Ένα ταπεινό βρύο της ερήμου μπορεί να αποδειχθεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθοριστικό για τη ζωή στον Άρη.

Κινέζοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το Syntrichia caninervis -ένα βρύο που συναντάται σε περιοχές όπως η Ανταρκτική και η έρημος Μοχάβε – μπορεί να αντέξει σε συνθήκες που μοιάζουν με αυτές του Άρη, συμπεριλαμβανομένης της ξηρασίας, των υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας και του ακραίου ψύχους.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες εξετάζουν την επιβίωση ολόκληρων φυτών σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ενώ εστιάζει και στην προοπτική καλλιέργειας φυτών στην επιφάνεια του πλανήτη και όχι σε θερμοκήπια, αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian.

«Οι μοναδικές γνώσεις που προέκυψαν από τη μελέτη μας θέτουν τα θεμέλια για τον αποικισμό του διαστήματος χρησιμοποιώντας φυσικά επιλεγμένα φυτά προσαρμοσμένα σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης», αναφέρει η ομάδα.

Ο καθηγητής Stuart McDaniel, ειδικός στα βρύα στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, υποστήριξε ότι η ιδέα έχει πλεονεκτήματα.

«Το να καλλιεργείς χερσαία φυτά είναι σημαντικό σε κάθε διαστημική αποστολή γιατί τα φυτά μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό σε οξυγόνο και υδατάνθρακες- απαραίτητα συστατικά για την επιβίωση του ανθρώπου. Το βρύο της ερήμου δεν είναι βρώσιμο, αλλά θα μπορούσε να προσφέρει άλλες σημαντικές υπηρεσίες στο διάστημα» είπε.

Η δρ. Agata Zupanska, του Ινστιτούτου SETI, συμφώνησε, σημειώνοντας ότι τα βρύα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό και τη μετατροπή του βραχώδους υλικού που βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν άλλα φυτά.

Η έρευνα

Γράφοντας στο περιοδικό The Innovation, οι ερευνητές στην Κίνα περιέγραψαν πως το βρύο της ερήμου όχι μόνο επέζησε αλλά και ανέκαμψε γρήγορα από τη σχεδόν πλήρη αφυδάτωση.

Ήταν επίσης σε θέση να αναγεννηθεί υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης αφού πέρασε έως και πέντε χρόνια στους -80°C και έως και 30 ημέρες στους -196°C, και μετά από έκθεση σε ακτίνες γάμμα.

«Ατενίζοντας το μέλλον, αναμένουμε ότι αυτό το πολλά υποσχόμενο βρύο θα μπορούσε να μεταφερθεί στον Άρη ή στο φεγγάρι για να δοκιμαστεί περαιτέρω η δυνατότητα αποικισμού και ανάπτυξης φυτών στο διάστημα» γράφουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τον McDaniel η έρευνα έχει περιορισμούς. «Αυτά τα πειράματα αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά δεν δείχνουν ότι τα βρύα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική πηγή οξυγόνου σε συνθήκες Άρη, ούτε δείχνουν ότι τα βρύα της ερήμου θα μπορούσαν να αναπαραχθούν και να πολλαπλασιαστούν στο πλαίσιο του Άρη» δήλωσε.

Ο Δρ. Wieger Wamelink του Πανεπιστημίου Wageningen, εξέφρασε επίσης ανησυχίες όπως ότι οι θερμοκρασίες στον κόκκινο πλανήτη σπάνια ξεπερνούν το μηδέν, καθιστώντας αδύνατη την ανάπτυξη φυτών σε εξωτερικούς χώρους, ενώ η νέα μελέτη δεν χρησιμοποίησε έδαφος που μοιάζει με του Άρη. «Τα βρύα αντιμετωπίστηκαν υπό συνθήκες Άρη για μέγιστο διάστημα μερικών ημερών και στη συνέχεια αναγεννήθηκαν υπό γήινες συνθήκες σε άμμο. Αυτό, βέβαια, δεν δείχνει καθόλου ότι μπορούν να αναπτυχθούν σε συνθήκες Άρη […] Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε» είπε.