Τα πρώτα exit polls στη Γαλλία επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι περιμέναμε: φέρνουν πρώτη με 34% την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν, δεύτερο με 28,1% τον αριστερό συνασπισμό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) και τρίτο, αλλά όχι εντελώς ταπεινωμένο, με 20,3% το κεντρώο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συμμετοχή από 65,5% ως 69,7% (ήταν 47,7% στον α’ γύρο το 2022).

Τα συμπεράσματα

Τρία είναι τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία: ότι αν συμφωνήσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο με το κόμμα του Μακρόν να αλληλοϋποστηριχτούν στον δεύτερο γύρο, την άλλη Κυριακή (7 Ιουλίου), μπορούν να μπλοκάρουν τους ακροδεξιούς υποψηφίους και να αφήσουν πολλούς από αυτούς εκτός Εθνοσυνέλευσης.

Τα δύο επόμενα συμπεράσματα αφορούν την υψηλή συμμετοχή η οποία δείχνει κατ’ αρχάς ότι οι Γάλλοι κινητοποιήθηκαν υπέρ των δημοκρατικών κομμάτων. Δείχνει επίσης ότι λόγω του περίπλοκου γαλλικού εκλογικού συστήματος, σε πολλές από τις 577 μονοεδρικές περιφέρειες θα περάσουν στον β’ γύρο τρεις υποψήφιοι, θα έχουμε δηλαδή πολλές “τριγωνικές”, όπως τις λένε οι Γάλλοι, αναμετρήσεις την ερχόμενη Κυριακή.

Τα exit polls που δόθηκαν πρώτα στη δημοσιότητα αφορούν τις μικρές και μεσαίες πόλεις, όπου οι κάλπες έκλεισαν δύο ή μία ώρα νωρίτερα από τις μεγάλες πόλεις. Συνήθως δεν πέφτουν πολύ έξω από τα “διορθωμένα” exit polls, που αναμένονται αργότερα.

Πώς κατανέμονται οι έδρες

Λόγω του γαλλικού εκλογικού συστήματος, όπου ο δεύτερος γύρος “παίζεται” σε 577 χωριστές εκλογικές αναμετρήσεις, είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα για το πόσες έδρες θα εκλέξει κάθε κόμμα στην Εθνοσυνέλευση.

Κλειδί η στάση Μακρόν

Αν όμως επαληθευτούν τα exit polls, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι όλα θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος Μακρόν: θα συστήσει στους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν τους υποψήφιους του αριστερού NFP ή θα διασπάσει το λεγόμενο “δημοκρατικό μέτωπο” που συνηθίζουν να σχηματίζουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα απέναντι στην ακροδεξιά κάθε φορά που αυτή πλησιάζει επικίνδυνα την εξουσία;

Οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές: ο πρόεδρος Μακρόν κάλεσε (μετά τα πρώτα exit polls) μια “μεγάλη συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων” ενώ ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, ενός από τα τέσσερα κόμματα του αριστερού NFP, κάλεσε τους υποψήφιους του συνασπισμού του που έχουν περάσει στην τρίτη θέση για τον β’ γύρο να αποσυρθούν προς όφελος του έτερου δημοκρατικού υποψηφίου.