Ελπίδα για γρήγορη συμφωνία υπάρχει στις Βρυξέλλες. Αυτό είναι το μήνυμα που υπάρχει στους διαδρόμους, όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση. Οι «26», λόγω της απουσίας του Πέδρο Σάντσες για προσωπικούς λόγους και ο οποίος θα εκπροσωπηθεί από τον Όλαφ Σολτς, εκτιμάται ότι θα συμφωνήσουν στα ήδη γνωστά πρόσωπα.

Οι διαπραγματευτές του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και του Renew (Φιλελεύθεροι) οδηγούν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, τον Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Συμβουλίου και την Κάγια Κάλλας για τη θέση της ύπατης εκπροσώπου. Τόσο για τον Αντόνιο Κόστα, όσο και για την Κάγια Κάλλας υπήρξε συμφωνία, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ενοχλημένη η Μελόνι

Σύμφωνα με το Politico η Μελόνι ήταν έξαλλη κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε λόγο για προαποφασισμένη συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στην ΕΕ.

Μάλιστα, φέρεται να δήλωσε ότι θέλει να απέχει από την ψηφοφορία για τη δεύτερη θητεία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και να ψηφίσει κατά των δύο κορυφαίων θέσεων εργασίας για τους Εσθονούς Κάγια Κάλλας και Αντόνιο Κόστα, δήλωσαν δύο διπλωμάτες της ΕΕ.

Απρόσμενη κίνηση από Γαλλία και Γερμανία

Νωρίτερα, πάντως, η Γαλλία και η Γερμανία αιφνιδίασαν τους ηγέτες των άλλων κρατών στις Βρυξέλλες, καθώς με έγγραφό τους, την ώρα που ξεκινούσε η συζήτηση για τη στρατηγική ατζέντα, ζήτησαν από κοινού ένα ευρύ φάσμα τροπολογιών πάνω σε αυτήν για την επόμενη πενταετία.

Πρόκειται, σύμφωνα με το Politico, για ένα έγγραφο που προετοιμαζόταν εδώ και μήνες από τον Σαρλ Μισέλ και συζητήθηκε μεταξύ αξιωματούχων των κρατών της ΕΕ. Ωστόσο, αυτή η κίνηση φέρεται να εξόργισε τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ, καθώς πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πήραν τα δύο κράτη την τελευταία στιγμή, χωρίς προφανώς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι.

Το ξεκάθαρο «όχι» της Ουγγαρίας

Η Ουγγαρία τάσσεται κατά μιας δεύτερης θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν. Σύμφωνα με την Βουδαπέστη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ευθύνεται για τις αποφάσεις της τελευταίας πενταετίας, αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η Ουγγαρία είναι ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις, όμως όπως επισήμανε η «Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν πολιτική, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν» γεωπολιτική και η Βουδαπέστη είναι υπέρ μίας Επιτροπής που κρατά τον κανονικό της ρόλο. Τέλος, υπογράμμισε ότι η συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και του Renew είναι αντίθετη στην απόφαση των Ευρωπαίων ψηφοφόρων.

Για «επαίσχυντη συμφωνία» μεταξύ Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλιστών και Renew (Φιλελευθέρων) για τα κορυφαία πόστα των ευρωπαϊκών θεσμών έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

«Οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι εξαπατήθηκαν. Το ΕΛΚ σχημάτισε συνασπισμό ψεμάτων με την αριστερά και τους φιλελεύθερους. Δεν υποστηρίζουμε αυτήν την επαίσχυντη συμφωνία» σημείωσε.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει: «Όπως γνωρίζετε οι τρεις πολιτικές οικογένειες – του Ευρωπαϊκού  Λαϊκού Κόμματος, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι –  έχουν συμφωνήσει να προτείνουν για τις θέσεις αυτές για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κα Φον ντερ Λάιεν, για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για 2,5 χρόνια όπως ορίζουν οι συνθήκες τον τέως πρωθυπουργό της Πορτογαλίας τον κ. Αντόνιο Κόστα και για τη θέση του Ύπατου εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας την πρωθυπουργό της Εσθονίας την κα Κάγια Κάλας.

Ευελπιστώ ότι αυτές οι επιλογές θα γίνουν αποδεκτές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει στη συνέχεια η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επικύρωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της κας Φον ντερ Λαιεν», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Και είναι νομίζω πολύ σημαντικό όλες αυτές οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του μηνός Ιουλίου ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο».