Η χώρα και ο κρατικός μηχανισμός βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με παράλληλες πυρκαγιές και πολλαπλά μέτωπα φωτιάς. Τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας ξεπηδούν φωτιές κάνοντας δύσκολη την πυρόσβεση τους.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η χώρα, καθώς για άλλη μία μέρα πολλές περιοχές έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Η μεγαλύτερη φωτιά καίει από το μεσημέρι στην Κερατέα. Σπίτια και ΙΧ έχουν καεί ολοσχερώς, ενώ έχουν εκκενωθεί έξι οικισμοί.

Την ίδια ώρα, απανωτά έρχονται τα μηνύματα εκκένωσης οικισμών της περιοχής από το «112».

Το αρχικό μέτωπο έχει σπάσει σε τέσσερα μικρότερα με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για τον περιορισμό τους ενώ έχουν προχωρήσει ήδη σε 52 απεγκλωβισμούς.

Η φωτιά κατευθύνεται προς το Μαρκάτι ενώ, υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση και στην άνω Πλάκα.

Ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής απηύθυνε νωρίτερα έκκληση για εναέρια μέσα.

Νέο μέτωπο στην Σταμάτα

Την ίδια στιγμή, φωτιά έχει εκδηλωθεί στη Σταμάτα, όπου επιχειρούν και εναέρια μέσα, ενώ μπαράζ μηνυμάτων 112 καλεί τους κατοίκους να εκκενώσουν Αμυγδαλέζα, Γαλήνη και Ροδόπολη.

Ενισχύονται συνεχώς οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις καθώς η φωτιά απειλεί σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 2 πεζοπόρα τμήματα και 10 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Παράλληλα από τo 112 στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν από την περιοχή της Αμυγδαλέζας μέσω Λεωφόρου Σταμάτας προς την Πλατεία Σταμάτας.

Λίγα λεπτά αργότερα νέο μήνυμα του 112 καλεί όσους βρίσκονται στην περιοχή της Γαλήνης και της Ροδόπολης να απομακρυνθούν μέσω της λεωφόρου Σταμάτας προς τη Δροσιά.

Επίσης,  λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία προχώρησε στις εξής εκτροπές κυκλοφορίας των οχημάτων:

-Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μαραθώνος

-Πλατεία Σταμάτας

-Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μακεδονίας Αίλια

Πυρκαγιές στην Εύβοια

Πύρινα μέτωπα σημειώθηκαν και στην Εύβοια, με μία εστία στην περιοχή Βαθύ Αυλίδος και μία πυρκαγιά στη Ριτσώνα, κοντά στο εργοστάσιο Παπουτσάνης.

Αυτή την στιγμή, η φωτιά βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου όπου υπάρχουν ελαστικά και στρώματα.

Στην πυροσβεστική έχει σημάνει συναγερμός, με ισχυρές δυνάμεις της ΠΥ Χαλκίδας να έχουν ήδη σπεύσει στο σημείο.

Χωρίς ενεργά μέτωπα

Μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Σέριφο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή Λιβάδι και πήρε μεγάλες διαστάσεις καίγοντας σπίτια, αποθήκες και εκκλησίες.

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η φωτιά στην Πάρνηθα, που ξεκίνησε από το Κατσιμίδι, ωστόσο αντιμετωπίζονται διάσπαρτες εστίες, με επίγειες δυνάμεις να συνεχίζουν να επιχειρούν στο σημείο.

Οριοθετήθηκε σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα η πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή της Κορνοφωλιάς στο Σουφλίπου εκδηλώθηκε σήμερα λίγο πριν τις 10.00.

Πυρκαγιά σημειώθηκε νωρίτερα στη Λαμία και συγκεκριμένα στο δρόμο προς Δομοκό στο ύψος της Καμηλόβρυσης.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 14:30 μέσα σε καταυλισμό ρομά, ωστόσο λόγω του αέρα οι φλόγες ξέφυγαν και επεκτάθηκαν γρήγορα σε δασική έκταση.

Με την επέμβαση των πυροσβεστών αλλά και των εναέριων μέσων έχουν περιορίσει την έκταση της και προσπαθούν να την ελέγξουν.