Οι λιγότεροι ικανοποιημένοι πολίτες ανάμεσα σε όλους τους Ευρωπαίους στην ΕΕ όσον αφορά στον ελεύθερο χρόνο τους, ήταν οι Ελληνες στο 2022, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

H συνολική ικανοποίηση από την ποσότητα του ελεύθερου χρόνου στην Ελλάδα ήταν μόλις 5,5 μονάδες με βάση μια κλίμακα από το 0 (καθόλου ικανοποιημένος) έως το 10 (πλήρως ικανοποιημένος), που είναι η πιο χαμηλή βαθμολογία σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Πιο χαμηλά σε επίπεδο Ευρώπης δήλωσαν οι κάτοικοι του Μαυροβούνιου με 5,3 μονάδες, ενώ σε καλύτερη μοίρα ήταν οι πολίτες της Βουλγαρίας που είναι στην ΕΕ. Οι τρεις αυτές χώρες είναι οι μόνες που κατατάσσονται στην τελευταία ζώνη της ΕΕ με ικανοποίηση κάτω των 6 μονάδων.

Η εικόνα αυτή σαφώς συσχετίζεται με το γεγονός ότι οι Ελληνες αναδεικνύονται οι πλέον πολύωρα εργαζόμενοι σύμφωνα και πάλι με την Eurostat. Σύμφωνα λοιπόν με την ευρωπαϊκή στατιστική και με βάση τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη με 39,8 ώρες και την ακολουθούν η Ρουμανία (39,5), η Πολωνία (39,3) και η Βουλγαρία (39).

Αναπόφευκτα λοιπόν οι πολλές ώρες εργασίας, αλλά και το επερχόμενο εξαήμερο από 1η Ιουλίου, δημιουργούν ένα σκηνικό αφόρητο για τους έλληνες πολίτες με όλο και περισσότερο χρόνο εργασίας και όλο λιγότερο ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση, συμμετοχή σε κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Στην ΕΕ η ικανοποίηση για τον ελεύθερο χρόνο ήταν κατά μέσο όρο 6,8 μονάδες, στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη έρευνα του 2018.

Oι 20 μεταβλητές της Eurostat

Όπως αναφέρει η Eurostat, στο πλαίσιο της ποιότητας ζωής, οι πληροφορίες για τον ελεύθερο χρόνο και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις καλύπτουν ποσοτικές και ποιοτικές πτυχές. Στην έρευνα του 2022 για την υγεία και την ποιότητα ζωής, υπήρχαν συνολικά 20 μεταβλητές, που κάλυπταν θέματα από την προσωπική ευημερία (ικανοποίηση από διάφορους τομείς ζωής, θετικά και αρνητικά συναισθήματα όπως η ευτυχία, η συμπερίληψη και η μοναξιά) και συμμετοχή σε κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Υπήρχαν 11 χώρες της ΕΕ που έπιασαν ή και ξεπέρασαν το όριο των 7,0 μονάδων ως προς τη συνολική ικανοποίηση για την ποσότητα του ελεύθερου χρόνου. Οι υψηλότερες βαθμολογίες σημειώθηκαν στη Φινλανδία (7,7), τη Δανία και τη Σλοβενία (και οι δύο 7,5).

Το προφίλ των ικανοποιημένων και των δυσαρεστημένων

Τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, τα άτομα με κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ικανοποιημένοι με τον ελεύθερο χρόνο, όπως φαίνεται από την έρευνα.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2022, τα νοικοκυριά της ΕΕ χωρίς εξαρτώμενα παιδιά ήταν πιο ικανοποιημένα με τον ελεύθερο χρόνο τους (7,0 μονάδες) από τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά (6,4), πράγμα αναμενόμενο.

Η εξέταση της ικανοποίησης από την ποσότητα του ελεύθερου χρόνου με βάση το μορφωτικό επίπεδο αποκαλύπτει ένα ενδιαφέρον μοτίβο: όσο πιο μορφωμένοι ήταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα (επίπεδα 5-8 της Διεθνούς τυπικής ταξινόμησης της εκπαίδευσης -ISCED ), τόσο λιγότερη ήταν η ικανοποίηση που δηλώθηκε (6,6 βαθμοί).

Τα άτομα με κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδα 0-2) κατέγραψαν υψηλότερο επίπεδο ικανοποίησης (6,9), ακολουθούμενα από τα άτομα με ανώτερη δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση (επίπεδα 3-4), με 6,8 βαθμούς.

Σε ό,τι αφορά την ηλικία, το υψηλότερο ποσοστό ικανοποίησης από την ποσότητα χρήσης του ελεύθερου χρόνου καταγράφηκε στους ηλικιωμένους (65 ετών και άνω), με 7,6 βαθμούς και ακολουθεί η νεότερη ομάδα (16-24 ετών), με 7,1. Τα άτομα ηλικίας 25 έως 64 ετών ήταν λιγότερο ικανοποιημένα από τον ελεύθερο χρόνο τους (6,4).

Τόσο το 2018 όσο και το 2022, άνδρες και γυναίκες έχουν το ίδιο επίπεδο ικανοποίησης από τον ελεύθερο χρόνο τους, κατά μέσο όρο 6,8.

Πηγή: ot.gr