«Ο Tζo Μπάιντεν έπρεπε να κερδίσει περισσότερους από τους αναποφάσιστους, τη βραδιά του debate. Δεν νομίζω ότι πέτυχε όμως κέρδη. Ήταν μια πολύ κακή βραδιά η Πέμπτη για τον Τζο Μπάιντεν», σημειώνει στο Βήμα ο Σκοτ Γουιντμέγερ, διευθυντής στρατηγικής επικοινωνίας και σύμβουλος σε καμπάνιες Δημοκρατικών υποψηφίων (του προέδρου Κάρτερ στην εκστρατεία του 1980, μεταξύ άλλων).

Θεωρεί ότι θα χρειαστεί να περάσουν δυο εβδομάδες έως ότου αποκρυσταλλωθεί αν τελικά θα αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα ο εμφανώς καταβεβλημένος και με κενά σκέψης στην τηλεμαχία στο στούντιο του CNN αμερικανός πρόεδρος κι εκ νέου υποψήφιος Πρόεδρος των Δημοκρατικών -που  πάντως για την ώρα  δεν φαίνεται πρόθυμος να το κάνει, παρόλα τα φίλια πυρά.

«Είχε κάθε ευκαιρία να φανεί προεδρικός, να παρουσιάσει τα επιτεύγματά του και να δείξει την αντίθεση με τον Τραμπ, έναν καταδικασμένο εγκληματία. Αντίθετα, αυτό που παρακολουθήσαμε ήταν η μια χαμένη ευκαιρία μετά την άλλη», επισημαίνει ο Γουιντμέγερ.

«Ο Τραμπ πέτυχε να ξεστομίσει πλήθος ψεμάτων και στρεβλώσεων. Και το έκανε συνοπτικά. Απέναντί του  Μπάιντεν δυσκολεύτηκε να διατυπώσει ακόμη και πέντε ολοκληρωμένες λέξεις.  Δεν έπρεπε να υποβληθεί σε αυτή τη δοκιμασία. Δεν έπρεπε να είναι  για δεύτερη θητεία υποψήφιος. Θα δούμε τι αλλαγές θα δρομολογηθούν στη συνέχεια», προσθέτει, εκτιμώντας ότι «πρέπει να αφήσουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες να κυλίσουν».

Εάν  πάντως πρόκειται να  αντικατασταθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν από τη θέση του υποψηφίου, «αυτό πρέπει να γίνει πριν από τις 15 Ιουλίου, οπότε ξεκινά το συνέδριο των Δημοκρατικών», τονίζει. «Θα ήταν σκόπιμο η Δημοκρατική Επιτροπή να αποφασίσει για τις εξελίξεις πριν ξεκινήσει το συνέδριο, τον Αύγουστο. Δεν θα είναι κομψό το συνέδριο να διαμεσολαβείται από αυτές. Πρέπει να αποφασίσουν τι θα γίνει εκ των προτέρων».

«Εμφανίστηκε κουρασμένος και αδύναμος»

«Απογοήτευσε ακόμα και τους πιο φανατικούς του ψηφοφόρους» ο πρόεδρος Μπάιντεν, προσθέτει ο Δημήτρης Τσαρούχας, Global Fellow στο Woodrow Wilson Center και καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο και Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (Virginia Tech). «Εμφανίστηκε κουρασμένος και αδύναμος, ένας άνθρωπος που δεν μπορούσε να απαντήσει στις συνεχείς επιθέσεις του Tραμπ και που δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους πως είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του έτσι και επανεκλεγεί για αλλά τέσσερα χρόνια».

Ταυτόχρονα, συνεχίζει ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, «ο Τράμπ επιβεβαίωσε πως έχει ουσιαστικά πολιτική ατζέντα: μια σκληρή στάση στο μεταναστευτικό. Τα υπόλοιπα ήταν μια σειρά από περίεργες θεωρίες συνομωσίας και μπερδεμένες θεωρίες, πασπαλισμένες με προσωπικές επιθέσεις στον Μπάιντεν».