Ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός μιλώντας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες προκλήσεις από τη νέα πρόεδρο και τον νέο πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε αρχικά: «Κατέστησα απολύτως σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή την γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη –αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη– οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια».

Στη συνέχεια τόνισε: «Καθώς υπήρχε λήμμα για τα ζητήματα της διεύρυνσης, πήρα την πρωτοβουλία και ενημέρωσα του συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Μακεδονία, για το γεγονός ότι τόσο η πρόεδρος όσο και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός ουσιαστικά παραβιάζουν ευθέως τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραγνωρίζοντας στην πράξη το erga omnes και επιλέγοντας να χρησιμοποιούν άλλο όνομα, πέραν του συνταγματικά καθορισμένου ονόματος της χώρας, για εσωτερική χρήση, κάτι το οποίο αντιβαίνει πλήρως στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους και να γνωρίζουν ότι η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο περνά, προφανώς, μέσα από την πιστή τήρηση διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, εν προκειμένω, και από τα δύο μέρη», πρόσθεσε.

Ξεκάθαρο μήνυμα σε Αλβανία για την υπόθεση Μπελέρη

Στη συνέχεια μίλησε και για την κράτηση του Φρέντι Μπελέρη και το πρόβλημα που δημιουργεί στον εκλεγμένο ευρωβουλευτή για το θέμα της ορκωμοσίας του.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα αυτό στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και το κάναμε γιατί ήταν παρούσα η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, η κ. Μέτσολα. Κοιτάξτε, θεωρώ αυτονόητο, αν θέλετε, ότι ο Φρέντη Μπελέρης θα βρεθεί στο Στρασβούργο να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής και προφανώς θα συμμετέχει και στην εξαιρετικά κρίσιμη ψηφοφορία για την επιλογή της επόμενης προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν θα πω κάτι παραπάνω, αλλά θεωρώ απολύτως λογικό και αυτονόητο ότι αυτό θα συμβεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός.