Μετά από σχεδόν 12 ώρες και περισσότερους από 70 ομιλητές, ολοκληρώθηκε η κρίσιμη και αρκετά κουραστική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ.

Απολογισμός, αυτοκριτική, πάθος, αλλά και πολιτικός πολιτισμός υπερίσχυσαν της τοξικότητας και της «εκλογολογίας» που σταμάτησε νωρίς. Για την ακρίβεια, σταμάτησε με το καλημέρα της συνεδρίασης όταν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε στο ημερολόγιο του κόμματος την 6η Οκτωβρίου, ως την ημέρα διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών. Μία ημέρα που θα μονομαχήσουν τρεις διεκδικητές ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος, σε μία είδηση που επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του Βήματος.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σε ώρα… ΠαΣοΚ. Δηλαδή με μιάμιση ώρα καθυστέρηση. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που είχαν φτάσει από νωρίς στο σημείο, για τον πρώτο καφέ και τις απαραίτητες ζυμώσεις, είχαν υποψιαστεί τι θα συμβεί. Με τις διαπιστεύσεις περασμένες στο λαιμό έπιαναν συζητήσεις με συντρόφους του από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Οι πρώτες ατάκες στις σύντομες, αλλά συνάμα πυκνές συζητήσεις μεταξύ τους, ήταν γύρω από το αποτέλεσμα, αλλά και τα ονόματα. «Τι λες να στηρίξει ο… τάδε», «πως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί» αλλά και ερωτήματα όπως «ποιος βλέπεις να κερδίζει;» μονοπώλησαν τις κουβέντες στον διάδρομο κατά τη διάρκεια της αναμονής για την έναρξη της διαδικασίας.

Ανδρουλάκης: Παρέλαβα κόμμα, δεν θα παραδώσω συνιστώσα

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης. Όπως είπαν και οι αντίπαλοι του, τήρησε την υπόσχεση που έδωσε στο διευρυμένο Πολιτικό συμβούλιο και πραγματοποίησε μία ενωτική ομιλία. Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε την αυτοκριτική και τον απολογισμό του, σε μία συγκινητική ομιλία που διακόπηκε πολλές φορές από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του σώματος.

Ξεκίνησε ευχαριστώντας όσους στηρίξαν την προσπάθεια αυτή των ευρωεκλογών και ιδιαίτερα όσους έβαλαν υποψηφιότητα γνωρίζοντας πως δεν θα βγουν. Τόνισε πως δεν μπορεί να αφήσει το κόμμα να σέρνεται, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «στέκομαι μπροστά σας με το χέρι στην καρδιά για όσα έκανα, για όσα δεν έκανα και για όσα υπόσχομαι να κάνω». Μίλησε για την αυτόνομη πορεία της παράταξης, για τις επιτυχίες που ήρθαν με κόπο και σήκωσε το γάντι που του πέταξαν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι δείχνοντας τον οδικό χάρτη προς τις εκλογές που θα γίνουν στις 6 Οκτωβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 13 Οκτωβρίου.

Μετά από λίγη ώρα ανέβηκε στο βήμα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ανδρέας Σπυρόπουλος . Σε μία σύντομη τοποθέτηση του επεσήμανε πως θα παραμείνει στη θέση αυτή μέχρι να πραγματοποιήσουν οι εκλογές, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ενότητας της παράταξης.

Δούκας: Το ΠαΣοΚ βρίσκεται σε μία ιστορική καμπή

Να ανοίξει ο κύκλος της υπέρβασής ζήτησε ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας που έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των μελών του κόμματος.

Ο κ. Δούκας ζήτησε από το σώμα να ξαναπιάσουν όλοι μαζί το νήμα της ιστορίας κάνοντας αναφορά σε όλους τους προέδρους του ΠαΣοΚ. και στον Νίκο Ανδρουλάκη που ανέβασε τα ποσοστά του κόμματος όπως είπε. Επιπρόσθετα, συμφώνησε με τον οδικό χάρτη του κ. Ανδρουλάκη και δήλωσε πως συμφωνεί επίσης σε μία ανοιχτή διαδικασία μελών και φίλων, που θα στείλει μήνυμα νίκης. Παράλληλα, επεσήμανε πως «πρέπει να ξαναγίνουμε Κίνημα, κόμμα μελών, όχι στελεχών και μηχανισμών, να αναζωογονήσουμε τα συλλογικά μας όργανα, να ισχυροποιήσουμε την κοινοβουλευτική μας ομάδα, να δώσουμε λόγο και ρόλο στον καθένα και στην καθεμιά από εμάς». Ενώ κλείνοντας τόνισε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε μια στιγμή, ότι οι αντίπαλοι μας δεν είναι εδώ, μέσα σε αυτή την αίθουσα. Εδώ, όλοι θέλουμε ένα μεγάλο ΠαΣοΚ».

Γερούλανος: Το ΠαΣοΚ τρέφει τη Δημοκρατία και τρέφεται από αυτήν

Τρίτος υποψήφιος ο Παύλος Γερουλάνος. Ο Βουλευτής της Α ΆΘηνών πραγματοποίησε μία ενωτική και ταυτόχρονα αμιγώς πολιτική ομιλία. Πρότρεψε το σώμα να μην ακούει τις σειρήνες της συντήρησης.

«Οι ιδεολογίες δεν πέθαναν, ούτε θα πεθάνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε τροχίζοντας πως «οφείλουμε όμως, συνέχεια να τις προσδιορίσουμε ξανά, κρατώντας τις διαχρονικές αρχές και αξίες μας αναλλοίωτες, και μεταφράζοντάς τες σε λύσεις, που αφορούν την κοινωνία και τις απαιτήσεις της σήμερα. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να φέρουμε πίσω τα παιδιά μας, να αμβλύνουμε τα προβλήματα του δημογραφικού, και να ζωντανέψουμε ξανά την ελληνική ύπαιθρο».

Προέτρεψε, τα μέλη και τα στελέχη της παράταξης να μιλήσουν στην καρδιά και την ψυχή των Ελλήνων. Παράλληλα επεσήμανε πως θέλει να δει ένα ΠαΣοΚ που τα στελέχη του θα μιλούν με όλη την κοινωνία και για όλη την κοινωνία, ενώ συνέχισε τονίζοντας πως το καταστατικό πρέπει να αποτελεί αντικείμενο σεβασμού.

Τις τρείς υποψηφιότητες διαδέχτηκε ένας χρησμός. Πρόκειται για την αποστροφή στο κλείσιμο της ομιλίας της Νάντιας Γιαννακοπούλου που ανέφερε πως «προσωπικά, θα είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή». Αμέσως οι δημοσιογράφοι που ήταν στις τελευταίες σειρές της αίθουσας της συνεδρίασης έσπευσαν να την ρωτήσουν τι εννοεί κι αν θα είναι υποψήφια. Η ίδια όμως δεν θέλησε να επεκταθεί.

Οι ομιλίες που ξεχώρισαν

Οι ομιλίες που ξεχώρισαν ήταν πολλές και για διαφορετικούς λόγους. Μία από αυτές ήταν του Απόστολου Κακλαμάνη που στα 87 του έτη, βρήκε το κουράγιο κι ανέβηκε στο βήμα αμέσως μετά τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη. Το ιστορικό στέλεχος της παράταξης, που είναι και ο μόνος από την πρώτη κοινοβουλευτική ομάδα του 1974 που βρίσκεται στη ζωή, μίλησε «για τη φτωχολογιά και τη νεολαία» και καταχειροκροτήθηκε.

Η ομιλία του Χάρη Καστανίδη χαρακτηρίστηκε από το πολιτικό πλαίσιο που έβαλε, την αναδρομή που έκανε, αλλά και την ησυχία που υπήρχε στο ακροατήριο όταν μιλούσε. Η τοποθέτηση του Γιώργου Τσούμα στάθηκε στις αγωνίες της νεολαίας, αλλά και στα όσα συμβαίνουν σε τέτοιες διαδικασίες που οι νεότεροι ομιλητές μιλούν αργά το βράδυ, ότι ώρα και να δηλώσουν συμμετοχή.

Ο Πάρις Κουκουλούπουλος μίλησε για την Ελλάδα των δύο ταχυτήτων. Για εκείνη που ζει από τον τουρισμό και την υπόλοιπη στον ηπειρωτικό κορμό που μαραζώνει ενώ χειροκροτήθηκε για την τοποθέτηση στο ενεργειακό ζήτημα από όσους ήταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα.

Τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία που πραγματοποίησε η Κρυσταλλία Αρμενάκη από την Αλεξανδρούπολη. Η κυρία Αρμένακη μίλησε στο τέλος της διαδικασίας, σε σχεδόν άδεια αίθουσα. Μεταξύ άλλων είπε πως άλλαξε δύο φόρες το αεροπορικό της εισιτήριο προκειμένου να μπορέσει να τοποθετηθεί. Να μπορέσει να μιλήσει σε ένα όργανο που δεν συνεδριάζει συχνά και πως όφειλαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που τα περισσότερα είναι από Αττική και Θεσσαλονίκη, να είναι ως αργά στην διαδικασία.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο μουσουλμανικό κόμμα DEB που καταγράφει πρωτιές σε Ροδόπη και Ξάνθη και καθοδηγείται, όπως είπε, από του τουρκικό προξενείο και πρέπει η πολιτεία να σκύψει στο θέμα αυτό πριν να είναι αργά. Όταν τελείωσε την ομιλία της η Κρυσταλλία Αρμενάκη χειροκροτήθηκε από όλους όσοι ήταν στην αίθουσα εκείνη την στιγμή, ανεξάρτητα από το ποιον στηρίζουν ως επόμενο πρόεδρο της παράταξης. Μίας παράταξης που όπως δήλωσε «είμαστε εδώ για να προσφέρουμε κι όχι για να καθόμαστε στις καρέκλες της».

Ανάμεσα σε αυτούς που δεν έφυγαν καθόλου κι έμειναν μέχρι τη λήξη τη συνεδρίασης, τιμώντας με την παρουσία τους τη διαδικασία, ήταν οι δύο βουλευτές Δημήτρης Μάντζος και Κατερίνα Σπυριδάκη, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας