Η γνήσια συνταγή για τυρόπιτα από την Πάτμο
Η Πάτμος φημίζεται για την τυρόπιτα της και η κυρία Ελένη Γιάνναρου ξέρει να τη φτιάχνει καταπληκτικά. Μια αυθεντική συνταγή για πατινιώτικη τυρόπιτα που θα σας ξετρελάνει και είναι ιδανική για όλες τις ώρες της μέρας είτε ως πρωινό είτε ως σνακ.
Η Πάτμος φημίζεται για την τυρόπιτα της και η κυρία Ελένη Γιάνναρου ξέρει να τη φτιάχνει καταπληκτικά. Μια αυθεντική συνταγή για πατινιώτικη τυρόπιτα που θα σας ξετρελάνει και είναι ιδανική για όλες τις ώρες της μέρας είτε ως πρωινό είτε ως σνακ.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
40λΧρόνος Μαγειρέματος:
60λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 8 μερίδες
Για τη γέμιση
- 1 κιλό φρέσκα τυριά Πάτμου σε ίσες περίπου ποσότητες (πατινιώτικο σκληρό τυρί, μαλακή νωπή μυζήθρα κ.ά.)
- 10 φρέσκα αβγά
- Πιπέρι
Για τη ζύμη
- Λίγο αλάτι
- 1 κιλό αλεύρι
- 1 φλιτζ. βούτυρο
- Λίγο σπορέλαιο
- 2-3 κ.σ. ξίδι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε από την προηγούμενη μέρα τον μπατούδο (γέμιση): Πολτοποιούμε τα τυριά και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα αβγά και λίγο πιπέρι, να ομογενοποιηθούν. Θέλουμε ένα μείγμα ούτε πολύ πηχτό ούτε πολύ ρευστό.
Αφήνουμε τη γέμιση όλο το βράδυ στο ψυγείο.
Την επομένη, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε λίγη ώρα να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεια την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ισόπαχο φύλλο 1 εκ.
Κόβουμε δίσκους από τη ζύμη και τους απλώνουμε στις στρογγυλές φόρμες για πατινιώτικες ανοιχτές τυρόπιτες (ειδικά σκεύη σαν ταρτιέρες).
Γεμίζουμε τις πίτες με τον μπατούδο και τις ψήνουμε στους 180°C, για 60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Μικρά Μυστικά
Η επιτυχία της συνταγής βρίσκεται στον μπατούδο, όσο πιο μέτριος μπατούδος είναι τόσο πιο σφιχτή θα καταλήξει η ζύμη που δημιουργείται.