Τόπος πλούσιος σε πολιτισμό, ιστορία, μουσική παράδοση, γαστρονομία, φυσικό πλούτο. Το μεγαλύτερο από τα νησιά του Ιονίου πληγώθηκε βαθιά από τον σεισμό του 1953, που ισοπέδωσε σχεδόν όλα τα χωριά και τους οικισμούς του. Οπλισμένοι με μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους, οι Κεφαλονίτες έφτιαξαν ξανά όσα γκρέμισε η μανία της γης και ακόμα περισσότερα. Το μόνο που θυμίζει κάτι εκείνη την εποχή είναι το πολύχρωμο ψαροχώρι του Φισκάρδου, που διασώθηκε. Περπατώντας σήμερα ο επισκέπτης στους πεζόδρομους του Αργοστολίου και στις πλατείες του Ληξουρίου δεν θα συναντήσει περισσότερα από 3-4 κτίρια εκείνης της περιόδου. Όμως νέα αξιόλογα τοπόσημα συνεχίζουν την ιστορία της Κεφαλονιάς.

Επισκεφτείτε την ιστορική Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη (Τ/ 26710-22583), που διαθέτει περισσότερους από 65.000 τίτλους. Κάντε ένα απολαυστικό περίπατο στη Γέφυρα Ντε Μποσέ, μήκους 690 μέτρων, που συνδέει το Αργοστόλι με την απέναντι ακτή. Θαυμάστε το ηλιοβασίλεμα από τον φάρο των Αγίων Θεοδώρων, ο οποίος καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον σεισμό και ανακατασκευάστηκε ακριβώς όπως το αρχικό του σχέδιο. Ανακαλύψτε τις (άπειρες) παραλίες της, που λατρεύουν οι ξένοι επισκέπτες, κυρίως Βρετανοί, Ιταλοί, Ολλανδοί, πολλές δεκαετίες προτού η ταινία το «Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» (2001) κάνει διάσημη την Αντίσαμο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αντίσαμος | Φωτο: Shutterstock

Η Κεφαλονιά αγαπάει το φαγητό: κρέας, ψάρι, πίτες, χόρτα, τυριά γίνονται αγαπημένες πίτες, τηγανίζονται, μαγειρεύονται, παίρνουν γεύση από το σκόρδο που τόσο αγαπούν στο νησί. Τα τελευταία 25 χρόνια έχουν γίνει γνωστά και τα κρασιά της – Μοσχάτο, Μαυροδάφνη, Τσαούσι κ.ά. Η Ρομπόλα Κεφαλονιάς είναι λευκό κρασί που παράγεται από αμπελοοινική ζώνη Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας. Δοκιμάστε τη, κάνοντας μια επίσκεψη στα οινοποιεία του νησιού, όπως το Κτήμα Χαριτάτου στο Ληξούρι, σε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς και μια αναπαλαιωμένη αγροικία του 1863 που ταξιδεύει τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο. Το Οινοποιείο Gentilini στο Αργοστόλι, που επίσης έχει μακρά ιστορία. Γνωρίστε τη βιοδυναμική οινοποιητική διαδικασία που εφαρμόζει η οικογένεια Σκλάβου στις ποικιλίες Μαυροδάφνη και Βοστιλίδι – εκτός από τη διάσημη Ρομπόλα.

Που να κολυμπήσετε στην Κεφαλονιά

* Στο κόλπο του διάσημου Μύρτου υπάρχουν δύο τουλάχιστον παραλίες που αξίζει να επισκεφτείτε: η Φτέρη και το Αμμίδι δεν προσεγγίζονται εύκολα απότη στεριά. Μπορείτε όμως να πάρετε θαλάσσιο ταξί ή να κλείσετε εκδρομή με καϊκι, όπου θα έχετε την ευκαιρία να ψαρέψετε (αν θέλετε) και να φάτε όλοι μαζί τα ψάρια που θα πιάσετε στην παραλία (kefaloniafishingtours.gr).

* Οι Πετανοί θεωρούνται ο μικρός Μύρτος. Είναι οργανωμένοι, έχουν καντίνα, ταβερνάκια και απίστευτα όμορφα νερά – πιο φιλικά στα παιδιά από του Μύρτου. Από το δυτικό κομμάτι του νησιού, ιδιαίτερης ομορφιάς είναι και το Ξι, με εντυπωσιακή κόκκινη άμμο και κάθετους βράχους πάνω από την ακτή.

Μύρτος | Φωτο: Shutterstock

* Έμπλυση, Αλατιές, Δαφνούδι, Φώκι, όλες στο βόρειο άκρο του νησιού, προσφέρουν μια άλλη εικόνα της Κεφαλονιάς, με βράχια, μικρούς κόλπους, βότσαλα αλλά πάντα τα ίδια σμαραγδένια νερά.

Πού να φάτε στην Κεφαλονιά

Ελιές, λάδι, αμπέλια, γεωργικά προϊόντα, κτηνοτροφία, ψάρια και θαλασσινά, η Κεφαλονιά τα έχει όλα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το λευκό ή σκληρό βαρελίσιο τυρί, που παράγεται από κατσικίσιο γάλα, αλλά και γραβιέρα, κεφαλοτύρι, πρέντζα (η μυζήθρα που περιβάλλει τη φέτα). Επίσης, λόγω του ελατοδάσους του Αίνου, θα βρείτε εξαιρετικό μέλι ελάτης – αλλά και ανθόμελο, θυμαρίσιο.

*Διασημότερο έδεσμα της Κεφαλονιάς είναι η κρεατόπιτα – και οι πίτες γενικά. Ωστόσο υπάρχουν πολλές παραλλαγές της, καθώς σχεδόν κάθε νοικοκυρά κάνει τη δική της εκδοχή. Από τις πιο διαχρονικές γεύσεις θα δοκιμάσετε στα Δειλινά (Τ/ 2671-029350).

* Για ψάρι και ησυχία επισκεφτείτε την ταβέρνα Η καλύβα του Ψαρά (Τ/2671-085105) στην παραλία της Αγίας Κυριακής. Το μενού διαμορφώνεται από την ψαριά της ημέρας, το περιβάλλον είναι απλό με τα τραπέζια δίπλα στο νερό. Η γοητεία της αυθεντικότητας.

Ληξούρι | Φωτο: Shutterstock

* Για κρέας, πάλι, προτείνουμε τη Λαδόκολλα στην Πλαγιά, στα Δαμουλιανάτα (Τ/2671 097493, 10 χλμ. από το Ληξούρι), όπου Πλαγιά ονομάζεται η πλατεία του χωριού. Ο χώρος είναι απλός αλλά καλαίσθητος. Συναρπάζει η θέα στο Ιόνιο, ιδιαίτερα την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Χοιρινό κότσι, τυριά, κρεατόπιτα και πολλά ακόμα θα σας κρατήσουν το ενδιαφέρον και γευστικά.

* Αν θέλετε κάτι πιο ρομαντικό και κομψό, κλείστε τραπέζι στην Κυανή Ακτή στο Αργοστόλι (Τ/ 2671026680). Τα τραπέζια του εστιατορίου είναι τοποθετημένα πάνω σε μια εξέδρα μέσα στη θάλασσα. Θα απολαύσετε πιάτα με φρέσκα θαλασσινά, όστρακα, ψάρια και τοπικούς μεζέδες, με τον παφλασμό του νερού να επενδύει “μουσικά” τη βραδιά σας.

* Αν δεν προτιμήσετε το George Molfetas Museum Hotel & Heritage Villa στα Φαρακλάτα (Τ/ 6937014758) για διαμονή, επισκεφτείτε το για φαγητό ή μαθήματα μαγειρικής στο εστιατόριο Possada που λειτουργεί στην παλιά περίκλειστη αυλή του. Η ατμόσφαιρα του ιστορικού κτιρίου του 1865 δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Φισκάρδο | Φωτο: Shutterstock

Τι να δείτε στην Κεφαλονιά

Γνωστή κυρίως για τις εξωτικές παραλίες της, πολλοί αγνοούν τον φυσικό πλούτο που διαθέτει η Κεφαλονιά με ιδιαίτερες εμπειρίες και ευκαιρίες για εξερεύνηση. Σπήλαια, λιμνοθάλασσες, εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί – όπως οι Καταβόθρες, το Φαράγγι του Πόρου, η Κουνόπετρα στο Ληξούρι – προκαλούν το θαυμασμό όσων τα ανακαλύπτουν.

* Επισκεφτείτε τα διάσημα λιμνοσπήλαια της: Η Μελισσάνη ή Σπήλαιο των Νυμφών στον Καραβόμυλο είναι από τα πιο πολυφωτογραφημένα ελληνικά τοπία. Αποκαλύφθηκε όταν κατέρρευσε τμήμα της οροφής του και έχει μήκος 160 μ., και το βάθος που φτάνει τα 39 μ. Το Γαλάζιο Σπήλαιο ή Ζερβάτη βρίσκεται και αυτό στην περιοχή της Σάμης. Οι λίμνες του σπηλαίου φιλοξενούν σπάνια υδρόβια φυτά, ψάρια και χέλια, καθώς τα νερά τους επικοινωνούν με τη Μελισσάνη και είναι υφάλμυρα. Ωστόσο το πιο αξιόλογο γεωλογικού ενδιαφέροντος επισκέψιμο σπήλαιο είναι το Δρογκαράτη. Φτάνει τα 92 μ. βάθος και οι εντυπωσιακοί σταλακτίτες που αναδεικνύονται από τον ατμοσφαιρικό φωτισμό προκαλούν δέος στον επισκέπτη.

Σπήλαιο Μελισσάνη | Φωτο: Shutterstock

* Γνωρίστε τον Εθνικό Δρυμό Αίνου: Ο Αίνος είναι από τα πιο σημαντικά φυσιολατρικά πεδία της Κεφαλονιάς (κορυφή Μέγας Σωρός, υψόμετρο 1.628 μ.) Έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός από το 1962, κυρίως λόγω της κεφαλληνιακής ελάτης (Abies cephalonica) που συναντάται στην περιοχή. Στον Δρυμό υπάρχει δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών που κεντρίζουν το ενδιαφέρον όσων αγαπούν τις ορεινές διαδρομές. (Σς: Ο φορές διαχείρισης βρίσκεται στη Ζάκυνθο, για πληροφορίες επισκεφτείτε το aenosnationalpark.gr) Στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου θα βρείτε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, που επίσης θα σας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για τι επιπρέπεται στο Δρυμό. Όπως για παράδειγμα, ότι η παραμονή μέσα στο Δρυμό επιτρέπεται μέχρι τη δύση του ήλιου, ότι δεν πρέπει να αφήνετε ελεύθερα ζώα, να κόβεται τη βλάστηση, να ανάβετε φωτιά, κ.ά.

Η συμβουλή ενός ντόπιου

 Η Outdoor Kefalonia διοργανώνει ποικίλες δραστηριότητες, για προχωρημένους αλλά και λιγότερο εξοικειωμένους με τη φύση.