Η προεδρία της ΕΕ αλλάζει «χέρια» και περνά σε αυτά της Ουγγαρίας του Βίκτορ Όρμπαν, για το επόμενο εξάμηνο.
Η ουγγρική προεδρία αντιμετωπίζεται με καχυποψία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πολλές χώρες μέλη, λόγω σοβαρών ζητημάτων της Βουδαπέστης με το Κράτος Δικαίου, αλλά και λόγω των καλών σχέσεων του κ. Όρμπαν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πάντως η Ουγγαρία δηλώνει έτοιμη να αναλάβει «τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες» της αποστολής της που διαρκεί ως τον Δεκέμβριο.
«Θα ενεργήσουμε ως αμερόληπτος μεσολαβητής, με πλήρη πίστη προς το σύνολο των κρατών μελών», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιάνος Μπόκα στα μέσα Ιουνίου παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της χώρας του. «Παράλληλα», πρόσθεσε, η Ουγγαρία θα εκμεταλλευθεί τα φώτα της δημοσιότητας για να προτάξει «το όραμά της για την Ευρώπη».
Μετά την τελευταία προεδρία της Ουγγαρίας το 2011, ο Όρμπαν σχολίασε ικανοποιημένος ότι έδωσε «φιλικές σπρωξιές , χαστούκια και σφαλιάρες» στους «ενθουσιώδεις δημίους» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «μιας φωλιάς», όπως το χαρακτηρίζει, «φιλελεύθερων και αριστεριστών».
Αυτή τη φορά ο 61χρονος πρωθυπουργός εμφανίζεται ακόμη πιο μαχητικός, κάνοντας λόγο για «τεχνοκρατική ελίτ» των Βρυξελλών και ασκώντας σειρά βέτο τους τελευταίους μήνες για να μπλοκάρει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.
Είχε υποσχεθεί να «καταλάβει τις Βρυξέλλες» μετά τις ευρωεκλογές, τις οποίες χαρακτήρισε «ιστορικές». Εξάλλου εξέφρασε και τη δυσαρέσκειά του για το πώς επελέγησαν οι υποψήφιοι για τις βασικές θέσεις των θεσμών, συντασσόμενος με την Τζόρτζια Μελόνι που θεωρεί ότι παραγκωνίστηκε.
Οι επτά προτεραιότητες
Η προεδρία της Ουγγαρίας θα βασίζεται σε επτά προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση «του οικονομικού ανταγωνισμού» της ΕΕ, η καλύτερη αντιμετώπιση «της παράνομης μετανάστευσης» και η πρόοδος της ενταξιακής διαδικασίας για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
Η εναλλασσόμενη προεδρία, που επιτρέπει σε μια χώρα να ελέγχει την ατζέντα των συνεδριάσεων των 27, της προσφέρει μη αμελητέα εξουσία, αλλά όχι απόλυτη, σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες.
Επιπλέον, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν θεσπίσει δικλείδες ασφαλείας σχετικά με τη λήψη σοβαρών αποφάσεων.
Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας εγκρίθηκαν και ξεκίνησαν «ιστορικές» ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία: δύο αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνούσε η Ουγγαρία.
Το σύνθημα της ουγγρικής προεδρίας
Το σύνθημα της προεδρίας της Ουγγαρίας; «Make Europe Great Again» (Να κάνουμε την Ευρώπη ξανά σπουδαία), «δάνειο» από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Για την ουγγρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το β’ εξάμηνο του 2024, η ουγγρική κυβέρνηση επέλεξε ένα λογότυπο που βασίζεται σε μια παγκοσμίου φήμης ουγγρική εφεύρεση, τον κύβο του Ρούμπικ.
Η Ουγγαρία είναι περήφανη για τον Ernő Rubik ως έναν από τους σημαντικότερους και παγκοσμίως εφευρέτες του κύβου του Ρούμπικ. Το τρισδιάστατο παιχνίδι μηχανικής λογικής εφευρέθηκε το 1974. Φέτος γιορτάζει την 50η επέτειό της.
Η μάχη Όρμπαν για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας
Σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, τη μετανάστευση και τον πόλεμο στην Ουκρανία η Βουδαπέστη σκοπεύει να ακουστούν οι διαφωνίες της, εξαιτίας των οποίων έχει έρθει σε αντιπαράθεση περισσότερες από μία φορές με τους εταίρους της στην ΕΕ, ενώ της έχουν κοστίσει το πάγωμα δισεκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκών πόρων.
Η αποτυχία Όρμπαν να υπερισχύσει η ακροδεξία στην ΕΕ
Ο Βίκτορ Ορμπάν δεν κατάφερε ούτε να ασκήσει επιρροή στην επιλογή των προσώπων για τις θέσεις κλειδί στην ΕΕ: παρά την αντίθεση του, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παραμείνει στη θέση της επικεφαλής της Κομισιόν.
Και ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν μπόρεσε τελικά να κατακτήσει το Ευρωκοινοβούλιο: έχασε βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του κόμματός του, του Fidesz, είναι μεταξύ αυτών που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια ευρωομάδα. Ωστόσο συνεχίζει τις διεργασίες με άλλα κόμματα της κεντρικής Ευρώπης.
Ο Ορμπάν ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, από τη Βιέννη την πρόθεσή του να σχηματίσει την ευρωομάδα «Πατριώτες για την Ευρώπη» μαζί με το αυστριακό εθνικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) του Χέρμπερτ Κικλ και το λαϊκιστικό ANO του ευρωσκεπτικιστή πρώην πρωθυπουργού της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις. Χρειάζεται τη στήριξη άλλων τεσσάρων χωρών για να καταφέρει να σχηματίσει ευρωομάδα.
Ο φόβος
Τέλος, ο κάτοχος της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αναμένεται να είναι ουδέτερος μεσολαβητής και να παραμερίσει τα εθνικά του συμφέροντα για να εξασφαλίσει την ψήφιση της νομοθεσίας της Ένωσης. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί, ωστόσο, φοβούνται ότι η Βουδαπέστη θα χρησιμοποιήσει τη θέση υψηλού προφίλ προς όφελός της, αναζητώντας ταυτόχρονα ένα πρόσωπο σε βασικούς τομείς πολιτικής.