Ανοδικά αντέδρασε το ευρώ, στις ενδείξεις ότι το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να διεκδικήσει τη νίκη στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία λιγότερο άνετα από ό,τι προέβλεπαν ορισμένες δημοσκοπήσεις.
Τα αρχικά εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν προηγείται της κεντρώας συμμαχίας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αν και πιθανώς χωρίς τις ψήφους που χρειάζεται για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία μετά τον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας την επόμενη εβδομάδα. Μια πολύ ισχυρή εμφάνιση για το κόμμα της Λεπέν θα είχε αυξήσει τις πιθανότητες επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, θολώνοντας περαιτέρω τις προοπτικές για το κοινό νόμισμα.
«Ένα σενάριο όπου η NR θα μπορούσε να κυβερνήσει μόνη της φαίνεται τώρα λιγότερο πιθανό» και αυτό ενίσχυσε το ευρώ καθώς οι ανησυχίες για δημοσιονομικό εκτροχιασμό αμβλύνθηκαν, αναφέρει στο Bloomberg, ο Rodrigo Catril, στρατηγικός αναλυτής της National Australia Bank στο Σίδνεϊ. «Πρέπει τώρα να περιμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθεί ο δεύτερος γύρος και εάν τα άλλα κόμματα μπορούν να συνδυάσουν μια ενωμένη αντιπολίτευση στο RN».
Οι ιαπωνικές μετοχές έκαναν ράλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν.
Το βλέμμα στις αγορές σε Γαλλία και Ευρώπη
Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, με τους αναλυτές να αναμένουν αν θα συνεχιστεί η διολίσθηση της γαλλικής αγοράς και το μαζικό ξεπούλημα που παρατηρείται τελευταία στα γαλλικά ομόλογα
Στον απόηχο της νίκης της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές ο γαλλικός δείκτης CAC 40 βρίσκεται να χάνει 6,42% τον τελευταία μήνα.
Η διαφορά της απόδοσης των 10ετών γαλλικών ομολόγων σε σχέση με αντίστοιχα 10ετή γερμανικά ομόλογά αναφοράς για την ζώνη του ευρώ βρέθηκε στις 84,5 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2012.
Νέο κεφάλαιο στα ομόλογα της Ευρώπης
Η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά ομολόγων της Γαλλίας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο κυρίως για τις πλουσιότερες οικονομίες της ευρωζώνης, με τους αναδυόμενους πολιτικούς και δημοσιονομικούς κινδύνους να τροφοδοτούν την αστάθεια που προηγουμένως είχε συνδεθεί με τα υψηλά χρέη μελών της, όπως η Ελλάδα ή η Ισπανία.
Εκτός αυτού η Γαλλία υπόκειται επίσης σε πειθαρχικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, μαζί με το Βέλγιο, μέλος αυτού που θεωρείται «πυρήνας» χαμηλού κινδύνου της ευρωζώνης, ενώ η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, τα πάλαι ποτέ «μαύρα πρόβατα» έχουν εξαιρεθεί.