Η Ελβετία έγινε η πρώτη χρονικά ομάδα που προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Euro 2024, καθώς επικράτησε 2-0 της Ιταλίας στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.

Από τους ομίλους είχαν δείξει ότι δεν πατούν καλά οι «ατζούρι», επομένως η αποκαθήλωσή τους δεν συνιστά τεράστια έκπληξη, δεδομένου ότι ο αντίπαλος είχε σταθεί επάξια και απέναντι στη Γερμανία, χάνοντας στις λεπτομέρειες την πρωτιά.

Με τη σέντρα της αναμέτρησης ήταν σαφές ότι οι, τέως πλέον, πρωταθλητές Ευρώπης είχαν νωθρότητα στις κινήσεις τους. Τα πολλά λάθη τους στη μεσαία γραμμή επέτρεπαν στους παίκτες του Μουράτ Γιακίν να ελέγχουν τον ρυθμό και να αναζητούν την κατάλληλη στιγμή για να «χτυπήσουν».

Οριακά δεν κατάφεραν να βρουν δίχτυα στο 24ο λεπτό, όταν ο Εμπολό νικήθηκε από τον Ντοναρούμα στο μεταξύ τους τετ-α-τετ. Η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι έγινε απειλητική στο 26′ με τον Κιέζα, ωστόσο η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε. Τουναντίον προστέθηκε σκορ.

Το ρολόι σημάδευε το 37ο λεπτό. Οι Ελβετοί συνεργάστηκαν καλά, ο Βάργκας έκανε το γέμισμα, ο Φρόιλερ κοντρόλαρε στην καρδιά της αντίπαλης περιοχής και έπιασε το εν κινήσει πλασέ. Κάκιστη η αμυντική λειτουργία των «ατζούρι» σε αυτή τη φάση.

Το ημίχρονο ανήκε εξ ολοκλήρου στην ομάδα του Γιακίν και το προβάδισμα θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο αν από το απευθείας χτύπημα φάουλ του Ρίντερ στο 45+1′, η πορεία της μπάλας δεν αλλοιωνόταν στο χέρι του Ντοναρούμα, προτού καταλήξει στο αριστερό δοκάρι.

Το γκολ ποίημα του Βάργκα τελείωσε τη δουλειά

Οσοι πίστευαν ότι η Ιταλία θα αφυπνιστεί κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας, διαψεύστηκαν οικτρά. Με τη σέντρα του δευτέρου μέρους, ο Βάργκας μετατράπηκε από δημιουργός σε σκόρερ. Εκπληκτικό το εντός περιοχής πλασέ του, ανήμπορος να το βγάλει ο γκολκίπερ της Παρί Σεν Ζερμέν.

Οι «ατζούρι» λίγο έλειψε να μειώσουν από το πουθενά στο 52′, όταν ο Σερ έκανε μία κάκιστη κεφαλιά προς τα πίσω και έστειλε την μπάλα στο αριστερό δοκάρι! Χαρακτηριστικό της εικόνας του αγώνα ήταν ότι στο 60’, οι τελικές προσπάθειες ήταν 13-3!

Είκοσι δύο λεπτά αργότερα, η Ιταλία άγγιξε το γκολ με το… σπαθί της, ωστόσο η κοντινή προβολή του Ρετέγκι σταμάτησε στο δεξί δοκάρι. Τίποτα δεν άλλαξε στη συνέχεια, με αποτέλεσμα η Ελβετία να πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση.