Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος φιλοξενήθηκα από τους κουμπάρους μου στο νεόδμητο σπίτι τους στο βουνό με θέα ολόκληρο τον κόλπο της Κυπαρισσίας. Προφανώς δεν πρόκειται να γράψω «σχολική έκθεση», για το πώς πέρασα το τριήμερο, απλώς από εκεί προέκυψε η ιδέα για το άρθρο που ακολουθεί. Την ώρα που απολαμβάναμε το πρωινό μας επαίνεσα τον κουμπάρο μου για το νέο του απόκτημα, ένα ρολόι γνωστής ελβετικής και εξαιρετικά οικονομικής μάρκας, σε έντονα χρώματα που ταιριάζουν απόλυτα με τη χαλαρότητα που απαιτεί η εποχή τόσο στο ντύσιμο όσο και στη διάθεση. Λίγο αργότερα κατεβήκαμε στην παραλία για μπάνιο. Αφού τακτοποιηθήκαμε στις ξαπλώστρες, ο κουμπάρος μου σηκώθηκε για να κάνει μία βουτιά. Και τότε πρόσεξα ότι εξακολουθούσε να φοράει το ρολόι στον καρπό του. Ένα ρολόι που λόγω της εμπειρίας μου γνώριζα ότι είναι «ανθεκτικό» μόνο μέχρι 30 μέτρα, όπως και η πλειονότητα των μοντέλων της συγκεκριμένης μάρκας. Του το επεσήμανα. Εξεπλάγη. «Μα, το έχω φορέσει κι άλλες φορές στη θάλασσα και δεν έχει πάθει τίποτε!». Και τότε τον ρώτησα και κάτι ακόμη: «Τουλάχιστον το βγάζεις όταν κάνεις ντους στο σπίτι;» Η απάντησή του; «Όχι. Γιατί; Πρέπει;»
Ήταν η δική μου σειρά να εκπλαγώ. Και τότε συνειδητοποίησα ότι κάποια πράγματα που εγώ μπορεί να θεωρώ δεδομένα, για τον πολύ κόσμο δεν είναι καθόλου δεδομένα. Για παράδειγμα, όταν κάποιος βλέπει την ένδειξη: WR 30m (water-resistant to 30 meters) θεωρεί πολύ λογικά ότι με το ρολόι που έχει αγοράσει μπορεί να βουτήξει άφοβα μέχρι 30 μέτρα βάθος, πόσο μάλλον να πλατσουρίσει στα ρηχά ή να κάνει ένα μακροβούτι. Σωστά;
Λάθος. Η ένδειξη αυτή είναι η ελάχιστη που μπορεί να έχει ένα ρολόι –ακριβό ή οικονομικό, δεν έχει σημασία– και σημαίνει ότι αυτό δεν θα πάρει υγρασία αν εκτεθεί περιστασιακά σε περιορισμένη ποσότητα νερού: αν για παράδειγμα πιτσιλιθεί όταν σας πιάσει βροχή στον δρόμο, όταν πλένετε τα πιάτα ή όταν ποτίζετε τον κήπο σας. Δεν ενδείκνυται όμως σε καμία περίπτωση για κολύμπι, βουτιές ούτε καν για πλατσούρισμα στα ρηχά. Και σε καμία περίπτωση δεν το φοράτε την ώρα που κάνετε μπάνιο ή ντους. Για να είστε σίγουροι ότι το ρολόι σας δεν θα σας προδώσει και δεν θα πάρει υγρασία, θα πρέπει να είναι ανθεκτικό τουλάχιστον για 100 μέτρα βάθος. Αν μάλιστα επιδίδεστε σε θαλάσσια σπορ ή σε καταδύσεις, τότε πρέπει να φοράτε ένα καταδυτικό μοντέλο, στεγανό μέχρι 200, 300 ή και περισσότερα μέτρα.
Φταίει η κορώνα!
Και αφού εξέθεσα τον κουμπάρο μου, ας εκθέσω και τον αδερφό μου, ο οποίος μου τηλεφώνησε φουρκισμένος ένα πρωί. Πώς ήταν δυνατόν το πανάκριβο, καταδυτικό μέχρι 500 μέτρα, ρολόι του να πήρε νερό; «Τι έκανες ακριβώς;» τον ρώτησα. «Τίποτε ιδιαίτερο, απλώς έπαιξα στην παραλία με τα παιδιά μου και κολύμπησα και λίγο. Αν είναι δυνατόν να πήρε νερό τόσο εύκολα!» «Τσέκαρες αν ήταν καλά βιδωμένη η κορώνα του ρολογιού;», ήταν η επόμενη ερώτησή μου. Σιγή.
Η πιο συχνή αιτία που ένα ρολόι παίρνει νερό είναι επειδή ξεχνούμε να βιδώσουμε καλά την κορώνα και τα μπουτόν του. Εάν το ρολόι σας είναι σπορ ή καταδυτικό, απλό ή χρονογράφος, συνήθως έχει βιδωτή κορώνα και βιδωτά μπουτόν. Κάθε φορά λοιπόν που πρόκειται να έρθετε σε επαφή με το νερό πρέπει να φροντίζετε αυτά να είναι καλά βιδωμένα.
Και το κόστος;
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι το κόστος επιδιόρθωσης εάν ένα ρολόι «πάρει νερό» είναι ανάλογο της αξίας του. Για ένα ρολόι των 100 ευρώ ίσως να μην αξίζει και να ασχοληθεί κανείς. Για ένα ακριβό όμως ρολόι το κόστος του σέρβις και της αντικατάστασης όλων των εξαρτημάτων που έχουν οξειδωθεί από το νερό δεν είναι ευκαταφρόνητο. Προσέχουμε λοιπόν για να έχουμε.
Πολύ σημαντικό είναι να αντιδράσετε γρήγορα. Αν παρατηρήσετε ότι υπάρχει υγρασία στο εσωτερικό του ρολογιού σας, μην καθυστερείτε. Και μην διανοηθείτε να το «στεγνώσετε» με το πιστολάκι ή με άλλο θερμαντικό μέσο, γιατί η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να καταστρέψει εξαρτήματά του. Όσο πιο σύντομα πάτε το ρολόι σε κάποιον ειδικό, τόσο νωρίτερα θα προλάβετε την οξείδωση και την καταστροφή των εσωτερικών μερών του.
Πώς θα προστατεύσετε το ρολόι σας;
Είτε το ρολόι σας είναι στεγανό μέχρι 50, 100, 1.000 ή 5.000 μέτρα, καλό είναι να γνωρίζετε τα παρακάτω ώστε να αποφύγετε προβλήματα που μπορεί να σας κοστίσουν ακριβά.
1. Δεν κάνουν όλα τα ρολόγια για υποβρύχια χρήση.
Τα περισσότερα ρολόγια, ειδικά τα πολυτελείας, αντέχουν στην υγρασία, στη βροχή και σε περιστασιακές πιτσιλιές. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τα φοράτε στο κολύμπι, στα θαλάσσια σπορ ή σε καταδύσεις εφόσον δεν το επιτρέπουν οι προδιαγραφές στεγανότητάς τους. Είπαμε, βουτιές και θαλάσσια σπορ, μόνο όταν το ρολόι είναι στεγανό για τουλάχιστον 100 μέτρα.
2. Eλέγχετε συχνά τη στεγανότητα.
Ειδικά εάν επιδίδεστε σε θαλάσσια σπορ και scuba diving είναι σημαντικό να ελέγχετε το ρολόι σας μία φορά τον χρόνο. Το αλμυρό νερό διαβρώνει τις φλάντζες στεγανοποίησης και οι συνεχείς αλλαγές πίεσης μπορεί να μειώσουν δραστικά τη στεγανότητά του. Εάν μάλιστα ασχολείστε με το σέρφινγκ καλό είναι να ελέγχετε το ρολόι σας ακόμη πιο συχνά. Επίσης, κάθε φορά που βγαίνετε από τη θάλασσα, το ξεπλένετε σχολαστικά με γλυκό νερό.
3. Δεν φοράτε ΠΟΤΕ το ρολόι σας στο ντους ή στη μπανιέρα.
Ομοίως, το κρατάτε μακριά από πηγές θερμότητας και υγρασίας όπως οι σάουνες, οι πισίνες και τα υδρομασάζ. Κι αυτό γιατί η υψηλή θερμοκρασία του νερού σε συνδυασμό με τις χημικές ουσίες των σαπουνιών και των σαμπουάν μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά. Αποφύγετε ακόμη να αφήνετε το ρολόι σας στον χώρο του μπάνιου την ώρα που κάνετε ντους γιατί υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξει υγρασία στο εσωτερικό του.
4. Αποφύγετε την έκθεση του ρολογιού σε χημικές ουσίες.
Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε χημικά καθαρισμού αλλά και σε αρώματα, προϊόντα μαλλιών και καλλυντικά που εκτός από φθορές στις επιφάνειες, στο κρύσταλλο και στις φλάντζες του ρολογιού μπορεί με την πάροδο του χρόνου να υποβαθμίσουν και την υδατοστεγανότητά του.
5. Το δέρμα δεν τα πάει καλά με το νερό.
Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειονότητα των σπορ και καταδυτικών ρολογιών φορούν μεταλλικά μπρασελέ ή λουράκια από καουτσούκ ή άλλο αδιάβροχο υλικό. Μπορεί το ρολόι σας να είναι στεγανό μέχρι 100 ή 200 μέτρα. Αν φοράει δερμάτινο λουράκι, δεν το βυθίζετε ποτέ στο νερό, γιατί το δέρμα καταστρέφεται όταν βρέχεται. Προνοήστε να έχετε εναλλακτικό αδιάβροχο λουράκι ή απλώς αφαιρέστε το από τον καρπό σας προτού μπείτε στο νερό.