«Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες: Κίνδυνοι Ποινικής Εμπλοκής του Δικηγόρου». Αυτό ήταν το θέμα που συζήτησαν χθες νομικοί και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας της Ελλάδας και της Κύπρου σε μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με την Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (Ε.Α.Ν.Δ.Α.).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στην Αθήνα, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Δ.Σ.Α.) «Μιχάλης Ζαφειρόπουλος» ενώ μεταδόθηκε παράλληλα ζωντανά μέσω του επίσημου καναλιού Ε.Α.Ν.Δ.Α στο youtube.

Στον χαιρετισμό της, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Α. Μαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου τόνισε το πόσο σημαντικές είναι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. «Μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι δικηγόροι, καλύτεροι δικαστές, καλύτεροι νομικοί», επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Ν.Δ.Α. Στέλιος Βούκουνας, στη συνέχεια, τόνισε τη σημασία του θέματος που σχετίζεται με τις υποχρεώσεις του δικηγόρου και την προστασία του από τους ενδεχόμενους κινδύνους και στον νόμο 4557/2018 και μίλησε για την συνεργασία της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών με τον Σύλλογο Ελλήνων Αποφοίτων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σε αυτή τη συνεργασία, η οποία μετρά 10 χρόνια, αναφέρθηκε και ο Φάνης Παυλίδης, Δικηγόρος Πειραιά, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Μίλησε για μια σειρά κοινές δράσεις και εκδηλώσεις που δημιουργούν, «μια νοητή γέφυρα», όπως είπε, «ανάμεσα στην ακαδημαϊκή παρουσία και την επαγγελματική άσκηση».

Στον χαιρετισμό του, τέλος, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΕΠΚ), ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος Μανώλης Μπεντενιώτης, αναφερόμενος στην Νομική Σχολή του επεσήμανε ότι: «Είναι η τέταρτη, χρονολογικά, Νομική Σχολή κατεύθυνσης ελληνικού δικαίου, μετά την πρώτη του ΕΚΠΑ, τη δεύτερη του ΑΠΘ και την τρίτη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), πλην όμως έχει γίνει δεκτό ότι είναι η πλέον πρωτοποριακή, σε σχέση με τις σπουδές, την παρακολούθηση των μαθημάτων, την υποχρεωτικότητα των παρουσιών, αλλά και την αναγκαιότητα παρακολούθησης συνεδριάσεων δικαστηρίων, όπως του Αρείου Πάγου, του Συμβούλιο της Επικρατείας, των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, αλλά και την παρακολούθηση των εικονικών δικών, αλλά και την ενεργή συμμετοχή σε ενδιάμεσες του εξαμήνου επιστημονικές εργασίες».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την αναλυτική παρέμβαση του Αργύρη Μπεντενιώτη, Δικηγόρου Αθηνών, Υπ. Διδάκτορα, Συγγραφέα του Βιβλίου «Νομιμοποίηση Εσόδων Από Παράνομες Δραστηριότητες» και Απόφοιτου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα: Υποχρεώσεις Δικηγόρων στο πλαίσιο του Ν. 4557/2018 περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ο βασικός ομιλητής, Δρ Πολυχρόνης Τσιρίδης, Δικηγόρος Πειραιά, Συγγραφέας του βιβλίου «Οι κίνδυνοι εμπλοκής του δικηγόρου κατά την άσκηση της δικηγορίας» και Επισκέπτης Καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρθηκε, στη συνέχεια, διεξοδικά στο θέμα των κινδύνων ποινικής εμπλοκής του Δικηγόρου στις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με την ελληνική αλλά και την διεθνή νομολογία και εμπειρία.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Ανδρέας Τερζίμπασης, Δικηγόρος Αθηνών, τ. Πρόεδρος Ε.Α.Ν.Δ.Α., Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.