Στην εθιμοτυπική αυτή συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο δήμων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού.

Οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν στη δημιουργία ειδικών ομάδων εργασίας με στόχο την προετοιμασία και την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας που θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο πόλεων.

Στη συνάντηση παρέστη και η Γενική Πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα, κ. Irida Laci, η οποία είχε συναντηθεί με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων τον περασμένο Μάιο. Η τότε συνάντηση είχε θέσει τις βάσεις για μια στενή συνεργασία με την γείτονα χώρα.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, τόνισε τη σημασία της διπλωματίας πόλεων, επισημαίνοντας ότι «η διπλωματία πόλεων μπορεί να φέρει πιο κοντά τους πολίτες αλλά και τις χώρες. Ως Δήμος Ιωαννιτών έχουμε επενδύσει πάνω σε αυτό και επιθυμούμε να έχουμε μια αγαστή συνεργασία και με το Δήμο Αυλώνας της Αλβανίας. Είχαμε μια πρώτη συνάντηση με το δήμαρχο με τον οποίο συζητήσαμε διάφορες προοπτικές κυρίως στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού. Είμαι σίγουρος ότι κάναμε μια πολύ καλή αρχή και η συνεργασία μας στο μέλλον θα είναι εποικοδομητική προς όφελος και των δύο δήμων».

Η σημερινή συνάντηση αποτελεί το πρώτο βήμα για μια ελπιδοφόρα συνεργασία που αναμένεται να αποδώσει καρπούς τόσο για τους δημότες των Ιωαννίνων όσο και για τους πολίτες της Αυλώνας.