«Το κράτος είναι παρόν σε εκατοντάδες εστίες από την πρώτη στιγμή», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται εν μέσω της αναμέτρησης με δεκάδες φωτιές.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την εισήγησή του από την αντιπυρική προστασία.

«Η μάχη με τις φωτιές θα διαρκέσει»

«Το κράτος είναι παρόν σε εκατοντάδες εστίες από την πρώτη στιγμή. Όμως είχαμε έναν εξαιρετικά δύσκολο Ιούνιο από καιρικές συνθήκες, με υψηλή ξηρασία και ασυνήθιστους ανέμους», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενώ επέστησε την προσοχή όλων, καθώς όπως υπογράμμισε το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

«Πιστεύω είδαμε πολύ καλύτερο συντονισμό και έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Είδαμε τη μεγάλη σημασία της χρήσης drone για τον έγκαιρο εντοπισμό. Τον καλύτερο συντονισμό Αστυνομίας, αυτοδιοίκησης, εθελοντών», εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

«Το αποτέλεσμα ήταν παρά τις δύσκολες συνθήκες οι καμένες εκτάσεις και οι ζημιές να είναι περιορισμένες σε σχέση με το μέγεθος της απειλής», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επικαλέστηκε ειδικότερα ότι τα στοιχεία από τις πυρκαγιές σε Πάρνηθα και Σταμάτα δείχνουν ότι λιγότερα από 1000 στρέμματα τελικά κάηκαν.

«Όμως αυτή η μάχη θα διαρκέσει. Μπαίνουμε στο σκληρό πυρήνα της αντιπυρικής περιόδου. Δεν θα κερδηθεί χωρίς τη συνδρομή των πολιτών, ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράταση για τον καθαρισμό των οικοπέδων

Επισήμανε ότι εξαιτίας της επικινδυνότητας για φωτιά δόθηκε παράταση για τον καθαρισμό οικοπέδων, πρωτίστως εντός σχεδίου ή ορίων οικισμού. «Παρατείνουμε την προθεσμία 15 ημέρες ακόμη, γιατί μπορεί οι δυνάμεις του κράτους να είναι πιο έτοιμες φέτος, το νομικό οπλοστάσιο να είναι ισχυρό, όμως τίποτα δεν είναι πιο χρήσιμο από την προετοιμασία και τη συμμετοχή του πολίτη», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ακόμα, ότι καθώς το μέτρο του καθαρισμού οικοπέδων εφαρμόζεται για πρώτη φορά είναι λογικό να υπάρχουν κάποιες αρρυθμίες. Ωστόσο εκτίμησε ότι οι αδυναμίες δε μετριάζουν τη σημασία του. Ανακοίνωσε ότι πάνω από 500.000 οικόπεδα έχουν ήδη δηλωθεί στην πλατφόρμα και τόνισε: «Σκοπός είναι να αυξήσουμε και άλλο τον αριθμό, έστω και στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου». Έδωσε έμφαση επίσης, στο ότι έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για την αφαίρεση των συσσωρευμένων κλαδιών, ειδικά στις περιοχές της Αττικής, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση.

«Να είμαστε έτοιμοι για τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης»

«Τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας. Αυτό απαιτεί τον καλύτερο συντονισμό και νομίζω εκεί έχουμε κάνει μία σημαντική τομή, με την καλύτερη παρουσία δασικών υπαλλήλων στο πεδίο. Με δική μας απόφαση μετακινήθηκαν οι δασικές υπηρεσίες στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτή παρέμβαση έχει δώσει ήδη δείγματα γραφής. Αν τη συνδυάσουμε και με τη δουλειά στο πεδίο της πρόληψης, με πόρους και του Ταμείου Ανάκαμψης», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, θα παρουσιάσει στο υπουργικό σήμερα συνολικά την πρόοδο της υλοποίησης έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι υπάρχουν αυστηρά ορόσημα που πρέπει να τηρηθούν και τόνισε ότι πρέπει να έχουν όλοι οι υπουργοί τη συνολική εικόνα για να γνωρίζουν και τη σημασία της επίτευξης των οροσήμων ανά υπουργείο.

«Όσο πιο επιτυχημένη συνολικά είναι η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με μετρήσιμα αποτελέσματα, τόσο πιο πολύ θα ενισχύεται και η επιχειρηματολογία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι δεν πρέπει να είναι ένα μοναδικό εργαλείο, αλλά μπορεί να αποκτήσει και διάδοχο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Για να γίνει αυτό, πρέπει η Ελλάδα και όλες οι χώρες να αποδείξουν στους πιο φειδωλούς ότι τέτοιες πρωτοβουλίες πιάνουν τόπο. Για αυτό όλοι έχουμε υποχρέωση να ενισχύσουμε τη δουλειά που κάνει ο κύριος Παπαθανάσης και να είμαστε έτοιμοι για τα ορόσημα που έχουμε μπροστά μας».

«Σκοπός μας η επιτάχυνση του ΑΣΕΠ»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στις παρεμβάσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, που εισηγείται σήμερα στο υπουργικό ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος. «Εχουμε εντοπίσει τις ιστορικές παθογένειες που εμποδίζουν ακόμη την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων», είπε ο πρωθυπουργός.

«Αποφασίζουμε συχνά εμείς στο υπουργικό για ετήσια κατανομή διορισμών. Στην πράξη όμως αυτή η απόφαση υπονομεύεται από διαδικασίες γραφειοκρατικές, χειροκίνητες, που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες και τα επείγοντα χαρακτηριστικά τους», συνέχισε. Και μίλησε για παρεμβάσεις ώστε «να αρθούν εμπόδια και φαινόμενα που οδηγούν στην καθυστέρηση ανάληψης καθηκόντων. Είτε να μην εμφανίζεται ο υποψήφιος καν όταν φτάνει τη ώρα της επίσημης πρόσληψης του».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι: «Η επιδίωξη μας είναι απλή, να γίνονται όλα πιο σύντομα». Ανέφερε μάλιστα, ότι οι υποψήφιοι θα δηλώνουν εξαρχής μία συγκεκριμένη θέση για την οποία ενδιαφέρονται, ώστε να μην απορρίπτουν την προτεινόμενη θέση εκ των υστέρων. Τα δικαιολογητικά θα δηλώνονται ψηφιακά. Και η διασταύρωση θα γίνεται ψηφιακά, με την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης. Ο ενδιαφερόμενος θα κάνει τα χαρτιά του και θα περνά τεστ, ανεξάρτητα εάν εκείνο διάστημα τρέχει διαγωνισμός.

«Στηρίζουμε με αυτόν τον τρόπο το ΑΣΕΠ. Το Συμβούλιο έχει αποδείξει ότι εγγυάται το αδιάβλητο. Σκοπός μας τώρα είναι η επιτάχυνση. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι πρωτοβουλίες μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.