Ένας Τζο Μπάιντεν που μιλούσε με βραχνή, «σβησμένη» φωνή, έβηχε τακτικά -ο Λευκός Οίκος, κατά τη διάρκεια του debate, το απέδωσε σε κρυολόγημα-, «σκόνταφτε» σε λέξεις, έχανε τον ειρμό του, έκανε συντακτικά λάθη, έπρεπε να διορθώσει αριθμούς και κάποια στιγμή «πάγωσε».

Κι ένας Ντόναλντ Τραμπ, με περισσότερη ενέργεια, δυνατή φωνή, ειρωνικός, που επανέλαβε τις γνωστές «γραμμές» του στα βασικά θέματα, αν και έριξε νερό στο κρασί για το χάπι της άμβλωσης. Και ενώ προσπάθησε να χαλιναγωγηθεί, δεν τα κατάφερε απολύτως και εκτόξευσε αβάσιμες κατηγορίες κατά του Τζο Μπάιντεν, προφητεύοντας ότι «είναι μελλοντικός εγκληματίας», αμφισβητώντας και τη διανοητική οξύτητα του αντιπάλου του, τουλάχιστον μία φορά.

Λίγο έως πολύ προβλέψιμοι, και σαφώς κατώτεροι των προσδοκιών των επιτελείων και των ψηφοφόρων τους ήταν, υπό το φως των τηλεοπτικών προβολέων στο πρώτο debate της προεκλογικής εκστρατείας του 2024, στην Ατλάντα της Τζόρτζια, το βράδυ της Πέμπτης (3:00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος) ο αμερικανός πρόεδρος κι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, και ο πρώην πρόεδρος και υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.

Όρθιοι πίσω από βάθρα -αντί να είναι καθιστοί- και με κλειστά τα μικρόφωνα μέχρι να έρθει η σειρά τους να μιλήσουν, στο 90 λεπτών debate, χωρίς ακροατήριο, στη σκηνή του στούντιο του CNN, πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές (στις 5 Νοεμβρίου), οι δυο υποψήφιοι πρόεδροι πρόσφεραν στους αμερικανούς ψηφοφόρους τη σπάνια ευκαιρία να βλέπουν δίπλα-δίπλα τους δύο γηραιότερους υποψηφίους που έχουν ποτέ διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε πεδία που θεωρούνται κρίσιμα για το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ εξαπέλυσε επανειλημμένα επιθετικές, συχνά παραπλανητικές επιθέσεις εναντίον ενός ασταθούς προέδρου Μπάιντεν, προσφέροντας σε εκατομμύρια ψηφοφόρους μια έντονη αντιπαράθεση εν μέσω μιας ρεβάνς υψηλού διακυβεύματος στην οποία η απόδοση του κ. Μπάιντεν ήταν επανειλημμένα ομιχλώδης και ασύνδετη», συνόψισαν για το πολυαναμενόμενο debate οι New York Times.

Οι ενότητες

Τα δικαιώματα των αμβλώσεων, η κατάσταση της δημοκρατίας και η οικονομία ήταν τα ζητήματα που θεωρούνταν προνομιακά πεδία για τον Τζο Μπάιντεν. Μετανάστευση, δημόσια ασφάλεια και πληθωρισμός οι θεματικές που ήθελε να «ανοίξουν» ο Τραμπ.

Οι συντονιστές του CNN, Τζέικ Τάπερ και Ντάσα Μπας, ξεκίνησαν το debate με ερωτήματα για την οικονομία, προτού στραφούν στην άμβλωση και τη μετανάστευση, και στη συνέχεια μεταβούν στην εξωτερική πολιτική και στις επιθέσεις στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου του 2021, θεματική στην οποία «ζόρισαν» τον Ντόναλντ Τραμπ -ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε σύνδεση.

Στα της οικονομίας ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Τραμπ ότι του άφησε μια «τρομερή» οικονομία, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση των συντονιστών σχετικά με την αύξηση των τιμών που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Ο Τραμπ απάντησε ότι ο χειρισμός της πανδημίας της COVID-19 από τον Μπάιντεν ήταν «καταστροφή», προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός «μας σκοτώνει απολύτως».

Ο 81 ετών πρόεδρος φαινόταν να χάνει τον ειρμό του, ενώ απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με το εθνικό χρέος. Η φωνή του «έσβησε» αρκετές φορές. Μάλιστα ανέφερε τους «δισεκατομμυριούχους» ως «τρισεκατομμυριούχους», κάτι που εν συνεχεία διόρθωσε. Παρότι υποστήριξε ότι οι πλούσιοι έπρεπε να πληρώσουν περισσότερους φόρους, φαινόταν να μην μπορεί να ολοκληρώσει τη φράση του.

Η αμήχανη στιγμή

Από τις πιο αμήχανες στιγμές του debate ήταν όταν σε αυτό το σημείο ο Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε να τραυλίζει, «πάγωσε» και μόλις επανήλθε άρχισε να μιλά για την πανδημία της COVID-19.

«Θα ήμασταν σε θέση να βοηθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε, φροντίδα παιδιών, φροντίδα ηλικιωμένων, διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσουμε να ξοδεύουμε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψής μας, διασφαλίζοντας ότι είμαστε σε κάθε μοναχικό άτομο που είναι επιλέξιμο», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος. Για να συνεχίσει, προτού κάνει άλλη μια παύση

«Για ό,τι μπόρεσα να κάνω με τον COVID, με συγχωρείτε, αντιμετωπίζοντας όλα όσα έχουμε να κάνουμε..». «Επιτέλους νικήσαμε το Medicare», συνόψισε με όση δύναμη είχε η φωνή του, ο Μπάιντεν.

«Αυτός ο άνθρωπος είναι εγκληματίας»

Ο Τραμπ άδραξε την ευκαιρία ακαριαία για να αμφισβητήσει τη διανοητική επάρκειά του. «Πραγματικά δεν ξέρω τι είπε στο τέλος αυτής της πρότασης», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος για τον νυν. «Δεν νομίζω ότι ξέρει τι είπε. Έχει δίκιο. Πράγματι νίκησε το Medicare. Το χτύπησε μέχρι θανάτου», πρόσθεσε, αντικρούοντας εν συνεχεία το γεγονός ότι είναι «καταδικασμένος εγκληματίας» ισχυριζόμενος -χωρίς στοιχεία- ότι ο Μπάιντεν είναι «μελλοντικός εγκληματίας». «Αυτός ο άνθρωπος είναι εγκληματίας», είπε με στόμφο ο Τραμπ για τον αντίπαλό του, σημειώνοντας επίσης ότι ο γιος του Μπάιντεν, Χάντερ Μπάιντεν, έχει ήδη καταδικαστεί για όπλο.

Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την κατηγορία «εξωφρενική». «Είναι απλά ένα ψέμα. Έχεις την ηθική μιας γάτας του σοκακιού», απάντησε στον Τραμπ, που ωστόσο αντεπιτέθηκε υποστηρίζοντας ότι τα νότια σύνορα των ΗΠΑ είναι «το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο», ενώ ο Μπάιντεν τον κατηγόρησε ότι «δεν έκανε τίποτα για» την κλιματική αλλαγή. Τα ξίφη των δυο υποψηφίων προέδρων των ΗΠΑ διασταυρώθηκαν όταν η συζήτηση ήρθε στις έγχρωμες κοινότητες, όπως είχε συμβεί κατά τη διάρκεια του debate σε ζητήματα όπως το κόστος φροντίδας παιδιών, η εξάπλωση των οπιοειδών, oι αμβλώσεις κι η οικονομία.

«Είσαι παιδί»

Εστιάζοντας στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων υποστήριξε ότι καμία από τις κρίσεις σε όλο τον κόσμο δεν θα συνέβαινε εάν βρισκόταν ακόμα στην εξουσία. «Μοιάσαμε σαν ανόητοι στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Τραμπ. Η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ισχυρίστηκε, ήταν ένα τόσο «φρικτό πράγμα που δεν θα είχε συμβεί ποτέ», αν ήταν ακόμη πρόεδρος. «Η Ουκρανία δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», προσέθεσε .

«Σώσαμε το Ισραήλ», ήταν η αντεπίθεση του Μπάιντεν, αναφερόμενος στην αμερικανική υποστήριξη όταν το Ιράν εξαπέλυσε μαζική πυραυλική επίθεση. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κατηγόρησε τότε τον αντίπαλό του ότι «έχει γίνει σαν Παλαιστίνιος – αλλά αδύναμος».

Οι τόνοι ανέβηκαν ιδιαιτέρως όταν ο πρώην πρόεδρος κατηγορήθηκε ότι αποκάλεσε «κορόιδα» τους βετεράνους που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο. Υπήρξαν και αλληλοκατηγορίες για παλιμπαιδισμό, σε μια απρόσμενη αντιπαράθεση των δυο υποψηφίων για τα σκορ του γκολφ .«Ας μην συμπεριφερόμαστε σαν παιδιά», είπε ο Τραμπ στον Μπάιντεν. Για να του απαντήσει εκείνος: «Είσαι παιδί».

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στο τέλος του debate χαρακτήρισε τον Μπάιντεν «παραπονούμενο», κατηγορώντας τον ότι «δεν κάνει τίποτα». «Είπε “θέλουμε να κάνουμε αυτό, θέλουμε να κάνουμε εκείνο, θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτόν τον φόρο, αυτόν τον φόρο”. Αλλά δεν κάνει τίποτα», ανέφερε.

«Βρισκόμαστε σε μια αποτυχημένη χώρα, αλλά δεν πρόκειται να αποτύχει πλέον. Θα τα καταφέρουμε ξανά», κατέληξε ο Τραμπ.

Το κλείσιμο του debate

Ο Μπάιντεν έκλεισε τη συζήτηση επιμένοντας ότι θα εφαρμόσει «ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα» εάν επανεκλεγεί, συμπεριλαμβανομένης της εγγύησης ότι τα άτομα που βγάζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια δεν θα δουν αύξηση φόρου.

Υπογραμμίζοντας ότι ο Τραμπ αύξησε τους φόρους, προκάλεσε τον πληθωρισμό ανατρέποντας την αντιμετώπιση της πανδημίας και «θα το κάνει χειρότερο με την εφαρμογή δασμών 10% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ».

Ο αμερικανός πρόεδρος κι εκ νέου υποψήφιος των Δημοκρατικών υποστήριξε επίσης τις πολιτικές που ψηφίστηκαν από τότε που έγινε πρόεδρος, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κόστους των ιατρικών συνταγών. Και είπε ότι εάν επανεκλεγεί, θα προωθήσει πολιτικές για την υποστήριξη της παιδικής μέριμνας και θα διορθώσει τα κακώς κείμενα που «προκαλούν προβλήματα υγείας». «Θα συνεχίσουμε να καταπολεμούμε τον πληθωρισμό και θα δώσουμε στους ανθρώπους ένα διάλειμμα», κατέληξε.

Στις 10 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το δεύτερο  debate,  με «οικοδεσπότη» το ABC News.