Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ, επισήμως, συγκαλείται για να αποτιμήσει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, θα αποτελέσει το πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης για τη νέα εκλογική μάχη που έρχεται, αυτή τη φορά για την ηγεσία του κόμματος. Η εκλογή, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να μην έχει πολλά περιθώρια ελιγμών.

Το ΠαΣοΚ, αυτή τη στιγμή, είναι μια πολιτική εκκρεμότητα. Η αμφισβήτηση της ηγεσίας, έγινε με τρόπο γρήγορο και έντονο και οι πρώτες υποψηφιότητες έχουν ήδη εκδηλωθεί. Μια παρατεταμένη εκλογική περίοδος, που όλα δείχνουν ότι θα είναι ιδιαιτέρως σκληρή δεν βολεύει κανένα. Θα δημιουργήσει ένα κλίμα που θα καταπιεί κάθε άλλη δραστηριότητα.

Κινήσεις στη σκακιέρα

Το ενδιαφέρον, τις τελευταίες μέρες, στρέφεται στις κινήσεις του δημάρχου Αθηναίων και στη στρατηγική που ξεδιπλώνει. Μια στρατηγική που έχει σκοπό να μεταδώσει την εικόνα μιας υποψηφιότητας με δυναμική νίκης.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής εντάσσεται και η κίνηση του Μανώλη Χριστοδουλάκη για συμπόρευση με τον Χάρη Δούκα. Ο νεαρός βουλευτής του ΠαΣοΚ φερόταν ως ένας από τους υποψήφιους για την ηγεσία του κόμματος και οι εκτιμήσεις που υπήρχαν ήταν ότι θα μπορούσε να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα. Ζύγισε τις κινήσεις του και αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Δούκα. Είναι μια κίνηση με διπλό όφελος για τον δήμαρχο Αθηναίων. Του προσφέρει δυνάμεις στον κομματικό μηχανισμό και ενισχύει το αφήγημά του ότι μπορεί να ενώσει δυνάμεις εντός και στα περιξ του ΠαΣοΚ.

Η συμπόρευση του Χάρη Δούκα και του Μανώλη Χριστοδουλάκη συνοδεύτηκε από πλήθος σεναρίων. Το πιο δημοφιλές θέλει στη συμφωνία να υπάρχει μια υποσημείωση σύμφωνα με την οποία αν εκλεγεί ο κ. Δούκας θα ορίσει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, τον κ. Χριστοδουλάκη. Και οι δύο πλευρές χαρακτηρίζουν τη σχετική φημολογία ως «ανοησίες». Η στήριξη του κ. Χριστοδουλάκη στον κ. Δούκα αφαιρεί και ένα πονοκέφαλο από το καλούμενο «παπανδρεικό» στρατόπεδο που κινούνταν ανάμεσα στους δύο, πλέον συμμάχους. Τώρα τέτοιο δίλλημα δεν υπάρχει. Προστίθεται και αυτή η παράμετρος στην εκλογική αριθμητική.

Μην υποτιμάτε τον Παύλο

Όλες αυτές οι κινήσεις, σε πρώτη ανάγνωση, δείχνουν να δημιουργούν μια διπολική κατάσταση με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα να εμφανίζονται ως οι μονομάχοι ενός δεύτερου γύρου. Υπάρχουν όμως δύο αλλά. Στις εκλογές θα λάβει μέρος ένα σώμα απροσδιόριστο. Η κάλπη θα είναι ανοιχτή για όσους πολίτες επιθυμούν να πάρουν μέρος στη διαδικασία. Πόσοι, ποιοι και με τι διαθέσεις θα φτάσουν στην κάλπη; Στέλεχος του ΠαΣοΚ το όνομα του οποίου ακούστηκε για υποψήφιος πρόεδρος εκτιμά ότι «ναι μεν οι κινήσεις του Δούκα δημιουργούν κλίμα ενίσχυσης της υποψηφιότητας του αλλά παράλληλα δημιουργούν και αντισυσπειρώσεις». Δημουργείται, όπως επισημαίνεται, «ένα κλίμα άμυνας απέναντι στην επιθετική στρατηγική που ακολουθεί ο Δούκας.

Υπάρχει και μια παράμετρος. Διατυπώνεται με τη φράση «μην υποτιμάται το ρόλο του Παύλου Γερουλάνου». Η υποψηφιότητα του κ. Γερουλάνου, που είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί και επισήμως, είναι «καλά δουλεμένη» και σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει ένα από τα βαρόμετρα της μάχης για την ηγεσία. Ο βουλευτής της Α Αθήνας ξέρει να κινείται αθόρυβα και μεθοδικά και η επίδοση του, όπως αναφέρουν έμπειρά στελέχη, μπορεί να αποτελέσει έκπληξη, Θα υπάρξουν και άλλοι υποψήφιοι; Είναι πιθανόν αν και τα ονόματα που ακούγονται θα πρέπει να αποφασίσουν αν, όπως λέγεται, είναι υποψήφιοοι για την τιμή των όπλων». Ανδρουλάκης, Δούκας και Γερουλάνος είναι τα πρόσωπα-κλειδιά αυτής της αναμέτρησης. Πάντως, τα στοιχήματα, αυτή τη στιγμή θέλουν τη μάχη για την ηγεσία να είναι υπόθεση δύο προσώπων.

Η τελευταία κουβέντα του Ανδρουλάκη

Τα βλέμματα όλων, την Κυριακή, στρέφονται στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δέχθηκε με υπομονή τη σκληρή κριτική που δέχθηκε από στελέχη του κόμματος κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Όπως λένε συνομιλητές του, πρέπει να έχεις μεγάλη υπομονή ακούγοντας στελέχη να υποστηρίζουν ότι το ΠαΣοΚ έχασε στην Κρήτη, όπου ήρθε πρώτο σε δύο νομούς. Από του μυαλό του κ. Ανδρουλάκη πέρασαν, το διάστημα αυτό, πολλές σκέψεις. Φαίνεται να κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΠαΣοΚ δεν μπορεί να παραμένει σε εκρεμμότητα. Οι εκλογές το φθινόπωρο φαντάζουν μονόδρομος. Από τη στιγμή που ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι ημερομηνίες εκλογών κάθε κίνηση καθυστέρησης θα εκπέμψει και σήμα πολιτικής αδυναμίας.

Ο μεγάλος προβληματισμός του κ. Ανδρουλάκη είναι να μην εξελιχθεί η διαδικασία εκλογής προέδρου ένα πεδίο στο οποίο το ΠαΣοΚ θα υπονομεύσει όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα. Γιατί, όπως λέγεται, ναι μεν δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της δεύτερης θέσης αλλά το αποτέλεσμα του ΠαΣοΚ σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιολογεί όλη αυτή την αναταραχή. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ανδρουλάκης έχει να αντιμετωπίσει ένα μέτωπο ενάντια στην ηγεσία του και το επιχείρημα ότι ναι μεν το ΠαΣοΚ κάνει κάποια βήματα αλλά δεν φαίνεται, με τον ίδιο στην ηγεσία να μπορεί να πετύχει το καθοριστικό άλμα.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει επαφές με στελέχη και βουλευτές του κόμματος, παρακολουθεί τις κινήσεις και το ανακάτεμα της εσωκομματικής τράπουλας. Ποια είναι τα χαρτιά του; Παραμένει ακόμα ισχυρός αυτός ο μηχανισμός που λέγεται ότι διαθέτει; Σε κάθε περίπτωση στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη ετοιμάζονται για μια σκληρή πολιιική και οργανωτική μάχη. Και, όπως λένε οι συνεργάτες του «ο Νίκος δεν έχει δεν έχει πει την τελευταία κουβέντα»