Η ιαπωνική εταιρεία, Kobayashi Pharmaceutical ανακοίνωσε ότι εξετάζει  76 περιπτώσεις θανάτων που πιθανόν να συνδέονται με συμπληρώματα διατροφής κατά της χοληστερίνης. Τα σκευάσματα ελέγχονται στο πλαίσιο ενός υγειονομικού σκανδάλου που συγκλονίζει τη χώρα εδώ και αρκετούς μήνες. Τα φάρμακα περιέχουν μαγιά κόκκινου ρυζιού.

Η εταιρεία ανέφερε πέντε θανάτους τον Απρίλιο που πιθανώς συνδέονται με τα προϊόντα. Έκτοτε έχουν αποσυρθεί από την αγορά. Ο αρχικός αριθμός στη συνέχεια αναθεωρήθηκε σε τέσσερις.

Ως εκ τούτου, το προσωρινό σύνολο των ύποπτων θανάτων ανέρχεται σε 80.

Πολλοί άνθρωποι που είχαν καταναλώσει τα σκευάσματα, φαίνεται να υπέστησαν προβλήματα στα νεφρά, νοσηλεύτηκαν.

«Ακόμη και αν η άμεση αιτία νοσηλείας ή θανάτου δεν είναι η νεφρική νόσος», έχει «καταστεί σαφές» ότι η κατανάλωση των προϊόντων είχε «έμμεσα» επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας.

Η εταιρεία επικοινώνησε για το θέμα μόνο μετά το Μάρτιο, ανακοινώνοντας την ανάκληση τριών σειρών προϊόντων. Αν και είχε λάβει μια πρώτη αναφορά από γιατρό στις 15 Ιανουαρίου.

Στα τέλη Μαρτίου, η εταιρεία δήλωσε ότι εντόπισε μια τοξική ουσία που παράγεται φυσικά από τη μούχλα, σε παρτίδες προϊόντων που ανακαλούνται.

Ωστόσο, η εταιρεία και οι υγειονομικές αρχές εξακολουθούν να εργάζονται για να κατανοήσουν γιατί και πώς συνέβη αυτό το σκάνδαλο υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ