Οι συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ αρχίζουν πάντα στα καφέ δίπλα από το Κάραβελ. Βουλευτές και στελέχη του ΠαΣοΚ έσπευσαν να πάρουν θέσεις από τις 10 το πρωί. Ήξεραν ότι η προγραμματισμένη για τις 11 συνεδρίαση θα ξεκινούσε σε ώρα ΠαΣοΚ, ξεκίνησε μιάμιση ώρα αργότερα, αλλά η δίψα για ζύμωση ήταν μεγάλη.

«Τι γίνεται στην περιφέρεια σου;»

Η τύχη τα έφερε έτσι ώστε σε ένα τραπέζι να καθίσουν, μεταξύ άλλων, τέσσερεις βουλευτές του ΠαΣοΚ, από διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες. Κάποιοι ήταν ξεκάθαρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, οι άλλοι έγερναν προς τον Χάρη Δούκα. Η εικόνα που έδιναν για το κλίμα που επικρατούσε στη βάση του κόμματος στις εκλογικές τους περιφέρειες ήταν διαφορετικό.  Η μια πλευρά , έβλεπε δυναμική στην υποψηφιότητα Δούκα. Η άλλη, έβλεπε συσπείρωση των στελεχών της βάσης, ακόμα και προσώπων που κρατούσαν αποστάσεις, γύρω από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τους συσπείρωσε, υποστήριζαν, ο βιαστικός και άγαρμπος τρόπος με τον οποίο αμφισβητήθηκε ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μέχρι στιγμής, η πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματος δεν έχει πάρει θέση υπέρ κάποιας υποψηφιότητας. Έχουν την άποψη τους αλλά δεν βιάζονται. Θέλουν να δουν πώς θα εξελιχθούν οι ισορροπίες αλλά και την τάση της εκλογικής τους βάσης. «Εγώ θα βγω ανοιχτά υπέρ του Ανδρουλάκη» είπε ο ένας βουλευτής της παρέας. «Το κλίμα στην περιφέρεια σου πως είναι» ρωτήθηκε. «Υπέρ Ανδρουλάκη» απάντησε. «Στη δική σου» ρώτησε τον άλλον. «Μοιρασμένη η κατάσταση» ήταν η απάντηση. «Τότε περίμενε» ήταν η συμβουλή.  Εκτός υποστήριξης και προβλέψεων θέλησαν να μείνουν και οι δύο ευρωβουλευτές οι Γιάννης Μανιάτης και Νίκος Παπανδρέου. Δέχθηκαν τα συγχαρητήρια για την εκλογή τους, έβγαλαν φωτο με τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αλλά για την εκλογή δεν είπανε κουβέντα.

Το αίνιγμα του Γερουλάνου

Σε ένα πράγμα συμφωνούσαν και οι τέσσερεις βουλευτές της παρέας. Για την ακρίβεια είχαν μια κοινή αδυναμία. Στο να προβλέψουν ποια μπορεί να είναι τα εκλογικά όρια του Παύλου Γερουλάνου. Κανείς δεν μπορούσε να στοιχηματίσει με βεβαιότητα.  «Ας με υποτιμάνε. Να με υποτιμάνε. Αυτό θέλω» έλεγε μερικές ώρες αργότερα, σε συνομιλητές του» ο Παύλος Γερουλάνος. Μόλις είχε ολοκληρώσει την ομιλία του, είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και δεχόταν τα συγχαρητήρια από τον κόσμο. «Μου φάνηκε ότι ο Γερουλάνος ήταν καλύτερα προετοιμασμένος από όλους» ανέφερε πολύπειρο στέλεχος του ΠαΣοΚ την ώρα που έφευγε από τη συνεδρίαση.

«Θα πάμε σε εκλογές ή σε πόλεμο;»

Την ώρα που ο Π. Γερουλάνος έκανε χειραψίες με τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μερικά βήματα παραπέρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε στήσει πηγαδάκι με στελέχη που τον υποστήριζαν. Παρά το έντονο της ομιλίας του, που είχε προηγηθεί, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ φαινόταν ήρεμος και άκουγε προσεχτικά του συνομιλητές του, που του εκδήλωναν και τα θερμά τους συναισθήματα.  Αν το κλίμα στα καφέ γύρω από το Κάραβελ ήταν κάπως μοιρασμένο στο χώρο που γινόταν η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Οι υποστηρικτές του Νίκου Ανδρουλάκη, κυριαρχούσαν στο χώρο και εμφανίζονταν με διάθεση να δώσουν τη μάχη. Το σύνθημα «το ΠαΣοΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό» ακούστηκε, σε μερικά αυτιά, και ως προειδοποίηση.

Συνεδρίαση Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στην Αθήνα, Κυριακή 30 Ιουνίου 2024.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

 «Το θέμα είναι αν θα πάμε σε εκλογές ή σε πόλεμο». Αυτός είναι ο  προβληματισμός πολλών στελεχών του ΠαΣοΚ. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι πάμε σε μια πολύ σκληρή μάχη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην ομιλία του, χρησιμοποίησε σκληρούς τόνους για τους αμφισβητίες του.  Τόνωσε με τον τρόπο αυτό το ηθικό των υποστηριχτών του. «Αν το πάει καλά ο Νίκος μπορεί να πάρει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο» ανέφερε ένας από τους υποστηρικτές του. «Το γυρνάει το κλίμα» έλεγε ένας άλλος. « Ο Ανδρουλάκης θα το πάει σκληρά. Δεν έχει και άλλη επιλογή.  Το θέμα είναι αν αυτό φτάνει» σχολίαζε ένα έμπειρο στέλεχος του ΠαΣοΚ, που τους άκουγε.

«Είναι έτοιμη η ομιλία του Χάρη;»

Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση, η παρέα των βουλευτών, είδε να περνά από μπροστά της ο Χρήστος Πρωτόπαπας. «Έτοιμη η ομιλία του Δούκα» τον ρώτησαν από την παρέα. «Τα πάντα είναι έτοιμα» απάντησε ο κ. Πρωτόπαπας που έχει κεντρικό ρόλο στο επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων. «Μήπως τα είπε λίγο υποτονικά;» ήταν το σχόλιο που ακούστηκε μετά την ομιλία του Χάρη Δούκα. «Τα είπε όπως έπρεπε να τα πει» ήταν η απάντηση συνεργάτη του δημάρχου. Ο κ. Δούκας έβαλε τα ζητήματα που ήθελε κρατώντας τόνους χαμηλούς. Γνώριζε ότι το ακροατήριο που απευθυνόταν η πλειοψηφία στήριζε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Δεν ήθελε να δημιουργήσει ένταση.