ΕUCO- ΕURO, 1-0. Οι ηγέτες της ΕΕ έβαλαν γκολ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε για την νέα ηγεσία των θεσμών με το EURO να αποσπά ουκ ολίγες φορές το ενδιαφέρον τόσο των αρχηγών όσο και των δημοσιογράφων.

Περίπου στις 21.30 ώρα Βρυξελλών και με όλα τα θέματα της ατζέντας να έχουν κλείσει, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Κάγια Κάλλας ως υποψήφιες βγαίνουν από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων. Πριν από τις 23.00 τα ονόματα του Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κάγια Κάλλας για τη θέση της ύπατης εκπροσώπου είχαν συμφωνηθεί. Τελευταία στο τραπέζι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στις 23.25 ανακοινώθηκε ότι και εκείνη είναι επισήμως υποψήφια για δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν. Επόμενος στόχος να κερδίσει τις ψήφους 361 τουλάχιστον ευρωβουλευτών στην πρώτη ολομέλεια του κοινοβουλίου στα μέσα Ιουλίου. Παρά τις ουγγρικές αντιστάσεις κατάφερε να έχει την ειδική πλειοψηφία που της διασφάλισε επισήμως την υποψηφιότητά της. Στα 65 της χρόνια, η Γερμανίδα πολιτικός ετοιμάζεται για την «Επιτροπή VdL 2» με τις προκλήσεις να είναι ακόμη μεγαλύτερες από όταν ξεκίνησε το 2019.

Πιστή στις δηλώσεις της, η Ουγγαρία και ο Βίκτορ Όρμπαν είχαν διαμηνύσει εξ αρχής ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με πηγή να επισημαίνει ότι η Βουδαπέστη τάσσεται κατά μίας «πολιτικής Επιτροπής όπως αυτής του Γιούνκερ, αλλά και μίας γεωπολιτικής επιτροπής, όπως της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν». Κατά την άφιξή του ο Βίκτορ Όρμπαν έδωσε συγχαρητήρια στη δημοσιογράφο της Γεωργίας για την πορεία της χώρας της στο EURO.

Η πολέμια του Πούτιν και το παρελθόν του Κόστα

H σφοδρή πολέμια του Βλαντίμιρ Πούτιν, Εσθονή Κάγια Κάλλας ετοιμάζεται να αναλάβει την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική καλούμενη να συγκεράσει όλα τα μέτωπα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ και την απασχολούν και όχι μόνο τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές. Aπό πολιτική οικογένεια, ακολουθεί τα βήματα του πατέρα της, ο οποίος είναι οικονομολόγος και ήταν ο πρώτος επικεφαλής της τράπεζας της Εσθονίας και επίτροπος της Εσθονίας στην ΕΕ από το 2004 εώς το 2014. Η ίδια εξελέγη πρωθυπουργός το 2021 σε ηλικία 44 ετών.

Γνώριμο πρόσωπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός ο νέος πρόεδρος του θεσμού. Γεννημένος το 1961 και πρωθυπουργός από το 2015 μέχρι το 2024. Στις 7 Νοεμβρίου 2023, ο Κόστα παραιτήθηκε μετά από συνεχείς έρευνες και συλλήψεις που ενέπλεκαν σε σκάνδαλο διαφοράς τον ίδιο και τα μέλη της σοσιαλιστικής κυβέρνησής του. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχουν απαγγελθεί σε βάρος του κατηγορίες.

EPA/JULIEN WARNAND

Ο Αντόνιο Κόστα είναι αγαπητό πρόσωπο στις Βρυξέλλες και κάποιος που θεωρείται ότι θα αλλάξει το προφίλ του Συμβουλίου μετά την προεδρία Μισέλ που δεν αφήνει και την καλύτερη εικόνα όπως αναφέρουν κύκλοι στη βελγική πρωτεύουσα. Κατά την πορτογαλική προεδρία του Συμβουλίου η οποία συνέπεσε με την πανδημία του κορωνοϊού, η συνεργασία του με τους θεσμούς θεωρήθηκε εξαιρετική σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Οι αντιδράσεις της Μελόνι και οι διαφωνίες Γαλλίας και Γερμανίας

Η Τζόρτζια Μελόνι απείχε από την ψηφοφορία για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τάχθηκε κατά Κόστα και Κάλλας. Διαφωνίες προέκυψαν σε σχέση με την στρατηγική ατζέντα με τη Γαλλία και τη Γερμανία να ζητούν σειρά τροποποιήσεων αναφορικά με την άμυνα, τη μετανάστευση, τις κρατικές ενισχύσεις μεταξύ άλλων. Όμως τελικά οι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία λίγο πριν από τις 22.00 τοπική ώρα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Όλαφ Σολτς ζήτησε να μην υπάρχει αναφορά σε ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες, ενώ περίπου σε ίδια γραμμή με το Βερολίνο ήταν και η Ολλανδία. Πιο φιλόδοξα σχέδια για την άμυνα επισήμανε ότι επιθυμεί η Πολωνία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε. υπογραμμίζοντας ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε αυτό τον τομέα, να αναπτύξει και να χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να μην εξαρτάται από τρίτους. Ο,τιδήποτε λιγότερο, τόνισε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει το λάθος μήνυμα.

Στα συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή τέλος, οι ηγέτες συμφώνησαν σε αναφορά για τις απειλές εναντίον των κρατών-μελών μετά τα μηνύματα του ηγέτη της Χεζμπολάχ Νασράλα εναντίον της Κύπρου. Ειδικότερα, οι «27» των κρατών-μελών καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο κάθε απειλή κατά των κρατών μελών της ΕΕ, που συμβάλλουν στην κλιμάκωση και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της με τα κράτη μέλη της ΕΕ.