Παρέμβαση από το Πολεμικό Μουσείο, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου «Οι Απόρρητοι Φάκελοι του Καραμανλή» του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη, πραγματοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την οποία ήταν ιδιαίτερα οξύς για θέματα όπως η woke ατζέντα και η ισότητα στον γάμο, ενώ εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ένα «όχι» στην woke Ευρώπη

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην χαμηλή συμμετοχή Ευρωπαίων στις κάλπες: «Η ΕΕ δεν εμπνέει. Οι πολίτες επιλέγουν με εθνικά κριτήρια, να αποδοκιμάσουν ή να επιδοκιμάσουν. Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν θα πάει προς την πολιτική απομόνωση ή προς την ολοκλήρωση. Να αποφασίσει αν θα σεβαστεί τις αξίες της ή θα αφεθεί στην ατζέντα της πολιτικής ορθότητας και του ακραίου δικαιωματισμού».

Μάλιστα, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να επιστρέψει στις ρίζες της, λέγοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ένα «όχι» στην woke Ευρώπη , όπως και στην Ευρώπη της λαθρομετανάστευσης.

Υπογράμμισε δε ότι «υπάρχει πρωτόγνωρο έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη, εάν συνεχιστεί αυτό, θα υπογράψει μόνη της το τέλος της».

«Είχα πει να προσέχει η κυβέρνηση»

Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο πρώην Πρωθυπουργός έστρεψε τα πυρά του στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «με τον Κώστα περάσαμε μαζί τα πάντα. Αντιμετωπιστήκαμε με απαξίωση. Φτάσαμε στο σημείο στο νομοσχέδιο για τον γάμο να θέτω στη Βουλή συγκεκριμένα ερωτήματα επί της ουσίας και όχι μόνο δεν μου απάντησε κανείς, αλλά οργανώθηκαν και κενά έδρανα όσο μιλούσα. Και συνεχίστηκαν τα πανηγύρια υπουργών αγκαλιά με ΛΟΑΤΚΙ στο θεωρείο της Βουλής την ώρα που το 1/3 των βουλευτών μας δεν είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο. Αφήστε τα γλέντια που ακολούθησαν μετά. Αφού η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμα και τον πρώην πρωθυπουργό, γιατί να μην τους θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες; Είχα πει να προσέχει η κυβέρνηση. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να αποκοπεί από την κοινωνία. Αναρωτιέμαι αν άκουσε ο πρωθυπουργός την ψήφο του ελληνικού λαού. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λάθος αν επιμένει στο λάθος»

«Ο γάμος ομοφύλων για την Αριστερά είναι μια χαρά, για εμάς είναι πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Όχι στην ιδεολογική μετάλλαξη της ΝΔ

Ο πρώην Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ιδεολογικά αφύλακτες πόρτες όσον αφορά το κυβερνών κόμμα, τονίζοντας ότι «άλλο διεύρυνση άλλο μετάλλαξη». «Και καλό θα είναι να αναρωτηθούν ορισμένοι, αν για το ιστορικά αυτό αρνητικό αποτέλεσμα του δεξιού μπλοκ ευθύνεται η αντίληψη περί αποϊδεολογικοποίησης. Όσο η Ευρώπη στρίβει δεξιά, ορισμένοι αναζητούν τους ανεμόμυλους του φαντασιακού Κέντρου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Στις εκλογές διαμορφώθηκε η μικρότερη και η πιο φοβική ΝΔ. Πώς λοιπόν δημιουργήθηκε η μικρότερη και πιο φοβική Νέα Δημοκρατία όλων των εποχών σε αυτές τις εκλογές; Μήπως ο ιστορικά μικρότερος αριθμός ψήφων δείχνει ότι το δέντρο ούτε ψηλώνει, ούτε απλώνεται ακριβώς διότι αποκόπηκε από τις ρίζες του», τόνισε.

Σκληρή κριτική για τα εθνικά θέματα

Η κριτική προς την κυβέρνηση επεκτάθηκε και στα εθνικά θέματα, με τον Αντώνη Σαμαρά να μιλάει για ταπείνωση: «Τρώμε την μια ταπείνωση μετά την άλλη, από Αλβανούς, Σκοπιανούς  και φυσικά τους…”φίλους” Τούρκους. νωρίζω πολύ καλά τι είναι άσκηση πιέσεων από φίλους, είναι συνήθως για το δικό τους συμφέρον».

«Καλώ τον πρωθυπουργό να αποφασίσει, άμεσα, την αλλαγή της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής. Να επιστρέψει στις ιστορικές παρακαταθήκες της Παράταξης. Να ασκήσει βέτο στην Αλβανία. Να προετοιμάσει, μέσω δημιουργίας μιας ισχυρής νομικής και πολιτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, την απεμπλοκή από την εθνικά επικίνδυνη Συμφωνία των Πρεσπών. Να ασκήσει, όπως και η Βουλγαρία, βέτο σε κάθε βήμα των Σκοπίων, τον αλυτρωτισμό των οποίων οφείλουμε να καταγγείλουμε εδώ και τώρα, παντού», πρόσθεσε.

Κεραυνοί για «καλάθια» και κουπόνια»

Για μέτρα ουσίας, όπως η μείωση του ΦΠΑ, έκανε λόγο αναφερόμενος στο πρόβλημα της ακρίβειας, λέγοντας ότι οι φιλελεύθερος παρεμβάσεις δεν γίνονται με «κουπόνια»:  «Οι φιλελεύθερες παρεμβάσεις δεν γίνονται με τις “μάχες του τελάρου”, “τα καλάθια”, τα “κουπόνια” , τα παρακάλια και την οριζόντια φορολόγηση . Γίνονται μόνο με σκληρή δουλειά, ουσιαστικό διάλογο για τις αιτίες με τους κατ’ εξοχήν ειδικούς της αγοράς. Και με μέτρα ουσίας. Οπως η μείωση του ΦΠΑ, που θυμίζω έγινε επί κυβερνήσεως 2012-2014, κόντρα στις απαιτήσεις της Τρόϊκα. Και πέτυχε. Το μήνυμα των πολιτών στις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν ήταν να …συνεχιστεί η ασκούμενη πολιτική τρέχοντας ακόμα πιο γρήγορα! Ηταν το ακριβώς αντίθετο, να αλλάξει άμεσα. Πολύ περισσότερο που έχουμε πληθωρισμό κόστους κι όχι ζήτησης, και το δημόσιο χρέος, σε απόλυτους αριθμούς, αυξάνεται. Και το νέο σύμφωνο σταθερότητας έχει ζητήματα. Η Ελλάδα οφείλει άμεσα να αποφασίσει εάν θα μεταρρυθμίσει φιλελεύθερα την οικονομία της, αν θα την “ανοίξει” στη μεσαία τάξη ή αν θα αποδεχτούμε οριστικά ύπαρξη ολιγοπωλίων στην αγορά».

Το σχόλιο όλο νόημα για τον νέο ΠτΔ

Στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς προέβη σε μια δήλωση όλο νόημα αναφορικά με τα σενάρια που θέλουν το όνομα του να βρίσκεται στο τραπέζι για τον νέο ΠτΔ λέγοντας ότι: «δεν θα αφήσω τις θέσεις μου για κανένα μεγάλο αξίωμα. Το έχω αποδείξει στη διαδρομή μου. Υπηρετώ την πατρίδα και την παράταξη… Ήμουν, είμαι, και θα είμαι παρών».