Καλύτερη είναι η εικόνα με το πρώτο φως της μέρας στις φωτιές με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη όλο το Σαββατοκύριακο η Πυροσβεστική.

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμειναν σε επιφυλακή όλη τη νύχτα σε Κερατέα και Σταμάτα, ενώ πλέον οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν κοπάσει. Υπενθυμίζουμε ότι ένας άνδρας έπαθε ανακοπή και πέθανε την ώρα που εγκατέλειπε το σπίτι του, ενώ ένας ακόμα είναι εγκαυματίας στο νοσοκομείο. Και στις δύο περιοχές έχουν καεί σπίτια και κάποια έχουν υποστεί ζημιές.

Τι γίνεται στη Σταμάτα

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής σε δασική έκταση στη Σταμάτα δίπλα σε κατοικημένες περιοχές και εν μέσω σφοδρών ανέμων, μετά τις τεράστιες προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων και την καθοριστική συνεισφορά των εναέριων μέσων δεν έχει πλέον ενεργό μέτωπο.

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος των εναέριων μέσων που κατάφεραν να θέσουν νωρίς το βράδυ υπό έλεγχο τα μεγάλα πύρινα μέτωπα. Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πυρκαγιάς εκδόθηκαν 5 μηνύματα του 112 και πραγματοποιήθηκε εκκένωση των περιοχών της Αμυγδαλέζας, της Ροδόπολης και της Γαλήνης.

Αυτή την ώρα στην Σταμάτα επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 7 πεζοπόρα τμήματα, 42 οχήματα και 2 ελικόπτερα, ενώ στην Κερατέα επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 8 πεζοπόρα τμήματα, 39 οχήματα κι από αέρος συνδράμουν 2 ελικόπτερα.

Διάσπαρτες εστίες στην Κερατέα

Η Πυροσβεστική αντιμετωπίζει διάσπαρτες εστίες μέσα στις καμένες περιοχές στην Πλάκα Κερατέας, εκεί όπου ξέσπασε φωτιά λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρ. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 8 πεζοπόρα τμήματα και 39 οχήματα.

Και στην πυρκαγιά της Κερατέας ήχησε πολλές φορές το 112, καθώς κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν οι κάτοικοι των περιοχών Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα, Πανόραμα, Άγιος Γεώργιος Θορικού και Άγιος Κωνσταντίνος προς ασφαλή κατεύθυνση.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Κερατέα και στη Σταμάτα Αττικής, παρέχουν πλήθος εθελοντών και εθελοντικών οχημάτων αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττική και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Ενεργά μέτωπα σε Ζάκυνθο – Δίστομο

Παραμένει η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Αγία Μαρίνα στη Ζάκυνθο με την εικόνα να είναι καλύτερη. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία του νησιού δεν κινδυνεύουν κατοικίες. Με το πρώτο φως της μέρας αναμένονται ρίψεις από εναέρια μέσα.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 10 οχήματα καθώς και ένα ελικόπτερο, ενώ αυτή την ώρα μεταβαίνουν δυνάμεις από την Κυλλήνη και συγκεκριμένα 14 πυροσβέστες με 4 οχήματα συμπεριλαμβανομένων δασοκομάντος από την ΕΜΟΔΕ της Πάτρας. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Στη δασική έκταση που ξέσπασε τις απογευματινές ώρες χθες στο Δίστομο Βοιωτίας επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων από την 4η ΕΜΟΔΕ και 20 οχήματα, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί δύο ελικόπτερα.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Κικίλιας: Δεν έχω κανένα σχόλιο

Για τις φωτιές μίλησε χθες το βράδυ (30/6) ο ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας κάνοντας μια διαπίστωση και κλείνοντας τις δηλώσεις του με τη φράση «κανένα σχόλιο».

«Σήμερα, στην Αττική, αντιμετωπίστηκαν δύο εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε κατοικημένες περιοχές και επεκτάθηκαν ταχύτατα λόγω των σφοδρών ανέμων σε Κερατέα και Σταμάτα. Αυτή τη στιγμή στην Κερατέα υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις, ενώ στη Σταμάτα δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο.

Στις πυρκαγιές έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες 288 πυροσβέστες, 18 ομάδες δασοκομάντος, 80 οχήματα, 13 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, καθώς και δεκάδες μηχανήματα έργου και υδροφόρες που διέθεσαν η Περιφέρεια Αττικής, οι Δήμοι και το ΓΕΕΘΑ.

Οι επίγειες δυνάμεις θα παραμείνουν στο πεδίο όλο το βράδυ, συνεχίζοντας το έργο της κατάσβεσης.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές μας, τον Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία και τη Δασική Υπηρεσία, αλλά και ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και στον Βαγγέλη Γκουντούφα, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, που βρίσκονταν μαζί μας στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Θέλω να κλείσω με μια διαπίστωση: Για πάνω από τρία 24ωρα, προειδοποιούσαμε και κάναμε έκκληση για μεγάλη προσοχή λόγω των θυελλωδών ανέμων. Κι όμως, μόνο σήμερα είχαμε:

  • 12 τη φωτιά στην Κερατέα
  • 14:45 στη Λαμία
  • 16:05 στο Αγρίνιο
  • 16:15 στη Σταμάτα
  • 17:20 στην Κόρινθο
  • 19:45 στο Δίστομο
  • 19:50 στον Ασπρόπυργο
  • 19:55 στο Ντράφι
  • 20:20 στην Ηλεία
  • Ακόμη και στο Φιλοπάππου στο κέντρο της Αθήνας

Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχω κανένα σχόλιο».