Με «ήρωα» τον Κολό Μουανί, τον… μοιραίο παίκτη των «τρικολόρ» στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, η Γαλλία κατάφερε να «λυγίσει» το Βέλγιο με 1-0 για τη φάση των «16» του EURO 2024, παίρνοντας το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού ανάμεσα στην Πορτογαλία και τη Σλοβενία.

Η εξέλιξη του αγώνα

Το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο ήταν δυνατό, ανάλογο της αξίας των δύο ομάδων, ρυθμό και ένταση είχαμε, αλλά φάσεις δεν είδαμε. Περισσότερες τελικές είχε η Γαλλία, ωστόσο δεν είδαμε τη μεγάλη ευκαιρία και για τους δύο.

Αντίθετα, το δεύτερο μέρος έβγαλε πολλές φάσεις, καθαρές ευκαιρίες. Τόσο για τους Γάλλους όσο και για τους Βέλγους. Έπαιξαν πιο ανοιχτά, έψαξαν το γκολ και έδειξαν, με την πάροδο του χρόνου, ότι δεν ήθελαν να οδηγηθούν στην παράταση.

Οι Βέλγοι είχαν την μεγάλη τους ευκαιρία για να προηγηθούν, με τον Ντε Μπρόινε, αλλά το 0-0 δεν άλλαξε.

Στο 85ο λεπτό, σε ένα διάστημα που οι Βέλγοι είχαν την μπάλα κι έψαχναν το γκολ, οι Γάλλοι κυκλοφόρησαν ωραία, ο Τσουαμενί βρήκε τον Κολό Μουανί στα δεξιά, εκείνος έκανε το γύρισμα, η μπάλα βρήκε στον Φερτόνχεν και κατέληξε στα δίχτυα για το 1-0.

Το γκολ αυτό έγραψε την ιστορία του αγώνα με τους Γάλλους να παίρνουν την πρόκριση για την 8άδα για 6η φορά στις τελευταίες 7 διοργανώσεις.