Ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι βαθμολογίες των Πανελληνίων 2024, με τους μαθητές να βρίσκονται μία ανάσα πριν τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή του μηχανογραφικού αποτελεί η απόκτηση προσωπικών κωδικών ασφαλείας, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και σήμερα, Παρασκευή 28 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) οι παρακάτω υποψήφιοι:
- Όσοι έχουν συμμετάσχει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2024, και κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ), προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν Μ.Δ. για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και Π.Μ.Δ. για την εισαγωγή τους σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ). Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος υποβάλει Μ.Δ και Π.Μ.Δ., ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password) θα είναι ο ίδιος.
- Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2022 ή 2023, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, προκειμένου να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο. Επισημαίνεται ότι οι απόφοιτοι που είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.
- Οι τελειόφοιτοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) έτους 2024 που δεν συμμετείχαν στις Πανελλήνιες 2024 αλλά επιθυμούν να υποβάλλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή τους σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ).
Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις 2024 και παραπέμπονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας.
Υπολογισμός μορίων
Προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι στον υπολογισμό των μορίων τους, μπορούν να χρησιμοποιούν την ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας, όπου, εισάγοντας τους γραπτούς βαθμούς τους, μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη εδώ.
Τα tips για το μηχανογραφικό
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής:
- του μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ
- του «Παράλληλου Μηχανογραφικού» για την εισαγωγή στις δημόσιες Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ πρώην ΙΕΚ).
Οι υποψήφιοι θα μπορούν να επεξεργαστούν το μηχανογραφικό τους και να δηλώσουν προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση Μηχανογραφικού) και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην τελική υποβολή του (Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου) στις ημερομηνίες που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας.
Οι προσωπικές επιθυμίες των υποψηφίων, οι επαγγελματικές προοπτικές αλλά και οι βαθμολογίες, αποτελούν τις βασικές παραμέτρους, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, ώστε να συμπληρωθεί σωστά το Μηχανογραφικό Δελτίο.
Για την επιλογή σχολών στο μηχανογραφικό οι υποψήφιοι θα πρέπει πρωτίστως να επιλέξουν το γνωστικό αντικείμενο που τους ενδιαφέρει τώρα ή/και στο οποίο έχουν κάποιο ταλέντο, χωρίς να προβληματίζονται για το επάγγελμα που θα κάνουν αργότερα.
Οι υποψήφιοι να μην λάβουν υπόψη μόνο την κατάταξη στις λίστες των βάσεων εισαγωγής, αλλά καλό θα είναι να κάνουν μια οργανωμένη αξιολόγησή τους.
Σημαντική κρίνεται επίσης:
- η μελέτη του προγράμματος σπουδών, του τμήματος, των καθηγητών. Οι πληροφορίες αυτές είναι διαθέσιμες στην εκάστοτε ιστοσελίδα της κάθε σχολής.
- η αξιολόγηση της περιοχής που βρίσκεται η σχολή και το κόστος ζωής εκεί
- η έρευνα σχετικών μεταπτυχιακών και προοπτικών στην αγορά εργασίας.
Παράλληλα, αξίζει να δοθεί βάση:
- στη διεθνή δικτύωση και στις συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού και στο πρόγραμμα Erasmus για φοίτηση σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
- στη λειτουργία ερευνητικών εργαστηρίων και συμμετοχή σε διεθνή ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα.
- σε ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες φοιτητών (οργάνωση επιστημονικού συνεδρίου, φοιτητικοί σύλλογοι επιστημονικής επικέντρωσης, συμμετοχή και διακρίσεις φοιτητών σε διαγωνισμούς).
Οι πρώτες εκτιμήσεις των βάσεων εισαγωγής
Αναφορικά με τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, αναμένεται να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, όπως άλλωστε και τα ονόματα των επιτυχόντων.
Ωστόσο, η χαμηλή επίδοση των υποψηφίων σε τρια μαθήματα έχει αρχίσει να διαμορφώνει μια πρώτη εικόνα για το πού θα κυμανθούν οι βάσεις.
Στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι χαμηλές βαθμολογίες στο μάθημα της Ιστορίας και στη συνέχεια στο μάθημα της Έκθεσης αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση των βάσεων, η οποία θα επηρεάσει κυρίως τις υψηλόβαθμες σχολές.
Στις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες , οι επιδόσεις των μαθητών στη Φυσική, τα Μαθηματικά και στην Έκθεση δεν είναι ικανοποιητικές οπότε αναμένεται επίσης σημαντική πτώση των βάσεων.
Στο πεδίο Υγείας και Ζωής θα επηρεαστούν οι υψηλόβαθμες σχολές από τις αρνητικές επιδόσεις των μαθητών, κυρίως στο μάθημα της Φυσικής.
Τέλος, στο πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής θα έχουμε πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές λόγω των χαμηλών επιδόσεων στα Μαθηματικά, το οποίο πρέπει να αναφέρουμε πως αποτελεί συχνό φαινόμενο στο 4ο επιστημονικό πεδίο.