5 το πρωί: Απασφάλισε ο Σαμαράς – Προειδοποίησε ο Καραμανλής – Το σκέφτεται η Άννα

Ανω κάτω είναι τα πολιτικά κόμματα μετά τις ευρωεκλογές. Στο ΠαΣοΚ οι υποψήφιοι πρόεδροι αυξάνονται, στον ΣΥΡΙΖΑ η γκρίνια για τον Κασσελάκη καλά κρατεί, ενώ στη ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής άσκησαν σφοδρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

1

Ο Σαμαράς σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση

  • Κριτική εφ’ όλης της ύλης από τον Σαμαρά: Αντιπολιτευτική ατζέντα κατά της κυβέρνησης ξεδίπλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη «Απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή».  Ο πρώην πρωθυπουργός στάθηκε έντονα στο γάμο των ομοφύλων και τόνισε ότι η κυβέρνηση «κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος». Επίσης άσκησε δριμεία κριτική κατά κομμάτων της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «δελφινάριο» σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Αριστερά ψελλίζει «ασύνταχτες ανοησίες».
  • Καμπανάκι Καραμανλή για τα εθνικά θέματα: «Το Κόσσοβο είναι σε αδιέξοδο και οι εθνικισμοί στην περιοχή μας είναι πάλι σε έξαρση», είπε ο Κώστας Καραμανλής στην ίδια εκδήλωση και τόνισε ότι πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στα Τίρανα και Σκόπια ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές όπως αυτές των δυο χωρών εναντίον της χώρας μας, δεν γίνονται ανεκτές και επισύρουν συνέπειες και να υπάρξει επισήμανση ότι ο δρόμος για την Ευρώπη εξαρτάται από την Ελλάδα.
  • «Ουδέν σχόλιον»: Κυβερνητικές πηγές σχετικά με τις ομιλίες των πρώην πρωθυπουργών αρκέστηκαν στο εξής: «Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών».
2

Μάχη με τις φλόγες σε Χίο και Κω

  • Πύρινη κόλαση: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες για ακόμα μία φορά. Ειδικότερα, συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στην πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας στην Κω. Αν και το μέτωπο εμφάνιζε καλύτερη εικόνα, υπήρξε κατά τις βραδινές ώρες αναζωπύρωση. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι δύο μέτωπα στη Χίο, το ένα στην περιοχή Κουκουδότσουμπος και το άλλο νότια της Σιδηρούντας.
  • Μεγάλη κινητοποίηση: Στην Κω επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 13 οχήματα και 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ, στη Χίο 142 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων
  • Τα υπόλοιπα μέτωπα: Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Δίστομο Βοιωτίας, Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης και στον Άγιο Ελισσαίο Λακωνίας, αντιμετωπίστηκαν πλήρως. Συνολικά 52 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο, εκ των οποίων οι 44 αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Πώς σώθηκε η υποσμηναγός του Mirage 2000-5 στην Τανάγρα

  • Η εγκατάλειψη: Αναγκαστική εγκατάλειψη πραγματοποίησε πιλότος Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. «Ο Ιπτάμενος του αεροσκάφους μεταφέρεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, για προληπτικούς λόγους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της λίγο μετά το περιστατικό η Πολεμική Αεροπορία.
  • Το σύστημα: Tο κάθισμα με την κωδική ονομασία «zero-speed, zero-feet, zero-knots» που διαθέτουν τα Mirage 2000-5  (όπως και τα Rafale) είναι αυτό που χρησιμοποίησε η 30χρονη υποσμηναγός (Ι) της Π.Α. για να εγκαταλείψει το αεροσκάφος όταν διαπίστωσε μηχανική βλάβη, την ώρα που το μαχητικό της μετά από άσκηση «έπιανε» το διάδρομο προσγείωσης της Τανάγρας.
  • Το αποτέλεσμα: Το μαχητικό δεν συνετρίβη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μόλις περάσει τους απαραίτητους ελέγχους και επισκευαστεί, γεγονός που αποδεικνύει το πόσο καλά εκπαιδευμένη και έμπειρη είναι η πιλότος, η οποία κατάφερε να σώσει και τη ζωή της και το μαχητικό.
4

Τα αποτελέσματα των αγώνων της φάσης νοκ άουτ του EURO

  • Λύτρωση για τους «τρικολόρ»: Με «ήρωα» τον Κολό Μουανί, τον… μοιραίο παίκτη των «τρικολόρ» στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, η Γαλλία κατάφερε να «λυγίσει» το Βέλγιο με 1-0 για τη φάση των «16» του EURO 2024, παίρνοντας το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά όπου θα αντιμετωπίσει την Πορτογαλία.
  • Δια χειρός Κόστα: Με τις τρεις σπουδαίες αποκρούσεις του Ντιόγκο Κόστα στα πέναλτι, η Πορτογαλία επικράτησε της Σλοβενίας και πήρε την πρόκριση για τους «8»
  • Οι σημερινοί αγώνες: Σήμερα στις 19:00 θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους Ρουμανία με Ολλανδία αλλά και Αυστρία με Τουρκία στις 22:00 για ένα εισιτήριο στους «8» της διοργάνωσης.
5

Έγιναν 5 οι υποψήφιοι πρόεδροι στο ΠαΣοΚ

  • Στην κούρσα Μιλένα Αποστολάκη και Μιχάλης Κατρίνης: Την υποψηφιότητά τους για την ηγεσία του ΠαΣοΚ ανακοίνωσαν Μιλένα Αποστολάκη και Μιχάλης Κατρίνης. «Θέτω όλες μου τις δυνάμεις ως υποψήφια για την ηγεσία, στην υπηρέτηση του στόχου αυτού και καλώ τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας με την μαζική του συμμετοχή στην εκλογική μας διαδικασία, να σφραγίσει την επίτευξη του» αναφέρει σε ανακοίνωσή της. «Στόχος μου είναι το ΠαΣοΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» αναφέρει από την πλευρά του ο Μιχάλης Κατρίνης.
  • Δήλωση γρίφος από την Αννα Διαμαντοπούλου: «Με ενδιαφέρει πάρα πολύ και από πολλές πλευρές. Θα προσπαθήσω να συμμετέχω στο να οργανωθεί αυτό το πολιτικό πλαίσιο γιατί βλέπω ότι δεν υπάρχει χρόνος» δήλωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Αννα Διαμαντοπούλου αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει και εκείνη υποψηφιότητα.
  • Τον Οκτώβριο οι κάλπες:  Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ την Κυριακή ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε να διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές στις 6 Οκτωβρίου με τον Χάρη Δούκα και τον Παύλο Γερουλάνο να ανταποκρίνονται αμέσως.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις