Με τις θερμοκρασίες που επικρατούν αυτό το καλοκαίρι, μήπως να αφήναμε τη θάλασσα για τα βουνά;

Η φάση είναι… κάμπινγκ, βουνό, δροσιά, αγχολυτικές πρωινές πεζοπορίες, ποδηλατάδες και διαλογισμός και φυσικά, μουσική, συναυλίες, θέαμα και πολυπολιτισμικό αεράκι παρέα με τα μεγαλύτερα ονόματα στις τέχνες, σε ορεινά φεστιβάλ.

Αφήνοντας την πόλη για μια απόδραση, πάμε για ένα τετραήμερο στο χωριό της Βαμβακούς Λακωνίας και στο βουνό του Πάρνωνα; Είτε ψάχνουμε κατασκήνωση στο Ορειβατικό  Καταφύγιο του Πάρνωνα είτε κατάλυμα στα χωριά Βαρβίτσα και Καρυές ή ακόμα και στη Σπάρτη και στην Τρίπολη, οι επιλογές είναι πολλές.

Vamvakou Experience 

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Vamvakou Experience Festival με ελεύθερη είσοδο για όλους, θα δροσίσει τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου 2024 με την υπογραφή της Vamvakou Revival και την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Έξω στη δροσιά του βουνού, το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά στο φεστιβάλ με το δυναμικό δίπτυχο σύγχρονου χορού Return of the Summer (05/07), σε χορογραφίες του Γιάννη Μανταφούνη και του Κωνσταντίνου Ρήγου, πάνω σε μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη, και του Εκτόρ Μπερλιόζ, αντίστοιχα.

Η όμορφη Βαμβακού

Την ίδια ημέρα ο Χρήστος Λούλης θα βρεθεί επί σκηνής σε μία θεατρική ανάγνωση αποσπασμάτων από το ποίημα του Βιτσέντζου Κορνάρου, «Ερωτόκριτος», σε σκηνοθετική επιμέλεια Δημήτρη και Ορέστη Σταυρόπουλου και μουσική και ηχητική σύνθεση Τζεφ Βάγγερ.

Η ανάγνωση αποτελεί μέρος των Παραβάσεων/Αναγνώσεων (05/07), της σειράς θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που κλείνουν τον κύκλο τους στη Βαμβακού.

Παραβάσεις, Χρήστος Λούλης @Snfcc

Την ποίηση και τον χορό συμπληρώνει στις 6 Ιουλίου η παραδοσιακή Γερακίτικη υφαντική τέχνη που θα αποκαλύψει τα μυστικά της σε μια διαδραστική επίδειξη συνοδεία όρθιων αργαλειών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών (Γερακίου Λακωνίας).

Από το βράδυ της πρώτης ημέρας οι The Burger Project παρουσιάζουν το «Πάρτι Φαμίλια», μία διαδραστική συναυλία για οικογένειες και παιδιά (4-12 ετών). Την επομένη ακούμε οικογενειακώς, αν θέλουμε, alternative rock, ηλεκτρονικούς ρυθμούς και κινηματογραφικά μουσικά περάσματα από τον Μάκη Παπασημακόπουλο σε ρόλο dj με θέα τον έναστρο ουρανό και ένα κοκτέιλ στο χέρι.

Ο Λάκωνας ράπερ Anser, γνωστός για τις ρίμες που «ζαλίζουν», έρχεται από τη Σπάρτη για μία χιπ χοπ εμπειρία στο χωριό την Τρίτη ημέρα του Φεστιβάλ. Mαζί του θα είναι ο Andri J και στα decks o Eversor. Από κοντά και οι αγαπημένοι Locomondo σε μία μοναδική καλοκαιρινή συναυλία το ίδιο βράδυ (06/07) να τραγουδούν στη δροσιά του βουνού γιορτάζοντας εικοσιένα χρόνια γεμάτα από reggae, ska και latin ρυθμούς.

Λίγο πριν το κλείσιμο του φεστιβάλ, το μουσικό σύνολο Oros Ensemble μας προσκαλεί σε μία μελωδική βόλτα στο χωριό, όπου σπίτια και αυλές θα μετατραπούν σε «μουσικές σκηνές» και solos φλάουτου, κοντραμπάσου, βιολιού, κλαρινέτου, ακορντεόν και κρουστών.

Στο φινάλε θα απολαύσουμε το Schoolwave on Τour (07/07) με τρεις μπάντες, Deterrents, Φεϊρούζ και Τaigetus, παιδιά από την Αθήνα, τα Χανιά, την Κόρινθο, την Καλαμάτα και τη Σπάρτη όλα μαζί στην πλατεία του χωριού.

Η επιστροφή στη φύση, η αποφόρτιση από την καθημερινότητα και οι δραστηριότητες για οικογένειες είναι στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, οπότε αναζητήστε στο  πρόγραμμα, την περιποίηση και την άσκηση που σας ταιριάζει – το shiatsu, η γιόγκα, η πεζοπορία ως το σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής, ανήμερα του εορτασμού της (07/07) καθώς και τα παιχνίδια για παιδιά είναι προσεκτικά σχεδιασμένα.

Η ΕΛΣ προσφέρει το Vamvakou Baby Boom Dance, ένα τρυφερό χορευτικό παιχνίδι για γονείς με μωράκια ενώ σχεδιάζονται και άλλα πολύ γιορτινά και χαρούμενα παιχνίδια που ενισχύουν την εμπειρία του χωριού και μπορείτε να τα ανακαλύψετε εδώ: https://www.vamvakourevival.org/vamvakou-experience-festival-2024/

Voés Festival και φεγγαρόφωτο

Από τον Πάρνωνα πάμε με τις σκηνές μας στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας και στο Voés Festival που επιστρέφει για δεύτερη χρονιά και θα διεξαχθεί από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου. Στόχος του Φεστιβάλ για το 2024 είναι να προωθήσει τις τοπικές παραδόσεις αλλά και να κρατήσει σε εγρήγορση τους λάτρεις της φύσης και των δραστηριοτήτων βουνού.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας προσκαλεί κατασκηνωτές κάθε ηλικίας και γούστου, από διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας για να ακούσουν «πειραγμένους» παραδοσιακούς ήχους και εμπνευσμένα από την ζωή κομμάτια που δημιούργησαν κορυφαία ονόματα της σύγχρονης μουσικής σκηνής.

Voés Festival

Voés Festival

Όποιος θέλει, μπαίνει και στην post – concert ζώνη Voés Moonlight Soundscapes που βρίσκεται στο Chalet του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας. Η μεταμεσονύκτια αυτή ζώνη προσφέρει μια μοναδική εμπειρία όπου η EDM αναμειγνύεται με τους φυσικούς ήχους του ορεινού περιβάλλοντος.

Ψηλά στη Ζήρεια θα ακούσουμε Villagers of Ionnina City, Social Waste, Γιάννη Αγγελάκα και οι 100°C, Πάνο Βλάχο, Σκιαδαρέσες, Λόγος Τιμής, Los Tre, Κωσταντή Πιστιόλη, Pagan και Λεωνίδα Μπαλάφς. Επειδή θέλουμε να περνάμε καλά όλη την ημέρα, το μεσημέρι μας δεν πάει χαμένο – The Lobsters, Deterrents, Egoera, OTRA ROTA είναι οι μπάντες που θα μας κρατήσουν συντροφιά τα μεσημέρια Παρασκευής και Σαββάτου.

H post – concert ζώνη θα φιλοξενήσει DJs όπως οι George Apergis (EMEX), INNASSI, Sunset Derek, Ms. Lefki, και γλετzair με τους Nikolas Gale & Useless co. Ο Δημήτρης Γαλακτόπουλος θα κλείσει το τριήμερο μας την Κυριακή 28/7 με το μεσημεριανό μας αποχαιρετιστήριο γλέντι.

Για πρώτη φορά σε σχετικές οργανώσεις τα opening acts που θα ανοίξουν την κάθε ημέρα αναδείχθηκαν με δημόσια ψηφοφορία στο official Instagram page του Φεστιβάλ μέσα από διαγωνισμό που έτρεξε για μια εβδομάδα. Με περισσότερες από 443.000 προβολές στα video υποψηφιότητάς τους και 19.000 likes (οργανικά αποτελέσματα) τα opening acts που θα εμφανιστούν είναι οι ΤΣΕΡΡΥ ΜΠΡΑΝΤΥ, ΜΟΝΟΖΙΜ, ΡΙΑ, και Κωνσταντίνος Πετρόπουλος & Η Μπάντα.

Πεζοπορίες και παραδοσιακά πιάτα live

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα για δωρεάν πεζοπορίες στην κορυφή της Ζήρειας και την Φλαμπουρίτσα, μαθήματα Τάι Τσι, γιόγκα και πιλάτες, και γκράφιτι με extra κόστος συμμετοχής αλλά και δραστηριότητες για τους μικρούς κατασκηνωτές. Την ίδια στιγμή, οι πρώτες ύλες των ντόπιων παραγωγών είναι πηγή έμπνευσης για τους σεφ Ηλία Μαμαλάκη και Ηλία Σκουλά που προτείνουν πρωτότυπες γαστρονομικές δημιουργίες και τα πιο νόστιμα παραδοσιακά πιάτα live!

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του φεστιβάλ και τη μετακίνησή σας μπορείτε να βρείτε στο www.voesfestival.gr

Anilio Park Festival

Για πρώτη φορά, αυτόν τον Αύγουστο, στην Ήπειρο, στο χώρο του Χιονοδρομικού Κέντρου Ανηλίου Μετσόβου–Anilio Park, θα πραγματοποιηθεί ένα νέο μουσικό φεστιβάλ.

Από τις 9 έως και τις 11 Αυγούστου, η όμορφη ράχη της Πίνδου θα αποτελέσει το σημείο συνάντησης για όσους θέλουν να απολαύσουν μια σειρά από συναυλίες με αγαπημένους καλλιτέχνες.

Το Anilio Park προσφέρει τη δυνατότητα κατασκήνωσης στους επισκέπτες, ώστε να βιώσουν την πλήρη εμπειρία της διαμονής σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον, σε υψόμετρο 1650μ., με άμεση πρόσβαση καθημερινά στις συναυλίες και τις παράλληλες δραστηριότητες που έχουν στόχο και να μας ψυχαγωγήσουν και να μας αποκαλύψουν τα μυστικά του τόπου. Τρεις μέρες κάτω από τα αστέρια, που υπόσχονται μια διαφορετική εμπειρία.

Τι θα ακούσουμε; Το πρόγραμμα έχει: Πυλ Λαξ, Ιουλία Καραπατάκη, Εισβολέα, Γιάννη Αγγελάκα & 100°C, Παύλο Παυλίδη, Εθισμό, Γκιντίκι, Γιάννη Χαρούλη, Χατζηφραγκέτα και Πάνο Βλάχο.

ΠΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Τι άλλο θα κάνουμε στο Anilio Park; Οι επιλογές είναι πολλές: μπορούμε να ακολουθήσουμε οργανωμένες πεζοπορικές διαδρομές με συνοδούς, να κάνουμε αναρρίχηση (σε τεχνητό τοίχο αναρρίχησης) όπως και enduro και mountain bike, βόλτες με τα λιφτ στις πλαγιές του Anilio Park αλλά και με ATV (Γουρούνες), παιχνίδια και βουτιές στη λίμνη, γιόγκα στη φύση και τοξοβολία.

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ θα βρείτε εδώ:

https://www.more.com/music/festival/anilio-park-festival-2024/

Προσέξτε ότι δικαίωμα για κατασκήνωση έχουν μόνο όσοι επισκέπτες διαθέτουν 3ήμερο εισιτήριο. Για να κλείσετε θέση στο Camping θα πρέπει να το κάνετε εδώ.