Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία, με τη Μαρίν Λεπέν να κατακτά στις ιστορικές εκλογές που έγιναν στη χώρα το 33,5% των ψήφων και τον Εμανουέλ Μακρόν να βρίσκεται στην τρίτη θέση με το «Μαζί» και ποσοστό 20,3%.
Οι Γάλλοι προσήλθαν μαζικά στις κάλπες για να δείξουν τις προθέσεις τους, με το ακροδεξιό μέτωπο της Λεπέν να διπλασιάζει τα ποσοστά του συγκριτικά με τις εκλογές του 2022, δείχνοντας τη δυναμική του.
Τα exit poll έδειξαν:
- 34% Εθνική Συσπείρωση (Μαρίν Λεπέν)
- 28,5% Νέο Λαϊκό Μέτωπο
- 20,3% Μαζί (Εμανουέλ Μακρόν)
«Ο δεύτερος γύρος είναι κρίσιμος για να έχουμε απόλυτη πλειοψηφία. Χωρίς αυτή ο Μπαρντελά δεν θα μπορεί να κυβερνήσει άνετα. Η δημοκρατία μίλησε και οι Γάλλοι έφεραν την Εθνική Συσπείρωση και τους συμμάχους της στην κορυφή, ουσιαστικά σβήνοντας εντελώς το στρατόπεδο του Μακρόν» είπε η Μαρί Λεπέν, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το προβάδισμα στο κόμμα της.
Και πρόσθεσε: «Είναι ξεκάθαρο πως οι πολίτες θέλουν να γυρίσουν σελίδα μετά από εφτά χρόνια αδιάφορης και περιφρονητικής διακυβέρνησης».
Κάλεσμα Μακρόν σε συστράτευση
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε (μετά τα πρώτα exit polls) μια «μεγάλη συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων».
«Απέναντι στο Rassemblement National, είναι ώρα για μια μεγάλη, ξεκάθαρα δημοκρατική και ρεπουμπλικανική πορεία για τον δεύτερο γύρο» είπε.
Ο Μακρόν χαρακτήρισε την αυξημένη συμμετοχή των Γάλλων στις εκλογές απόδειξη «της βούλησης των Γάλλων ψηφοφόρων να ξεκαθαρίσουν την πολιτική κατάσταση».
Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, ενός από τα τέσσερα κόμματα του αριστερού NFP, κάλεσε τους υποψήφιους του συνασπισμού του που έχουν περάσει στην τρίτη θέση για τον β’ γύρο να αποσυρθούν προς όφελος του έτερου δημοκρατικού υποψηφίου.
Τα συμπεράσματα
Τρία είναι τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία: ότι αν συμφωνήσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο με το κόμμα του Μακρόν να αλληλοϋποστηριχτούν στον δεύτερο γύρο, την άλλη Κυριακή (7 Ιουλίου), μπορούν να μπλοκάρουν τους ακροδεξιούς υποψηφίους και να αφήσουν πολλούς από αυτούς εκτός Εθνοσυνέλευσης.
Τα δύο επόμενα συμπεράσματα αφορούν την υψηλή συμμετοχή η οποία δείχνει κατ’ αρχάς ότι οι Γάλλοι κινητοποιήθηκαν υπέρ των δημοκρατικών κομμάτων. Δείχνει επίσης ότι λόγω του περίπλοκου γαλλικού εκλογικού συστήματος, σε πολλές από τις 577 μονοεδρικές περιφέρειες θα περάσουν στον β’ γύρο τρεις υποψήφιοι, θα έχουμε δηλαδή πολλές “τριγωνικές”, όπως τις λένε οι Γάλλοι, αναμετρήσεις την ερχόμενη Κυριακή.
Τα exit polls που δόθηκαν πρώτα στη δημοσιότητα αφορούν τις μικρές και μεσαίες πόλεις, όπου οι κάλπες έκλεισαν δύο ή μία ώρα νωρίτερα από τις μεγάλες πόλεις. Συνήθως δεν πέφτουν πολύ έξω από τα «διορθωμένα» exit polls, που αναμένονται αργότερα.
Πώς κατανέμονται οι έδρες
Οι πρώτες εκτιμήσεις του γαλλικού Τύπου δίνουν
- 230 – 280 έδρες στην Μαρίν Λεπέν στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση (χρειάζεται 289 για να σχηματίσει κυβέρνηση),
- 125 – 165 έδρες στο «Νέο λαϊκό μέτωπο» του Μελανσόν
- 30 – 70 έδρες στον νυν Πρόεδρο της Γαλλίας, που είναι ο μεγάλος χαμένος της αναμέτρησης.
Η Λεπέν χρειάζεται 289 έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση και το κόμμα της, ο Εθνικός Συναγερμός, έχει δηλώσει πως θα σχηματίσει κυβέρνηση μόνο με απόλυτη πλειοψηφία.