Τα μαθηματικά πάντα παίζουν σημαντικό ρόλο σε τέτοιες εκλογικές διαδικασίες και όλα ξεκινούν από την πιο απλή πράξη, την πρόσθεση. Αυτή την στιγμή για το ΠαΣοΚ πρέπει να επαληθευτεί ή όχι η πράξη 5+2(;) =7.

Ο αριθμός των υποψήφιων αρχηγών θα καθορίσει και τη συνέχεια των εξελίξεων. Τις συμμαχίες που θα στηθούν, με σκοπό τον πολλαπλασιασμό των δυνάμεων του κάθε αρχηγού στον δρόμο προς την κάλπη.

Αρχηγοί, υποψήφιοι και μπαλαντέρ

Τρεις υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος ανακοίνωσαν, από το βήμα της κορυφαίας θεσμικής διαδικασίας, την επιθυμία τους να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος.

Την αμέσως επόμενη ημέρα στις 10:45 οι συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΠαΣοΚ  έλαβαν στο μειλ τους ένα μήνυμα από την Μιλένα Αποστολάκη. «Θέτω όλες μου τις δυνάμεις ως υποψήφια για την ηγεσία, στην υπηρέτηση του στόχου αυτού και καλώ τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας με την μαζική του συμμετοχή στην εκλογική μας διαδικασία, να σφραγίσει την επίτευξη του» ανέφερε μεταξύ άλλων. Η κύρια Αποστολάκη ανέβασε τον αριθμό των υποψήφιων αρχηγών στους τέσσερις.

Πέμπτος υποψήφιος θα είναι ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μιχάλης Κατρίνης. «Στόχος μου είναι το ΠαΣοΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του και έδωσε κι ένα βίντεο στη δημοσιότητα το οποίο ανέβηκε και στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πέντε σίγουροι υποψήφιοι αρχηγοί, που θέλουν να βρεθούν στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη. Πέντε «σύντροφοι» θα παλέψουν για μία θέση, αυτή που κάποτε έκατσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Θα φτάσουν όλοι μέχρι το τέλος της διαδρομής; θα είναι το όνομα τους στο ψηφοδέλτιο; Μήπως το μετανιώσουν κάποιοι στην πορεία ή μήπως προστεθούν κι άλλα ονόματα σε αυτόν τον ήδη μακρύ κατάλογο;

Δύο ονόματα, δύο απαντήσεις εν αναμονή

Δύο ακόμη ονόματα είναι πιθανόν να προστεθούν στον ήδη μακρύ κατάλογο των υποψηφίων. Δύο ακόμη γυναίκες.

Πρόκειται για την Νάντια Γιαννακοπούλου που στην Κεντρική Επιτροπή χρησιμοποίησε έναν… χρησμό. «Θα είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή» ήταν η φράση με την οποία ολοκλήρωσε την ομιλία της. Αμέσως μετά δημοσιογράφοι την πλησίασα. Την ρώτησαν τι εννοεί με τη συγκεκριμένη έκφραση κι εκείνη απάντησε: «Θα είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή με ό,τι σημαίνει» αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε το όνομα της στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου.

Αργά χθες, μία φίλη από τα παλιά και με όνομα βαρύ σαν ιστορία στο ΠαΣοΚ, Η Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε πως την ενδιαφέρουν οι εξελίξεις. Κάτι που φάνηκε όταν επισκέφθηκε πρόσφατα την Λάρισα, όταν βρέθηκε εκεί ο επικεφαλής των ευρωσοσιαλιστών Νίκολας Σμιτ και πραγματοποίησε ομιλία. Όπως μετέδωσε μόνο το ΒΗΜΑ έκατσε μαζί του, αλλά και με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ στο ίδιο τραπέζι. Τότε συζητήθηκε έντονα η επιστροφή της η ίδια όμως δεν το επιβεβαίωσε.

Μετά την χτεσινή της παρέμβαση όμως στην κρατική τηλεόραση όλα είναι πιθανά, ακόμη και η υποψηφιότητα της για την αρχηγεία του ΠαΣοΚ.

Σε σχετική ερώτηση που της έγινε και συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο να καταθέσει η ίδια υποψηφιότητα απάντησε: «Με ενδιαφέρει πάρα πολύ και από πολλές πλευρές. Θα προσπαθήσω να συμμετέχω στο να οργανωθεί αυτό το πολιτικό πλαίσιο γιατί βλέπω ότι δεν υπάρχει χρόνος και ότι υπάρχει κίνδυνος πολύ γρήγορα και πριν την τριετία να φτάσουμε σε μια διαδικασία πολλών μικρών κομμάτων τα οποία δεν θα κάνουν κυβέρνηση. Ο καθένας λοιπόν από τη δική του πλευρά νομίζω ότι πρέπει να βοηθήσει. Γι’ αυτό και λέω ότι και με ενδιαφέρει και θα βοηθήσω με όλες τις δυνάμεις που έχω. Μπορεί να είναι πολλαπλοί οι ρόλοι με τους οποίους θα συμμετέχω» κατέληξε.