Η Νταϊάνα Φράνσις Σπένσερ γεννήθηκε τη 1η Ιουλίου του 1961. Ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά του Τζον Σπένσερ και της Φράνσις. Σε ηλικία 7 ετών, οι γονείς της πήραν διαζύγιο και η Νταϊάνα μεγάλωσε με τον πατέρα της, ο οποίος και κέρδισε την κηδεμονία της.

Ζούσε μια ήρεμη ζωή ως νηπιαγωγός. Όλα άλλαξαν όταν στη ζωή της μπήκε ο τότε πρίγκιπας Κάρολος. Γνωρίστηκαν μέσω της αδερφής της, της Σάρα, με την οποία ο Κάρολος διατηρούσε έναν on-off δεσμό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, Νταϊάνα και Κάρολος συναντήθηκαν προσωπικά μόνο 13 φορές πριν ο Κάρολος της κάνει πρόταση γάμου.

Ο γάμος του αιώνα, όπως ονομάστηκε, πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου 1981. Από εκείνη την ημέρα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Την πριγκίπισσα που λάτρεψε η Βρετανία, όσο καμία άλλη. Τη γυναίκα που κατόρθωσε να βάλει την αποστειρωμένη μοναρχία στα σπίτια των ανθρώπων.

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η ημέρα του γάμου ήταν η χειρότερη της ζωής μου»

Ο γάμος του πρίγκιπα Καρόλου και της πριγκίπισσας Νταϊάνα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στις 29 Ιουλίου 1981 ήταν το μεγαλύτερο βασιλικό γεγονός στη Βρετανία μετά τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ.

750 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν το γεγονός της χρονιάς και πάνω από 600.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να προσπαθήσουν να δουν έστω και για λίγα δευτερόλεπτα τη βασιλική άμαξα να περνά.

Η Νταϊάνα ήταν ερωτευμένη με τον Κάρολο, όμως δεν μπορούσε να είναι σίγουρη για το αντίθετο. Η Καμίλα βρισκόταν πάντα ανάμεσά τους.

H Νταϊάνα ακόμα και την ημέρα του γάμου πίστευε ότι ο Κάρολος ήταν ακόμα ερωτευμένος με την Καμίλα. Σκέφτηκε να ακυρώσει τον γάμο, όμως υπολογίζοντας τις συνέπειες της απόφασης αυτής έκανε πίσω.

Ο βιογράφος της Νταϊάνα, Άντριου Μόρτον, αποκαλύπτει: «Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα ερωτεύτηκε την ιδέα του πρίγκιπα και όχι τον ίδιο τον Κάρολο. Θα έλεγα πως στην πραγματικότητα ερωτεύτηκε έναν πρίγκιπα γιατί, στο κάτω κάτω, ο πρίγκιπας Κάρολος ήταν πολύ γοητευτικός και καθόλου βαρετός. Την είχε κάπως παραγκωνισμένη; Ναι. Αλλά και πάλι εκείνη έβλεπε έναν πρίγκιπα στο πρόσωπό του; Η απάντηση είναι και πάλι ναι».

Στις ηχογραφημένες κασέτες που μυστικά κατέγραφε η Νταϊάνα προκειμένου να τις παραδώσει στον Μόρτον ως υλικό για τη βιογραφία της ακούγεται να λέει πως η ημέρα του γάμου με τον Κάρολο «ήταν η χειρότερη ημέρα της ζωής μου. Δεν νομίζω ότι ήμουν χαρούμενη τότε. Στην ουσία δεν προσπάθησα ποτέ να αναβάλω αυτόν τον γάμο, αλλά νομίζω ότι πραγματικά ήταν η χειρότερη μέρα της ζωή μου. Ένιωθα σαν αρνί στη σφαγή».

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε μιλήσει ανοιχτά στον Μόρτον για όσα ένιωθε το προηγούμενο βράδυ αλλά και την ημέρα του -κατά τα άλλα- παραμυθένιου γάμου της. «Είχα μια πολύ άσχημη κρίση βουλιμίας το βράδυ πριν από τον γάμο. Έφαγα ό,τι μπορούσα να φάω, πράγμα που διασκέδασε την αδελφή μου Τζέιν, επειδή έμενε μαζί μου στο Clarence House.

Κανείς δεν κατάλαβε τι συνέβαινε. Ήταν μυστικό. Ήμουν άρρωστη εκείνη τη νύχτα. Ήταν μια τέτοια ένδειξη για το τι συνέβαινε. Ο Κάρολος μου έστειλε ένα πολύ ωραίο δαχτυλίδι εκείνο το βράδυ, με το οικόσημό του, τα φτερά του πρίγκιπα της Ουαλίας και μια πολύ ωραία κάρτα που έλεγε: «Είμαι τόσο περήφανος για σένα και όταν ανέβεις τα σκαλιά της εκκλησίας, θα είμαι εκεί για σένα αύριο. Απλώς, κοίταξέ τους στα μάτια και καθήλωσέ τους».

Καθώς περπατούσα μέσα στην εκκλησία, έψαχνα την Καμίλα. Ήξερα ότι ήταν εκεί μέσα, φυσικά. Την έψαχνα. Έπρεπε ουσιαστικά να στηρίζω τον πατέρα καθώς περπατούσαμε στον διάδρομο της εκκλησίας και σε αυτό επικεντρώθηκα. Και θυμάμαι ότι ανησυχούσα τρομερά για το αν θα υποκλινόμουν στη βασίλισσα.

Τέλος πάντων, έφτασα στον Κάρολο. Νόμιζα ότι το όλο πράγμα ήταν μια υστερία, το να παντρεύομαι, με την έννοια ότι ήταν κάτι σαν να με παρουσίασαν, ορίστε και εδώ είναι η Νταϊάνα -μια νηπιαγωγός. Το όλο θέμα ήταν γελοίο.

Θυμάμαι ότι ήμουν τόσο ερωτευμένη με τον σύζυγό μου που δεν μπορούσα να πάρω τα μάτια μου από πάνω του. Πίστευα ότι ήμουν το πιο τυχερό κορίτσι στον κόσμο. Αυτός θα με φρόντιζε. Λοιπόν, έκανα λάθος σε αυτή την υπόθεση».

Η άγνωστη μάχη της Νταϊάνα με τη βουλιμία

«Η βουλιμία ξεκίνησε την εβδομάδα αμέσως μετά τον αρραβώνα και χρειάστηκε τουλάχιστον μια δεκαετία για να την ξεπεράσω», λέει σε μία από τις κασέτες, με αποδέκτη τον Μόρτον, η πριγκίπισσα Νταϊάνα. «Ο σύζυγός μου έβαλε το χέρι του γύρω από τη μέση μου και είπε, «Βλέπω είσαι λίγο γεματούλα εδώ«. Κι αυτό κάτι μου πυροδότησε. Αυτό κι εκείνο με την Καμίλα», προσθέτει.

«Ήμουν απελπισμένη, απελπισμένη. Θυμάμαι την πρώτη φορά που έκανα επίτηδες εμετό. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη γιατί πίστευα πως αυτή είναι η λύτρωση από την ένταση. Όταν μου πήραν πρώτη φορά μέτρα για το νυφικό, είχα περίμετρο μέσης περίπου 73 εκατοστά.

Την μέρα που παντρεύτηκα, είχα πέσει στα περίπου στα 59 εκατοστά. Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο είχα καταφέρει να συρρικνωθώ στο τίποτα«, ανέφερε η πριγκίπισσα Νταϊάνα.

«Η βουλιμία, η διατροφική διαταραχή που ανέπτυξε η Νταϊάνα μέσα σε έναν χρόνο , δεν ήταν (όπως πρότειναν οι φίλοι του Καρόλου) μια ασθένεια που δημιούργησε έναν ξινό γάμο», έγραψε ο Άντονι Χόλντεν σε ένα τεύχος του 1993 του Vanity Fair.

Photo Credits: AFP PHOTO

Σε μια συνέντευξή της στο BBC, ο δημοσιογράφος Μάρτιν Μπασίρ ρώτησε την Νταϊάνα: «Αναφέρθηκε ότι υποφέρατε από βουλιμία. Είναι αλήθεια αυτό;».

«Ναι, υπέφερα», απάντησε. «Είχα βουλιμία για αρκετά χρόνια. Και αυτό είναι σαν μια μυστική ασθένεια. Την επιβάλλεις στον εαυτό σου επειδή η αυτοεκτίμησή σου βρίσκεται πολύ χαμηλά και νομίζεις ότι δεν είσαι άξια ή πολύτιμη.

Γεμίζεις το στομάχι σου τέσσερις ή πέντε φορές την ημέρα – μερικοί το κάνουν περισσότερο – και σου δίνει μια αίσθηση άνεσης. Είναι σαν να έχεις ένα ζευγάρι χέρια γύρω σου, αλλά είναι προσωρινό. Τότε είσαι αηδιασμένη με το φούσκωμα του στομαχιού σου και μετά ξανακάνεις το ίδιο».

Όταν ρωτήθηκε αν το είχε πει σε κάποιον από τη βασιλική οικογένεια, η Νταϊάνα απάντησε αρνητικά.
«Πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν έχετε βουλιμία, ντρέπεστε πολύ για τον εαυτό σας και τον μισείτε. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι σπαταλάτε φαγητό, έτσι δεν το συζητάτε με άλλους», εξήγησε.

Οι απόπειρες αυτοκτονίας

Όταν ο Άντριου Μόρτον κυκλοφόρησε το βιβλίο «Diana: Her True Story» στις 16 Ιουνίου 1992, το Μπάκιγχαμ έκανε λόγο για αποκυήματα της φαντασίας του. Επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρξε όμως αυτό που άφηναν να διαρρεύσει ήταν ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα δεν είχε καμία απολύτως εμπλοκή.

Ο Μόρτον υποστήριζε πως χρησιμοποίησε αξιόπιστες πηγές -πολύ κοντά στην Νταϊάνα- για να γράψει το βιβλίο. Μετά τον θάνατό της παραδέχθηκε ότι η πηγή του ήταν η ίδια η πριγκίπισσα.

Δεν συναντήθηκαν ποτέ. Ο Μόρτον της έστελνε μια λίστα γραπτών ερωτήσεων μέσω ενός μεσολαβητή, του καλού φίλου της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Τζέιμς Κόλθαρστ. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ηχογραφούσε τις απαντήσεις της σε κασέτες και τις έστελνε πίσω.

Σε μία από αυτές τις φορές που η Νταϊάνα πάτησε το rec μίλησε για τις απόπειρες αυτοκτονίας που είχε κάνει.

Στο βιβλίο υποστηρίζεται πως η πριγκίπισσα Νταϊάνα προσπάθησε να αυτοκτονήσει έως και πέντε φορές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, με την πρώτη το 1982 και την τελευταία απόπειρα το 1986.