Σε επιφυλακή παραμένουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής για την κατάσβεση της φωτιάς στην Πάρνηθα. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Κατσιμίδι και κινείται προς τους Θρακομακεδόνες, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις από πολλές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας, ενώ από αέρα επιχειρούν 6 ελικόπτερα εκ των οποίων ένα συντονιστικό και 5 αεροσκάφη.

Παράλληλα, έχουν κινητοποιηθεί και οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες συμμετέχουν στην κατάσβεση με 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair και δύο ελικόπτερα Chinook. Ακόμη, στο σημείο βρίσκονται τρεις μπουλντόζες για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα στον νομό Αττικής.

Η εικόνα από το μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν καλύτερη το απόγευμα, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τη μάχη μέχρι να τη σβήσουν. Εκείνο που αποτελεί πρώτο τους στόχο είναι να μην υπάρξει αναζωπύρωση και να μην μεταφερθεί η φωτιά σε άκαυτο σημείο.

Κικίλιας: «Χωρίς ενεργό μέτωπο, καίει σε διάσπαρτες εστίες»

Σε δήλωσή του ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι η εικόνα στη φωτιά είναι καλύτερη, αλλά επεσήμανε ότι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής θα παραμείνουν στο σημείο μέχρι να μην υπάρχει άλλος κίνδυνος.

«Η φωτιά στην Πάρνηθα είναι χωρίς ενεργό μέτωπο. Βέβαια, με διάσπαρτες εστίες, οι οποίες θα δουλευτούν όλο το βράδυ, άρα η προσπάθεια και η μάχη μας δεν έχει τελειώσει. Στην περιοχή έπνεαν από το μεσημέρι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ με ριπές 9, επιχείρησαν 17 εναέρια μέσα, πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις, η Περιφέρεια, ο στρατός, οι εθελοντές μας, οι δασάρχες και η ΕΛΑΣ. Ήταν συγκλονιστική η προσπάθεια των πυροσβεστών, τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενίσχυση από την περιφέρεια Αττικής

Σε απόλυτη ετοιμότητα έχει τεθεί στο σύνολό του ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής για να συνδράμει με κάθε μέσο στις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι στην τοποθεσία Κατσιμίδι στην Πάρνηθα

Από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη διάθεση 10 υδροφόρων οχημάτων, ενώ είναι σε ύψιστη ετοιμότητα για να συνδράμει στην εκκένωση της περιοχής, εφόσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες και τα στελέχη της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας είναι σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας και ενημερώνονται για τις εξελίξεις. Όπως επισημαίνεται από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες μας βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να συνδράμουν άμεσα με κάθε δυνατό τρόπο σε ό,τι τους ζητηθεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που έχει την ευθύνη του συντονισμού των επιχειρήσεων στο πεδίο.

Η πρόγνωση Κολυδά για τον καιρό στην περιοχή

Σε ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρθηκε στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Πάρνηθας και κυρίως στους έντονους ανέμους.

«Ενισχυμένο το πεδίο των ανέμων στην Αττική κυρίως στα ανατολικά , όπου οι ριπές του ανέμου τοπικά φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ. Στα βόρεια της Αττικής στην περιοχής της Πάρνηθας οι μέσες εντάσεις είναι μικρότερες , όμως τοπικά οι ριπές του ανέμου και εκεί φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ μέχρι τις 8 το απόγευμα του Σαββάτου ενώ βαθμιαία θα υπάρξει εξασθένηση του πεδίου ανέμου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Eκ νέου ενίσχυση προβλέπεται από τα ξημερώματα της Κυριακής με μικρότερες εντάσεις σε σχέση με τις σημερινές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εικόνες από το μέτωπο της φωτιάς

(ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ/ EUROKINISSI)

(ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ/ EUROKINISSI)

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)