγραμματισμένες συναντήσεις βουλευτών και στελεχών, ενώ θα γίνουν και δυο τελικές συνάξεις πιο κλειστών ομάδων το βράδυ της προσεχούς Παρασκευής, όπου και θα ξεκαθαριστεί η τελική στάση έναντι της ομιλίας του Στ. Κασσελάκη.