Folli Follie: Στον «αέρα» η διάσωση της – Με «βραχιολιάκι» οι Κουτσολιούτσοι

Πώς η απόδοση των δεσμευμένων κεφαλαίων στους ζημιωθέντες μικρομετόχους απειλεί το σχέδιο διάσωσης της Folli Follie -

Η Δικαιοσύνη… μίλησε. Αρκετά χρόνια κάθειρξη για τους εμπνευστές της «μεγάλης απάτης» στην υπόθεση της Folli Follie. Ποινές από 10 έως 17 χρόνια αποφάσισε το Τριμελές Πρωτοδικείο Κακουργημάτων για τα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου βασικούς μετόχους της χρυσής «αυτοκρατορίας πιο faux και από τα… μπιζού της.

Ο μοναδικός ωστόσο από την οικογένεια που θα πάει φυλακή για 11 χρόνια είναι ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Καθώς κρίθηκε ότι εάν αφεθεί ελεύθερος υπάρχει κίνδυνος να διαπράξει παρόμοιες πράξεις. Ο υιός που δεν ήξερε τίποτα απ’ όσα έκανε ο πατέρας του στην εταιρεία. Που προθυμοποιήθηκε να αποζημιώσει τους μετόχους της Folli Follie με την δεσμευμένη περιουσία του.

Με «βραχιολάκι» θα εκτίσουν την ποινή οι Κουτσολιούτσοι

O Δημήτρης και η Καίτη Κουτσολιούτσου

Αντίθετα, οι γονείς του και ιδρυτές της εταιρείας, Δημήτρης και Καίτη Κουτσολιούτσου θα εκτίσουν τις ποινές τους, 17 και 10 χρόνια αντίστοιχα… στο σπίτι τους. Η έδρα έκανε δεκτό σχετικά αίτημα του δικηγόρου τους, για κατ’ οίκον έκτιση της ποινής τους με βραχιολάκι λόγω… προχωρημένης ηλικίας.

Την ίδια στιγμή, το δικαστήριο αποφάσισε την απόδοση των δεσμευμένων κεφαλαίων της εταιρείας απευθείας στους ζημιωθέντες μικρομετόχους, που ζημιώθηκαν από την χρηματιστηριακή απάτη. Μια απόφαση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών.

Η «βόμβα» με τη δεσμευμένη περιουσία

Στον αντίποδα, στο στρατηγείο της Folli Follie στον Άγιο Στέφανο και στη νέα διοίκηση της εταιρείας που ανέλαβε να ολοκληρώσει την εξυγίανση της, η απόφαση έσκασε σαν… «βόμβα». Στην κυριολεξία.

Η απογοήτευση ήταν διάχυτη γιατί όλοι περίμεναν με ανυπομονησία την αποδέσμευση και την απόδοσή τους πίσω στην εταιρεία, προκειμένου να ολοκληρωθεί το σχέδιο διάσωσης που υλοποιείται σε συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές της.

Η αποδέσμευση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων, εκτιμώμενης αξίας περίπου 31 εκατ. ευρώ (28 εκατ. ευρώ σε ακίνητα και 3 εκατ. ευρώ σε μετρητά) αποτελούσε ζωτικής σημασίας στοιχείο για να προχωρήσει το σχέδιο διάσωσης που συνομολογήθηκε πριν από περίπου 4 χρόνια.

Ο κίνδυνος υπαναχώρησης των ομολογιούχων

Η κατάσταση πλέον περιπλέκεται επικίνδυνα, με το μέλλον της εταιρείας να κρέμεται από μια λεπτή κλωστή. Η προσπάθεια που καταβάλλεται να συνεχίσει τη λειτουργία της κινδυνεύει να τιναχθεί στον… αέρα, όπως αναφέρουν στον ΟΤ κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της Folli Follie.

Όλα εξαρτώνται από τους ομολογιούχους και εάν αποφασίσουν να αποχωρήσουν από την συμφωνία, αφού μια βασική συνιστώσα της καταρρίπτεται.

Τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, κυρίως ακίνητα θα μεταβιβάζονταν σε νέο φορέα που συστάθηκε βάση της συμφωνίας και θα οδηγούσε σε – μερική έστω – αποζημίωση των ομολογιούχων που εξαπατήθηκαν (όπως και οι υπόλοιποι μέτοχοι).

Η μοναδική ελπίδα της διοίκησης σε περίπτωση υπαναχώρησης των ομολογιούχων θα ήταν η έλευση κάποιου νέου στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα συνεισέφερε τα απαιτούμενα κεφάλαια για την επανεκκίνηση της εταιρείας. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο δεδομένης της κατάστασης που έχει περιέλθει η εταιρεία.

Χωρίς τραπεζική πίστωση επί σχεδόν 6 χρόνια!

Η Folli Follie λειτουργεί τα τελευταία 6 χρόνια χωρίς δανειακή συνδρομή, προπληρώνοντας μετρητοίς τις αγορές εμπορευμάτων της και καταβάλλοντας κανονικά τους μισθούς στους εργαζόμενους της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie, Γιώργος Σάμιος (σ.σ. είχε τοποθετηθεί με δικαστική απόφαση το 2020 ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), μιλώντας το προηγούμενο διάστημα σε δημοσιογράφους είχε εκμυστηρευτεί ότι η εταιρεία δεν μπορεί να προχωρήσει «ούτε εξάμηνο» χωρίς την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων.

Κι αυτό όπως σημείωσε γιατί οι ομολογιούχοι ενδέχεται να υπαναχωρήσουν από τη συμφωνία εξυγίανσης που έχει ολοκληρωθεί, θέτοντας σε αμεσότατο κίνδυνο την επιβίωση της αλλά και περίπου 600 θέσεις εργασίας.

Η Nike και τι απέμεινε από την… αυτοκρατορία

Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι ομολογιούχοι πιστωτές της Folli Follie δεν είχαν επικοινωνήσει με την διοίκηση, προκειμένου να γνωστοποιήσουν κάποια απόφασή τους.

Στον αντίποδα, η διοίκηση αφού πρώτα λάβει πλήρη γνώση της απόφασης του δικαστηρίου θα συσκεφθεί με το νομικό της τμήμα, προκειμένου να καθορίσει την αντίδρασή της και εάν θα καταθέσει έφεση αναίρεσης.

Η Follie Follie διαθέτει σήμερα περίπου 70 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία ενώ παράλληλα συνάπτει νέες συνεργασίες, μετά την απώλεια 42 μαρκών που αντιπροσώπευε με κυριότερη τη Nike μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο.

Στις 29 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους σταμάτησε και η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αφού τελούσε σε αναστολή διαπραγμάτευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν υπήρχε προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης των αξιών της.

Πηγή: ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.