Γευστικές και παραδοσιακές μακαρούνες από την Κάρπαθο

Ιδιαίτερη συνταγή από την Κάρπαθο και από τον Μιχάλη Γιαλλουράκη που ζει στο νησί και ξέρει να φτιάχνει εξαιρετικές και πεντανόστιμες μακαρούνες.

Μιχάλης Γιαλλουράκης
Γευστικές και παραδοσιακές μακαρούνες από την Κάρπαθο

Ιδιαίτερη συνταγή από την Κάρπαθο και από τον Μιχάλη Γιαλλουράκη που ζει στο νησί και ξέρει να φτιάχνει εξαιρετικές και πεντανόστιμες μακαρούνες.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

40λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

25λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 4 μερίδες

Για τις μακαρούνες

  •  500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  500 γρ. αλεύρι σταρένιο
  •  Νερό όσο πάρει

Για το γαρνίρισμα

  •  100 γρ. ξηρή μυζήθρα τριμμένη
  •  2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  •  50 γρ. φυτίνη
  •  2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε τα δύο είδη αλευριού και προσθέτουμε νερό δουλεύοντας τα υλικά με τα χέρια μέχρι να αποκτήσουμε μια σχετικά σκληρή ζύμη – θέλουμε να κρατάει αλλά να μπορούμε παράλληλα να τη δουλέψουμε.

  2. Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 1,5 εκ. περίπου και στη συνέχεια την κόβουμε σε λωρίδες ίδιου πάχους. Ρολάρουμε τις λωρίδες σε κυλινδρική μορφή και κόβουμε, μία μία, τις μακαρούνες σε μήκος 4 εκ.

  3. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας στο κέντρο της κάθε μακαρούνας την ώρα που την κόβουμε δημιουργώντας έτσι ένα αυλάκι, ρολάρουμε γρήγορα το κομμάτι ζύμης με το άλλο χέρι, έτσι ώστε όταν το αφήσουμε να μοιάζει με ένα διπλωμένο ζυμαρικό, το οποίο όμως δεν κλείνει.

  4. Αλευρώνουμε ελαφρά τα ζυμαρικά για να μην κολλάνε και τα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να βγουν στην επιφάνεια επιπλέοντας στο νερό.

  5. Παράλληλα ξεκινάμε τη γαρνιτούρα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και μαραίνουμε το κρεμμύδι χωρίς προσθήκη λαδιού, μέχρι να ξεραθεί σχεδόν αλλά να μην καεί. Προσθέτουμε το λάδι και τη φυτίνη και ανακατεύουμε μέχρι το κρεμμύδι να αποκτήσει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα. Το αποσύρουμε από τη φωτιά.

  6. Απλώνουμε σε μια πιατέλα λίγη ξηρή μυζήθρα. Σερβίρουμε από πάνω τις μακαρούνες και τις σκεπάζουμε με την υπόλοιπη μυζήθρα. Τέλος, περιχύνουμε με το μείγμα κρεμμυδιού-φυτίνης και απολαμβάνουμε το φαγητό όσο είναι ζεστό.

Μικρά Μυστικά

Αν αγαπάτε το τυρί, η αλήθεια είναι πως όση περισσότερη μυζήθρα χρησιμοποιήσετε, τόσο πιο γρήγορα θα απογειώσετε τη γεύση του πιάτου.

myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις