Η προχθεσινή εμφάνιση του Αμερικανού Προέδρου, Joe Biden, στο debate με τον ανθυποψήφιό του, Donald Trump, θεωρήθηκε από πολλούς αναλυτές καταστροφική. Ο Biden είχε μια και μόνο αποστολή: να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους του για το ζήτημα της υγείας του, της φυσικής και πνευματικής του κατάστασης. Αντιθέτως, 20 λεπτά μετά την έναρξη του debate, τα φίδια «έζωσαν» και τους πιο φανατικούς Δημοκρατικούς.

Ο Trump, κέρδισε τις εντυπώσεις και έκανε ένα μεγάλο βήμα για την επανακατάκτηση της Προεδρίας. Το μόνο, ίσως, παρήγορο για τους Δημοκρατικούς και τους περισσότερους Ευρωπαίους, που παρακολουθούν με αγωνία την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία, είναι το γεγονός, ότι αυτό το debate, για πρώτη φορά, συνέβη δύο μήνες πριν το κομματικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο, που θα αναδείξει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Υπάρχει χρόνος να βρεθεί αντικαταστάτης, αλλά η απόφαση είναι προσωπική, του ίδιου του Biden. Δεν θα είναι εύκολο να πειστεί και να καμφθεί το πείσμα ενός παλαίμαχου μαχητή, όμως, η εναλλακτική είναι μια δεύτερη θητεία Trump, που αρκετοί φοβούνται ότι μπορεί να είναι χειρότερη από την πρώτη.

***

Πόσο σίγουροι είναι ότι ο Τραμπ και ο Μπάιντεν θα είναι τελικά υποψήφιοι;

Μετά τα όσα φαιδρά συνέβησαν στο πρώτο ντιμπέιτ Μπάιντεν και Τραμπ, θυμήθηκα τα λόγια υπουργού της κυβέρνησης που γνωρίζει όσο κανείς άλλο τα αμερικανικά, ότι να περιμένουμε έως το τέλος γιατί είναι πολύ πιθανόν ούτε ο Τραμπ, ούτε ο Μπάιντεν να είναι υποψήφιοι. Άλλωστε, αυτό το ντιμπέίτ έγινε χωρίς ακόμα να δοθεί το επίσημο χρίσμα των Δημοκρατών στο Μπάιντεν και των Ρεπουμπλικάνων στον Τραμπ.

*Τις αμερικανικές εκλογές παρακολουθεί με ενδιαφέρον το Μαξίμου. Πάντως, ένοικος του Μαξίμου μου έλεγε πως το συνέδριο των Δημοκρατικών θα είναι ανοικτό, χωρίς να αποκλείονται και άλλες υποψηφιότητες.

***

Ήρθε η ώρα των Καραμανλή και Σαμαρά

Το θέμα στη ΝΔ, τώρα που τελείωσε και συνεδρίαση της ΚΟ είναι τι θα πουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλής και Σαμαράς την 1η Ιουλίου σε παρουσίαση βιβλίου. Η απορία και το άγχος του Μαξίμου είναι τι θα πει ο Αντώνης Σαμαράς, αφού για τον Καραμανλή προεξοφλούν ότι κυρίως θα μιλήσει για θέματα εξωτερικής πολιτικής δίνοντας έμφαση στα ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, στους πολέμους Ουκρανίας και Γάζας και στο ενεργειακό. Η απορία όμως μένει για τον Αντώνη Σαμαρά.

Έχει πολύ καιρό να μιλήσει δημόσια ο Αντώνης Σαμαράς. Δεν συμφωνούσε με πολλές πολιτικές της κυβέρνησης (γάμος ομόφυλων ζευγαριών, επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα, ψήφισμα για το Κόσσοβο, Σκόπια, πολιτική για το Κυπριακό), αλλά δεν ήθελε να εκφράσει τις απόψεις του μέσα στην προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές για ευνόητους λόγους.

***

Η συνάντηση Τσίπρα- Ιμάμογλου

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην Τουρκία και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, με τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας να ευχαριστεί τον Τούρκο πολιτικό για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε: «Είναι πάντα μεγάλη χαρά μου να βρίσκομαι στην Τουρκία και ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη. Και είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα είναι μια γειτονική χώρα και οι σχέσεις μας είναι πολύ σημαντικές, ιδιαίτερα σε μένα», του είπε ο Εκρέμ Ιμάμογλου και καλωσόρισε τον Αλέξη Τσίπρα «τόσο ως δήμαρχος όσο και ως σοσιαλδημοκράτης».

***

Ποιος τελικά είπε ψέματα από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Το κλείσιμο της Αυγής είχε αποφασιστεί το 2022 κ δεν εφαρμόστηκε κ σταματώ εδώ, αν χρειαστεί θα πω κι άλλα», δήλωσε ο Νίκος Παππάς (ο «13-0», όχι ο καλαθοσφαιριστής) αναφορικά με το χάος που έχει ξεσπάσει για τον «ξαφνικό θάνατο» που επέβαλλε ο Στέφανος Κασσελάκης στην καθημερινή ιστορική εφημερίδα. Μόνον που όπως λένε στελέχη του κόμματος που συμμετείχαν τότε στην επίμαχη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας επί Αλέξη Τσίπρα όπου όντως έφερε την πρόταση για κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου, δεν ελήφθη απόφαση καθώς υπήρξαν ισχυρές αντιδράσεις από την τότε Ομπρέλα.

«Λέει ψέματα», λένε για τον κ. Παππά στελέχη που ήταν παρόντες στην ΠΓ, παραπέμποντας στα δημοσιεύματα της εποχής. «Υπήρχε πρόταση Τσίπρα που την ανατρέψαμε. Ο ίδιος μέτρησε τις αντιδράσεις και έτσι έκανε πίσω», λένε χαρακτηριστικά όσοι αντέδρασαν τότε λέγοντας στον κ. Τσίπρα ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να κλείσουμε μια ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς», επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν ήταν οικονομικό αλλά πολιτικό.

Όσον αφορά τον κ. Παππά, θυμίζουν πως είχε εμπλοκή παλαιόθεν, από την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως υπουργός Επικρατείας με την αρμοδιότητα των ΜΜΕ με τα γνωστά αποτελέσματα. Από τότε τα κομματικά Μέσα είχαν αφεθεί στην μοίρα τους, όπως λένε όσοι βίωσαν εκ των έσω την εποχή εκείνη «δείχνοντας» την τότε ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου.

***

Όπου βρεθεί και όπου σταθεί πλήττει το προφίλ του αρχηγού

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εδώ και ένα χρόνο έχει πάρει αποστάσεις από την ηγετική ομάδα του κόμματος και μετά τις εκλογές μιλάει στα πάνελ περισσότερο από όσο πρέπει. Για την ακρίβεια, βγαίνει και τοποθετείται σε συγκεκριμένα τηλεοπτικά δίκτυα και εκτός από την άποψη του «που καλά κάνει και τη λέει» όπως αναφέρουν οι σύντροφοι του, κάνει και δηλώσεις που δεν θα έπρεπε και μάλιστα επανειλημμένα.

Όπου βρεθεί κι όπου σταθεί πλήττει το προφίλ του Νίκου Ανδρουλάκη με βαρείς χαρακτηρισμούς, λες και δεν είναι στο ίδιο κόμμα. Μάλιστα, στενοί συνομιλητές του θεωρούν κάποιες από τις δηλώσεις του ως χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και «μη συντροφικές».

***

Υπό επιτήρηση της Τουρκίας η κυπριακή ΑΟΖ

Υπό την παρακολούθηση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ξεκίνησαν εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) οι εργασίες του ιταλικού σκάφους «Teliri», το οποίο έχει αναλάβει την πόντιση καλωδίων τηλεπικοινωνίας από την Κύπρο προς την Ελλάδα και στη συνέχεια προς την Ιταλία. Το σκάφος, το οποίο αναμένεται να πλεύσει εντός δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ τον Ιούλιο, πλέει στα νοτιοδυτικά της Κύπρου παρακολουθούμενο διακριτικά από την κορβέτα «Bartin» του τουρκικού ναυτικού.

Οπως φαίνεται και στον χάρτη, η Τουρκία θεωρεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που έχει δεσμευθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για τις εργασίες του ιταλικού πλοίου, κάθεται επί τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ως εκ τούτου κάθε φορά που υπάρχει στην περιοχή κάποια δραστηριότητα, η Αγκυρα προχωράει σε αποστολή πλοίου προκειμένου να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Αγκυρα αντέδρασε και στη σχετική NAVTEX (οδηγία προς ναυτιλλομένους) που εκδόθηκε από τις κυπριακές αρχές, προκειμένου να προωθήσει τον ισχυρισμό.