Εθνικιστικό και αλυτρωτικό παραλήρημα για άλλη μια φορά από την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία αυτήν τη φορά θυμήθηκε τους Μακεδόνες του Αιγαίου και επιτέθηκε ξανά στη χώρα μας.

Η κ. Σιλιάνοφσκα στον λογαριασμό που διατηρεί στο «Χ», και στο οποίο συνεχίζει να δηλώνει πρόεδρος της «Μακεδονίας» και όχι της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ενημέρωσε ότι είχε συνάντηση με έναν σύλλογο, του οποίου τα μέλη δηλώνουν παιδιά, απόγονοι προσφύγων διωχθέντων από την «Μακεδονία του Αιγαίου».

Ανέφερε μάλιστα πως συζήτησε μαζί τους για το πώς θα εορταστούν τα 75 χρόνια από τον διωγμό των Μακεδόνων του Αιγαίου. Ο σύλλογος αυτός ουσιαστικά υπονοεί την ύπαρξη κατεχόμενης «Μακεδονίας του Αιγαίου».

Πυρά Μητσοτάκη κατά της Σιλιάνοφσκα

«Εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή τη γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά, εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι θα κυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους, και να γνωρίζουν ότι η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, περνά προφανώς μέσα από την πιστή τήρηση διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, εν προκειμένω και από τα δυο μέρη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυστηρή ανακοίνωση και από ΥΠΕΞ

«Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζει να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Επιπλέον, επιστρέφει σε ενέργειες του παρελθόντος που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και πλήρη άγνοια της ιστορίας», τονίζεται στην ανακοίνωση

«Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας απομακρύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο από τις σχέσεις καλής γειτονίας που αποτελούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, για το ζήτημα είχε μιλήσει και ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε, συστηματικά και επίμονα, να μην χρησιμοποιεί στον εσωτερικό δημόσιο λόγο τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή τους», είχε σημειώσει μεταξύ άλλων.