Στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εγκρίθηκε ψήφισμα με το οποίο ζητείται η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της. Ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Γιώργος Σταμάτης, ορίστηκε ως ο ομιλητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), για την υιοθέτηση ψηφίσματος για την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους.
Θύμισε μνήμες η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, οποίος τόνισε την ανάγκη για βιώσιμη λύση του κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Δημήτρης Μάντζος ανέφερε ότι 50 χρόνια μετά την παράνομη και βάρβαρη εισβολή και στρατιωτική κατοχή του Βόρειου τμήματος της Κύπρου η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων.
Ο κ. Σταμάτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, επί 50 χρόνια η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ένα τμήμα του νησιού, με αποτέλεσμα η Λευκωσία να παραμένει μέχρι και σήμερα η μόνη διχοτομημένη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Επισήμανε ότι η διεθνής κοινότητα ζητά την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την περιοχή και την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους.
Η Τουρκία με τη μονομερή της ενέργεια να ανοίξει σταδιακά τα Βαρώσια, παραβιάζει το διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, προσπαθώντας να επιβάλλει τη λύση των δύο κρατών στο νησί, μια λύση που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα ψηφίσματα της διεθνούς κοινότητας.
***
Αμμόχωστος η Βασιλεύουσα
Η Famagusta, ή «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα» (όπως έγραψαν οι Μ. Τόσκας & Κ. Χαραλαμπίδης), 50 χρόνια τώρα παραμένει μια πόλη φάντασμα. Μια πόλη που οι κατοχικές δυνάμεις προσπαθούν να οικειοποιηθούν ελληνοκυπριακές περιουσίες.
Η κατοχική Τουρκία προχωρεί με νέες εργασίες στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Επιβεβαιώνοντας, εν πολλοίς, ότι ο σχεδιασμός για εποικισμό της περιοχής υλοποιείται σταδιακά με βάση τις εξαγγελίες από τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, που έγιναν στην παρουσία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
***
Ποιοι βουλευτές και γιατί επέλεξαν τη σιωπή έναντι του Μητσοτάκη
Σας έχω κι άλλα νέα από τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ: Από τους βουλευτές που επέλεξαν τη σιωπή, ήταν ο γνωστός για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Τάσος Χατζηβασιλείου αλλά και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος τον οποίο πολλοί ανέμεναν να μιλήσει, καθώς θεωρείται από τους ηχηρά αδικημένους του ανασχηματισμού (όπως και ο Τάσος Χατζηβασιλείου). Κι αν για τη σιωπή του πρώτου ρόλο έπαιξε η σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον δεύτερο φαίνεται να έπαιξε ρόλο η σχέση του με τον Γιώργο Μυλωνάκη καθώς γνωρίζονται πάνω από 15 χρόνια και είχαν διαχρονική συνεργασία από την περίοδο που ο βουλευτής ήταν δημοσιογράφος και ο υφυπουργός γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ο δε Μαρκόπουλος μαθαίνουμε πως ναι μεν είναι «μπαρούτι» με τον ανασχηματισμό, όμως δεν κινείται σε γραμμή σκληρής επίθεσης, καθώς σκέφτεται σε …βάθος χρόνου και θα κινηθεί πολιτικά πιο ήπια. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον Μακάριο Λαζαρίδη, ο οποίος επίσης συμμερίζεται πως «δεν φωνάζεις εκεί που στήριζες για χρόνια» παρά τη δεδομένη πικρία του. Στις «σιωπές» επίσης να καταγραφεί και ο Κώστας Καραμανλής από τις Σέρρες που σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες είναι διακριτικός, ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης της εξεταστικής των Τεμπών.
Από τα αξιοσημείωτα πάντως ήταν πως ο Κώστας Σκρέκας δεν απάντησε στην πρόκληση Σαλμά και στα όσα καταμαρτύρησε στον ίδιο και τον πρωθυπουργό για υπόθεση αδειοδότησης φωτοβολταϊκών. Η μηδενική του αντίδραση σχολιάστηκε αρνητικά, σε μια περίπτωση μάλιστα ευθείας προσβολής του πρωθυπουργού.
***
Όταν η ευρωπαϊκή αρένα γεννά εξελίξεις
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εθεάθη χθες ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης εν μέσω ανακατατάξεων στο ιστορικό κόμμα της (ελάσσονος σήμερα) αντιπολίτευσης. Βρίσκεται στις Βρυξέλλες στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Να υπενθυμίσω ότι ο «θυμωμένος» Πρόεδρος του ΠαΣοΚ διετέλεσε ευρωβουλευτής και μάλιστα παρέμεινε στην θέση αυτή και όταν εξελέγη πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ενδεχομένως επιθυμεί την ενεργοποίηση των «ημετέρων δυνάμεων» στην επικείμενη σύγκρουση για την αρχηγία και τις ζυμώσεις για την Κεντροαριστερά.
Ανάλογη συζήτηση άνοιξε προ ημερών και η πρωτοβουλία του έτερου «ευρωπαίου» της Αριστεράς, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλα Φαραντούρη και της πρώην ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ Κατερίνας Μπατζελή. Όπως φαίνεται η ευρωπαϊκή αρένα γεννά εξελίξεις, ευνοεί συναινέσεις και το κυριότερο: χτίζει ισχυρές συμμαχίες.
*Μια και έγινε λόγος για την κυρία Μπατζελή, εύλογα ερωτήματα προκαλεί έγγραφο (που παρουσίασε το in.gr), από το οποίο προκύπτει ότι η πρώην βουλευτής και στέλεχος του ΠαΣοΚ που πρωτοστατεί στην αμφισβήτηση της ηγεσίας και τάσσεται υπέρ νέων προσώπων, έχει υπογράψει σύμβαση ύψους 30.000 ευρώ με την ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΑΤΑ) του Δήμου Αθηναίων. Του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας. Δήμαρχος, ο Χάρης Δούκας ο οποίος είναι και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠαΣοΚ. Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρξε οποιαδήποτε διάψευση της είδησης.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες είχα την ευκαιρία να επισημάνω τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά στα ευρωπαϊκά θέματα.
Οι περιπέτειες των τελευταίων 5 ετών που κλήθηκε να διαχειριστεί η ΕΕ αναδεικνύουν την… pic.twitter.com/YwIq7HQTFN— Nikos Androulakis (@androulakisnick) June 27, 2024
***
Το γράμμα των 87 στον Κασσελάκη
Το άνω- κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. Χθες ο Κασσελάκης έλαβε γράμμα. Τι είδους γράμμα; Γράμμα αιχμηρό το οποίο υπογράφουν 87 στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προϊδεάζοντας για το κλίμα που θα επικρατήσει στις συνεδριάσεις των οργάνων.
Στο επίκεντρο των αιχμών των 87 στελεχών και βουλευτών είναι ο υποβιβασμός και η παράκαμψη των επίσημων κομματικών οργάνων για κρίσιμες αποφάσεις, όπως το κλείσιμο της Αυγής.
Τα στελέχη και οι βουλευτές εξαπολύουν και πυρά «για διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους», τακτικές που «είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος».
***
Μετά την κυβέρνηση, ανασχηματισμό και στο κόμμα
Ανασχηματισμό και στα κομματικά όργανα της ΝΔ, ζητεί εμμέσως πλην σαφώς κι η Γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα. Ζητεί, όπως με πληροφορούν, ενίσχυση του ρόλου των βουλευτών στους εσωκομματικούς μηχανισμούς και αποτελεσματικότερη λειτουργία της ιστορικής παράταξης. Αυτά τα δύο ακούγεται ότι αποτελούν προτεραιότητες για τη γραμματέα της ΝΔ και βουλευτή Μαρία Συρεγγέλα.
Και όλα αυτά με τις ευχές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας -που διήρκησε αρκετές ώρες, δίνοντας χώρο σε όλες τις απόψεις να ακουστούν- ο έτερος βουλευτής Γιάννης Οικονόμου πήρε τον λόγο και εμμέσως πλην σαφώς τόνισε την ανάγκη η γραμματέας να ηγηθεί μιας σειράς ουσιαστικών αλλαγών στην Πειραιώς. Οι αλλαγές αυτές έρχονται σε συνέχεια των προεκλογικών περιοδειών που πραγματοποίησε η γραμματέας με διαφορετικά κλιμάκια σε όλη τη χώρα αλλά και συναντήσεων που λαμβάνουν χώρα στα κεντρικά της ΝΔ από την ημέρα που ανέλαβε.
***
Ανασχηματισμός και στους γενικούς γραμματείς
Όταν ο Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ ότι υπάρχουν γενικοί γραμματείς «βασιλικότεροι του υπουργού», που δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα σε βουλευτές, ο Πρωθυπουργός αμέσως απάντησε λέγοντας πως άρχισε η αξιολόγηση και των γενικών γραμματέων.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα υπάρξουν αλλαγές και μετακινήσεις και αυτή τη φορά θα προτιμηθούν κομματικά στελέχη και όχι στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρoυς που προσχώρησαν στη ΝΔ.
***
Όταν τα «βατράχια» βραβεύουν την «Υδρα»
Μαθαίνω ότι προχθές έγινε η βράβευση του κυβερνήτου και του πληρώματος της φρεγάτας Ύδρα, στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων. Μία αξιέπαινη προσπάθεια και ιδιαίτερα του Προέδρου του Συνδέσμου, Βασιλείου Πατέρα. Με τον τρόπο αυτό τιμήθηκε και αναγνωρίσθηκε τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.
Παρόντες ήταν μάλιστα από τη στρατιωτική ηγεσία, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας και ο Αρχηγός ΓΕΑ Δημοσθένης Γρηγοριάδης. Όπως ξέρετε πολύ καλά, το πλοίο μας συμμετείχε στην επιχείρηση Ασπίδες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (ΕΕ) για 3 μήνες. Ενώ τη θέση του πήρε η Φρεγάτα Ψαρά, η οποία βρίσκεται ήδη στον Κόλπο του Άντεν, όπως σας πληροφόρησα.
***
Γιατί στο ντιμπέιτ Μπάιντεν- Τραμπ δεν υπάρχει κοινό;
Το ντιμπέιτ των δύο μονομάχων για την προεδρία των ΗΠΑ σπάει την παράδοση των προηγούμενων με ένα νέο σύνολο κανόνων. Συνήθως, τα προεδρικά ντιμπέιτ γίνονταν μπροστά σε ζωντανό κοινό, συχνά σε ένα κολέγιο ή σε πανεπιστημιούπολη. Αυτήν τη φορά και οι δύο υποψήφιοι ζήτησαν να μην συμμετάσχει κοινό στο ντιμπέιτ για να αποφευχθούν χειροκροτήματα και αποδοκιμασίες, ενώ συμφώνησαν σε μια σειρά από κανόνες.
Συγκεκριμένα, συμφώνησαν το μικρόφωνο του υποψηφίου που δεν έχει τον λόγο να μένει κλειστό, προκειμένου να μην διακόπτει. Επίσης, οι υποψήφιοι δεν είχαν μαζί τους γραπτές σημειώσεις. Έλαβαν στυλό και χαρτί, καθώς και ένα μπουκάλι νερό. Τα επιτελεία τους συμφώνησαν μάλιστα να γίνουν δύο διαφημιστικά διαλείμματα. Είχαν μόλις δύο λεπτά για να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση, ενώ στα διαλείμματα δεν μπόρεσαν να μιλήσουν στους συμβούλους και στα επιτελεία τους.
Ο Μπάιντεν, που υστερεί έναντι του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, κλήθηκε να σχολιάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με την ηλικία του και την ικανότητά του να υπηρετήσει για δεύτερη τετραετία. Στα 81 του χρόνια, είναι ο γηραιότερος Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ και αν εκλεγεί για δεύτερη θητεία, θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο σε ηλικία 86 ετών.
Ο 78χρονος Τραμπ έχει επανειλημμένως επικρίνει τον Μπάιντεν με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, τονίζοντας ότι είναι «διανοητικά ακατάλληλος» για Πρόεδρος, αλλά και πως πρέπει να περάσει τεστ γνωστικών ικανοτήτων. Και κάτι ακόμα:
Το ντιμπέιτ έρχεται περίπου ένα μήνα μετά από την πρωτοφανή στα χρονικά καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έγινε ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάστηκε για εγκλήματα σε βαθμό κακουργήματος. Στις 11 Ιουλίου αναμένεται μάλιστα και η ανακοίνωση της ποινής του από τον δικαστή Μέρτσαν του Μανχάταν για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς.