Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά που καίει από νωρίς στην Κερατέα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να οριοθετήσουν το μέτωπο στην Πλάκα, παρά τη μεγάλη αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε στην περιοχή Σιντερίνα, λίγο πριν τις 19:30.

Περί τις 22:00 σημειώθηκε αναζωπύρωση του πύρινου μετώπου στο Δημολάκι Κερατέας.

Η μάχη των πυροσβεστών με τη φωτιά ήταν άνιση, καθώς έκαιγε σε τέσσερις διαφορετικές εστίες. Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, το έργο των ανθρώπων της πυροσβεστικής απεδείχθη τρομερά δύσκολο, αφού οι ριπές ξεπερνούσαν τα 9 μποφόρ αλλάζοντας συνεχώς κατεύθυνση στο μέτωπο της φωτιάς.

Στο ΟΑΚΑ οι πυρόπληκτοι

Οι χώροι του ΟΑΚΑ έχουν ανοίξει για να υποδεχτούν κατοίκους των περιοχών που μαίνονται πυρκαγιές, ενώ ήδη έχουν φτάσει εκεί λεωφορεία με παιδιά από κατασκηνώσεις στον Διόνυσο, που εκκενώθηκαν συντεταγμένα.

Η υποδοχή πυρόπληκτων στο ΟΑΚΑ αποφασίστηκε κατόπιν συνεννόησης του περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδιαλιά, με τη διοίκηση του σταδίου. Ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε νωρίτερα στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των πολλαπλών μετώπων.

Ο καπνός από την Κερατέα πλησιάζει την Κρήτη

«Ο καπνός από την Κερατέα έχει φτάσει σε λίγες ώρες στην Κρήτη» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Κώστας Λαβουβάρδος. Μάλιστα, ο υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo, και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, παραθέτει και μια δορυφορική φωτογραφία.

«Στη δορυφορική φωτογραφία, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής 30/06, διακρίνουμε τον καπνό από τη φωτιά στην περιοχή της Κερατέας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Ο καπνός έχει φτάσει σε λίγες ώρες στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κρήτης, καλύπτοντας, προσεγγιστικά, απόσταση 210 km.»


Αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. απεγκλωβίζουν ηλικιωμένους

Σε βίντεο που ανέβηκε στην σελίδα της ΕΛ.ΑΣ. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε μία προσπάθεια απεγκλωβισμού, καταφέρνοντας να απομακρύνουν με ασφάλεια ηλικιωμένο ζευγάρι από την οικία τους στην Κερατέα, σβήνοντας την φωτιά από την αυλή τους.

Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Σπίτια και αυτοκίνητα έχουν παραδοθεί στις φλόγες με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά να επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι τρομερά δύσκολη. «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, δεν έχουν κοπάσει και οι εστίες είναι πολλές», δήλωσε αρχικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λουκάς και στη συνέχεια, τόνισε: «Δίνουμε μεγάλη μάχη. Έχουν καεί σπίτια, αυτό είναι σίγουρο, όμως επιχειρούν όλες οι δυνάμεις, επίγειες και από αέρος και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να σταματήσει και να μην περάσει η φωτιά προς τον δρυμό. Ο άνεμος είναι πολύ ισχυρός και δημιουργεί συνεχώς εστίες».

Αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής: Εχουν καεί σπίτια

«Εχουν καεί σπίτια» στην Κερατέα, όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής Αθανάσιος Μακροδημήτριος, ενώ η φωτιά είναι πολύ κοντά στη στρατιωτική βάση που βρίσκεται στην περιοχή.

«Κάνουμε έκκληση για εναέρια μέσα», πρόσθεσε, καθώς όπως είπε οι άνεμοι που πνέουν είναι πολύ ισχυροί.

Σε 52 απεγκλωβισμούς έχει προχωρήσει η Αστυνομία στην Κερατέα

Πενήντα δύο απεγκλωβισμούς ατόμων έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της Κερατέας όπου μαίνεται η φωτιά, ενώ παράλληλα έχουν προχωρήσει σε δεκάδες εκκενώσεις σπιτιών.

Ειδικότερα, στην περιοχή της Κερατέας επιχειρούν: 6 ομάδες της ΟΠΚΕ, 8 Ομάδες Δίας, 5 περιπολικά της τροχαίας, 2 περιπολικά της ασφαλείας, 6 περιπολικά της Αμεσης Δράσης και 3 περιπολικά γειτονικών Αστυνομικών Τμημάτων.

Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Ενισχύονται οι  δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Κερατέα, όπου είναι σε εξέλιξη η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Πλάκα.

Παράλληλα, λόγω της φωτιάς, εκκενώνονται οικισμοί.

Νέο 112 – Εκκενώνονται οικισμοί

Ενα ακόμα μήνυμα 112 εστάλη λίγο μετά τις 14:20 το οποίο αναφέρει: Αν βρίσκεστε στην περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος, Λαυρίου απομακρυνθείτε μέσω Καμάριζας – Λαυρίου προς Λαύριο.

Στις 13:46 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 που αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μαρκάτι και ‘Αγιο Γεώργιο Θωρικού απομακρυνθείτε μέσω Π.Ε.Ο. Αθηνών-Λαυρίου προς Λαύριο».


Υπενθυμίζεται ότι στις 12:35 με μήνυμα 112 η Πολιτική Προστασία ζήτησε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα και Πανόραμα Κερατέας να απομακρυνθούν μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαυρίου προς Λαύριο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κερατέα

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ η Αστυνομία προχώρησε σε νέες εκτροπές κυκλοφορίας λόγω της πυρκαγιάς στην Κερατέα.

Αναλυτικά οι εκτροπές που είναι σε ισχύ:

  • Επαρχιακή οδός Κερατέας- Αναβύσσου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου
  • Λεωφόρος Λαυρίου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου
  • Λεωφόρος Λαυρίου και Καμαρίζης
  • Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας
  • Προφήτη Ηλία και Πάρνηθος (Λεγραινά)
  • Διασταύρωση Μεγάλα Πεύκα (Συντερίνα)
  • Καμαρίζας και Μαρωνείας (Αγ. Κωνσταντίνος)
  • Λεωφόρος Αθηνών- Σουνίου και Αγίας Παρασκευής
  • Εικόνες από τη μάχη των πυροσβεστών με τη φωτιά

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

REUTERS/Giorgos Moutafis

REUTERS/Giorgos Moutafis

REUTERS/Giorgos Moutafis

REUTERS/Elias Marcou

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

REUTERS/Elias Marcou

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)