Με την ένταξη νέων και την αναπροσαρμογή υφιστάμενων projects συνεχίζει η Lamda Development την υλοποίηση του έργου στο Ελληνικό. Ένα έργο που σύμφωνα με την εταιρεία προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς και εκτιμάται πως θα υποδεχθεί τους πρώτους κατοίκους τα Χριστούγεννα του 2026, δηλαδή σε περίπου ενάμιση χρόνο από σήμερα!

Την ίδια στιγμή, αναβολή φαίνεται να παίρνουν τα σχέδια εισόδου της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η χρηματιστηριακή συγκυρία δεν ευνοεί τις εταιρείες ακινήτων, με τα διεθνή funds να δείχνουν απρόθυμα να τοποθετηθούν σε αυτές λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Πώληση 50.000 τ.μ. προς 2.100 ευρώ/τ.μ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη νέων κατοικιών στο Ελληνικό, μια κατηγορία ακινήτων που εξακολουθεί να συγκεντρώνει υψηλή ζήτηση ειδικά στην περιοχή των Νοτίων Προαστίων.

Όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου,  είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την πώληση 50.000 τ.μ. έναντι 2.100 ευρώ/τ.μ., ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου. Στόχος είναι η δημιουργία κατοικιών και η διάθεσή τους στο αγοραστικό κοινό.

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της Lamda Development στο The Ellinikon Experience Centre (εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά)

Η ζήτηση, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου είναι πολύ ισχυρή και αυτό αποτυπώνεται στην πορεία των πωλήσεων της εταιρείας. «Έχουμε πουλήσει οτιδήποτε έχουμε φέρει στην αγορά», σημείωσε με έμφαση.

Το deal με τον Προκοπίου

Ειδική αναφορά έκανε ο CEO της Lamda και στη συνεργασία με τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων και την ανάπτυξη οικιστικών έργων που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Ο κ. Αθανασίου είπε ότι πρόκειται για ένδειξη εμπιστοσύνης του επιτυχημένου εφοπλιστή στο project, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο ακινήτων στα Νότια Προάστια.

Και κατοικίες προς μίσθωση

Στα σχέδια είναι και η επέκταση της Lamda στην εκμίσθωση και διαχείριση κατοικιών. Πρόκειται για έναν καινούργιο τομέα δραστηριότητας που θα ενεργοποιηθεί τα επόμενα χρόνια, αρχικά στα 4 κτιριακά συγκροτήματα που θα ανεγερθούν στο Ελληνικό με χρήματα τρίτων επενδυτών και στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε ακίνητα εκτός αυτού, με απώτερο στόχο την εισροή επαναλαμβανόμενων κερδών.

«Τέλος τα γραφεία» στο Vouliagmenis Mall

Αναπροσαρμογή υφίσταται και το πλάνο των γραφειακών αναπτύξεων, το οποίο έτσι και αλλιώς είχε προγραμματιστεί για τη δεύτερη φάση της ανάπλασης και συγκεκριμένα μετά το 2028.

Όπως είπε ο κ. Αθανασίου η εταιρεία σκοπεύει να επανέλθει στο μέλλον, και σε περίοδο πολύ πιο ευνοϊκή για την επίτευξη συμφωνιών. «Δεν είναι της μόδας τα γραφεία», σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως παρότι υπάρχει ενδιαφέρον οι τιμές δεν είναι ελκυστικές.

Είναι ενδεικτικό πως η εταιρεία προχωρά σε επανασχεδιασμό του Vouliagmenis Mall στο κομμάτι που αφορούσε τη δημιουργία γραφείων. Οι χώροι αυτοί θα μετατραπούν σε εμπορικά καταστήματα (retail), με δεδομένη και την υψηλή ζήτηση που υπάρχει.

Όσον αφορά στην πρόοδο κατασκευής του εμπορικού που θα είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερο από το The Athens Mall στο Μαρούσι, ο κ. Αθανασίου είπε ότι στην παρούσα φάση είναι σε εξέλιξη εργασίες εκσκαφής και εκτίμησε ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει ανατεθεί σε κατασκευαστή.

Ο Κωνσταντακόπουλος και τα εμπορικά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα τουριστικά και εμπορικά projects που έχουν προγραμματισθεί, με τον κ. Αθανασίου να αναφέρεται στο Riviera Galleria και να λέει πως επιδιώκεται να είναι επισκέψιμο το 2026 αλλά και στη συνεργασία με την Temes του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο ξενοδοχείων (το ένα θα είναι Mandarin) αλλά και κατοικίες.

Να κατοικηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα του 2026

Ο κ. Αθανασίου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξέλιξη των εργασιών για ένα project που είναι «3 φορές το Μονακό» και αναμένεται να δημιουργήσει 80.000 θέσεις εργασία, παρόλες τις δυσκολίες που υφίστανται όπως η αύξηση των πρώτων υλών και η έλλειψη εργατικών χεριών. Στάθηκε ακόμη στις συμμαχίες που έχει συνάψει η εταιρεία, όπως με την Brook Lane Capital και στην απήχηση του έργου στον διεθνή τύπο.

O διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου

Σύμφωνα με τον CEO της Lamda στόχος είναι τα Χριστούγεννα του 2026 να έχουν εγκατασταθεί οι πρώτοι κάτοικοι και «από το 2027 να υπάρχει ζωή στο μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης και κυρίως στην παραθαλάσσια ζώνη».

Η Lamda Malls

Μετατόπιση υπάρχει και στην υπόθεση εισαγωγής της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο κ. Αθανασίου υπογράμμισε πως το timing για τις εταιρείες ακινήτων δεν είναι ιδανικό, λόγω του μεγάλου discount που κινδυνεύουν να υποστούν κατά την ΙPO τους, επισημαίνοντας πως ο όμιλος δεν έχει ανάγκη από ρευστότητα και νέα κεφάλαια.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τα εμπορικά μας στο χρηματιστήριο με discount 30%. Δεν έχουμε ανάγκη από ρευστότητα», ανέφερε με νόημα. Τόνισε επίσης πως η εταιρεία δεν είναι ΑΕΕΑΠ (εταιρεία ακίνητης περιουσίας) που υποχρεούται βάση νόμου να ενταχθούν στο Χρηματιστήριο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Υπογράμμισε στο σημείο αυτό, ότι οι εργασίες των malls ήταν για μια ακόμη χρονιά εντυπωσιακές, με 18% αύξηση των λειτουργικών κερδών EBITDA και 17% αύξηση της επισκεψιμότητςα των καταστημάτων ενώ τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη αναμονή για την εκμίσθωση καταστημάτων από εμπόρουςκ κόντρα στις γενικότερες δυσκολίες που υπάρχουν στο εμπόριο.

Εξίσου ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από τις μαρίνες, όπου και εκεί παρατηρείται νέα άνοδος των εσόδων ενώ υπάρχουν και νέα σχέδια επέκτασης μετά το έργο αναβάθμισης και εκβάθυνσης της μαρίνας στον Άγιο Κοσμά, ώστε να υποδέχεται μεγαλύτερα σκάφη.

Η μετοχή και η κερδοφορία σε 2,5 χρόνια…

Ο κ. Αθανασίου απάντησε και στις επικρίσεις που δέχτηκε η διοίκηση από μικρομετόχους αναφορικά με την τιμή της μετοχής, αναγνωρίζοντας πως η απόδοση της μετοχής δεν ευχαριστεί την εταιρεία.

Απέδωσε ωστόσο σε μια σειρά από λόγους τη χαμηλή απόδοση, αναφέροντας μεταξύ άλλων στα αυξημένα επιτόκια, στην αύξηση του κόστους των πρώτων υλών αλλά και στην απροθυμία των ξένων funds που οδηγούν τους επενδυτές να τοποθετηθούν αυτό το διάστημα σε εταιρείες ακινήτων.

… και ο Σπύρος Λάτσης

Υπεραμύνθηκε τη στρατηγική και τις συμφωνίες πώλησης των κατοικιών στο Ελληνικό και υπογράμμισε πως η πρόοδος του έργου είναι σημαντική, φέρνοντας ως παράδειγμα άλλα εμβληματικά έργα όπως το ξενοδοχείο One & Only και τον «Αστέρα» στην Βουλιαγμένη που χρειάστηκαν κάποια χρόνια να υλοποιηθούν.

Ο κ. Αθανασίου διαβεβαίωσε ότι βλέπει το τέλος του τούνελ, λέγοντας πως μέσα σε μόλις 2,5 χρονια από την έναρξη των εργασιών κατάφερε να μαζέψει έσοδα 700 εκατ. ευρώ από πωλήσεις κατοικιών ενώ πέτυχε να εμφανίσει κέρδη (65 εκατ. ευρώ EBITDA) χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ σε δάνεια, παρότι υπάρχει η «γραμμή» από τις τράπεζες.

Επανέλαβε τέλος την ισχυρή και μακροπρόθεσμη δέσμευση του βασικού μετόχου της Lamda στην ολοκλήρωση του έργου. Έκλεισε δηλώνοντας αισιόδοξος και για την μετοχή, υπενθυμίζοντας και ο ίδιος κατέχει μετοχές και πως όλα τα στελέχη πέρυσι αντάλλαξαν τα bonus με μετοχές.

Πηγή ΟΤ