Η ειδησεογραφία περιστρέφεται γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις στα κόμματα και αυτό είναι λογικό ως ένα βαθμό. Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα των πολιτών που είναι επίσης παρούσα.

Αυτή η πραγματικότητα που είναι η καθημερινότητα των πολιτών είναι ξένη πολλές φορές για το πολιτικό μας προσωπικό. Αγνοεί πολλά από αυτά που συμβαίνουν και δεν έχει πλήρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης.

Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση διαφημίζει τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών με έμφαση στα «κουρέματα» των χρεών. Είναι όμως έτσι;

Δυστυχώς, για πάρα πολλούς συμπολίτες μας δεν είναι αυτή η πραγματικότητα και το κατανοεί καλύτερα όποιος έχει εμπλοκή με το συγκεκριμένο θέμα, είτε είναι οφειλέτης είτε δικηγόρος ή λογιστής αυτών και αναλαμβάνει τις αιτήσεις τους και την διεκπεραίωση της υπόθεσης τους.

Το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών είναι μεγάλο και τα εργαλεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, παρά τις βελτιώσεις όντως που έχουν γίνει, μέσω του εξωδικαστικού δεν είναι τέτοια που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ουσιαστικά. Απλά διαιωνίζονται προβληματικές καταστάσεις.

Προ ημερών μου έλεγε δικηγόρος ότι για εντολέα του, ηλικίας 71 ετών, κατέθεσε αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό για χρέος ύψους 35.000 ευρώ στην εφορία. Πενιχρή η σύνταξη της οφειλέτριας και το ακίνητο που έχει στην κατοχή της, αντικειμενική αξία περίπου 40.000 ευρώ.

Και όμως ο πολυδιαφημισμένος εξωδικαστικός για αυτό το χρέος στην εφορία, όχι στα δύσκολα, δύστροπα και σκληρά funds, δεν διέγραψε τίποτα. Το κούρεμα 0%, ούτε διαγραφή στις προσαυξήσεις.

Ποια ήταν η λύση του μηχανισμού; Να προβεί μέσω του αλγόριθμου σε πρόταση σύμβασης ρύθμισης για 240 δόσεις, δηλ. βάζει δοσολόγιο για μια γυναίκα 71 ετών να πληρώνει, χαμηλές όντως δόσεις, αλλά για 20 χρόνια, δηλ. Να εξοφλήσει σε ηλικία 91 ετών!

Δεν είναι παράλογο; Δεν είναι προβληματικό; Και αυτή είναι μια απλή περίπτωση. Υπάρχουν και άλλες αμέτρητες που καλό είναι το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να τις δει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις μαύρες τρύπες.

Γιατί καλό είναι να διαφημίζουμε τον εξωδικαστικό και να λέμε ότι όντως κατατέθηκαν χιλιάδες αιτήσεις, αλλά το ζήτημα είναι τι ακριβώς αποτελέσματα είχαμε. Και μετά βλέπουμε ότι πολλές χιλιάδες οφειλέτες αρνούνται να δεχθούν τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και λογικό είναι καθώς δεν βγαίνει ο λογαριασμός.

Αυτή είναι μια πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών που εάν ρωτήσεις πάρα πολλούς βουλευτές, ούτε ξέρουν να απαντήσουν για το συγκεκριμένο χώρο. Και αυτά πρέπει να δει η κυβέρνηση και να δώσει λύσεις και την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση να πιέσει για να υπάρξει αλλαγή πορείας εκεί που πρέπει.